GRECO: Măsurile luate de autoritățile ungare pentru a lupta împotriva corupției parlamentarilor și magistraților sunt în continuare „necorespunzătoare”
Acţiunile derulate de autorităţile ungare pentru a lupta împotriva corupţiei parlamentarilor şi magistraţilor sunt în continuare „necorespunzătoare”, a avertizat Consiliul Europei, într-un raport extrem de critic al organismului său specializat, făcut public joi, potrivit AFP.
În raport, Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO) subliniază că numai cinci dintre cele 18 recomandări pe care le-a formulat acum patru ani pe această temă au fost puse în aplicare în mod satisfăcător şi a insistat asupra „necesităţii de a lua măsuri energice în vederea obţinerii unor progrese concrete cât mai repede posibil”.
GRECO cere Budapestei în special să adopte reguli privind interacţiunile parlamentarilor cu lobbyiştii, să introducă o obligaţie de declarare a conflictelor de interese, să adopte un model tip pentru declaraţiile lor de patrimoniu şi să reducă domeniul de aplicare al imunităţii parlamentare.
În domeniul judiciar, GRECO a recomandat să se acorde un rol mai important Consiliului Naţional de Justiţie (CNJ) în numirea şi promovarea magistraţilor, dar observă cu preocupare „acuzaţiile de presiuni asupra membrilor CNJ şi contestaţiile care ar fi fost ridicate în privinţa legitimităţii sale”.
Organismul anticorupţie al Consiliului Europei cere de asemenea ca imunitatea de care se bucură judecătorii obişnuiţi şi procurorii ungari „să fie limitată la activităţi legate de administrarea justiţiei”, recomandare care de fapt nu este urmată.
„Singurul domeniu unde au fost realizate progrese este cel al procedurilor disciplinare împotriva procurorilor”, pentru a le îmbunătăţi transparenţa, subliniază GRECO. Totuşi, „pare că procedurile disciplinare nu sunt întotdeauna tratate în afara structurii ierarhice directe”, se mai arată în raport.
GRECO este organismul Consiliului Europei care monitorizează, printr-un sistem de evaluare şi de presiuni, respectarea de către statele membre a normelor anticorupţie.
El regrupează cele 47 de state ale Consiliului Europei, precum şi Belarusul şi SUA.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii