G4Media.ro

Green Deal: România riscă să piardă până la 40% din capacitatea de…

sursa foto: Pixabay

Green Deal: România riscă să piardă până la 40% din capacitatea de producere a energiei, avertizează Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanţii mediului de afaceri şi ai structurilor asociative, că, prin Green Deal, România riscă să piardă până la 40% din capacitatea de producere a energiei și trebuie găsite soluții cât mai repede pentru compensarea acesteia.

El a menţionat că, faţă de exerciţiul multianual 2014-2020, în noul buget al UE sunt elemente noi în privinţa fondurilor europene.

„Există o orientare strategică a Comisiei Europene pentru obiectivul numărul 1 şi există o concentrare tematică (…) de 35%, adică, practic, vor să aloce din FEDER (Fondul European de Dezvoltare Regională – n.r.) 35% pentru obiectivul numărul 1 care înseamnă specializare inteligentă, inovare, cercetare, soluţii inteligente, smart city, digitalizare. Practic, va fi un domeniu în care vom avea la dispoziţie resurse financiare semnificative pentru care va trebui să pregătim toţi posibilii beneficiari, chiar să generăm un sistem de pregătire a proiectelor, astfel încât să avem capacitatea să utilizăm aceşti bani „, a spus Orban, citat de Agerpres.

Premierul a adăugat că noua linie politică a Comisiei Europene manifestată prin Green Deal va genera provocări la care România va trebui să se adapteze. El a punctat că obiectivele regăsite în Green Deal, care vizează o reducere a emisiilor de carbon de 55% până în anul 2030 şi de asigura neutralitate până în 2050, va crea efecte asupra tuturor domeniilor economiei în care sunt industrii care generează emisii de carbon.

„Aici va trebui să obţinem resurse pentru a ne atinge obiectivele, pentru că, cel puţin în domeniul energetic, există riscul să pierdem până la 40% din capacitatea de producere, dacă ei vor considera combustibilii fosili ca neutilizabili. Oricum, cărbunele este condamnat ca şi resursă energetică, iar aici gândirea pe care trebuie să o avem pe termen nu foarte lung, aproximativ orizontul 2030, să găsim soluţii de producere a energiei care să diminueze emisiile de gaze care generează efecte de seră”, a declarat Orban.

El a adăugat că obiectivul este de a nu fi afectate fondurile de coeziune şi de a se menţine finanţarea pentru agricultură.

„Obiectivul nostru este să nu afectăm fondurile de coeziune, de asemenea, să menţinem finanţarea pentru agricultură, pentru că România e a şasea ţară ca şi potenţial agricol. Aici ne-am şi stabilit ca obiectiv să milităm pentru convergenţă, adică creşterea plăţilor la hectar la un nivel cât mai apropiat de nivelul mediu, astfel încât să creştem competitivitatea fermierilor din România. De asemenea, va trebui să alocăm inteligent resursele şi pentru Pilonul II din FADR, adică, practic, partea de procesare, pentru că, din păcate, la ora actuală România are o structură a exporturilor în care 70% sunt cereale vrac şi animale vii”, a afirmat Orban.

Premierul a mai menţionat că, în planul pe diferite tipuri de programe privind fondurile europene, Guvernul propune „o regândire a arhitecturii instituţionale”.

„Faţă de ce avem astăzi, propunem înfiinţarea a trei Autorităţi de Management şi, de asemenea, descentralizarea absorbţiei fondurilor pe Agenţii de Dezvoltare Regională, unde, practic, vor funcţiona Autorităţi de Management aferente fiecărei Agenţii de Dezvoltare Regională, pentru a simplifica procedura pe absorbţie pe dezvoltarea regională”, a spus Orban.

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Where’s my god damn nuclear energy? Fusion, Fission, Thorium based! Give it to me, baby! :))

  2. Ce a construit Ceausescu inceteaza sa mai fie util, ceea ce creeaza panica printre slugile politice, fiindca isi pierd mijloacele de inrobire a oamenilor.

  3. Regenerabilele care vor inlocui carbunele vor costa de la 6mld eur in sus. Ar fi de preferat ca acesti bani sa vina ca fonduri nerambursabile.

    • Adică sa ii tipărească cineva? Succes.

    • cel mai usor si ieftin ar fii daca ar lasa cetateni sasi pune panouri solare pe case
      sa le dea ceva reduceri de impozit sau ceva
      sa incurajeze oameni sasi puna

    • @stan
      In cam toate tarile din Vest, se acorda reduceri fiscale particularilor, pentru instalarea panourilor photo-voltaice. In plus, o parte a energiei produse, poate fi vanduta producatorilor nationali de energie.
      Nu exista asemenea dispozitive in romania?

    • Randament panou fotovoltaic=15-20%, durata medie de viata=10 ani. Trebuie mentenanta, grindina il poate deteriora. Iarna aprinzi cateva becuri. Daca pui si baterii n-ai salvat nicio planeta.

  4. Nici dupa aproape 40 de ani nu s-a reusit construirea unui noi grup la Cernavoda, dar noi contemplam trecerea la masini electrice si aplicarea Green Deal, cu pierderea a 40% din capacitatea de producere a energiei electrice.
    Asa arata drumul spre prapastie in uralele multimii si cu fanfara in frunte.
    Inainte sa te piarda, D-zeu iti ia mintile!

  5. Romania va face tranzitia spre o energie mai putin poluatoare mult mai repede decit credem.

    Exploatarile miniere de carbune ,proasta calitate dar puternic subventionate, lignit – CLOltenia si huila CNH – Valea jiului sunt la varsta a IV-a. Ne pregatim oricum pentru inevitabilul sfarsit

  6. Tarile cu clima mai calda sunt avantajate deoarece nu cheltuie cu imbracamintea mai groasa (de iarna), iar cu incalzirea si metodele noi nepoluante cheltuie putin . De fapt, ce este nou in tehnica este si scump. Instalatiile (panourile) fotovoltaice sunt scumpe, ocupa suprafete mari, nu dau electricitate noaptea, si necesita intretinere( curatare de praf, zapada), iar inlocuirea celor defecte duce la cheltuieli suplimentare insemnate (parcurile solare fotovoltaice au mii de panouri)

    • Panourile fotovoltaice ridica probleme serioase privind reciclarea. Desi contin cantitati mici de argint nu le recicleaza nimeni deoarece este un proces care consuma foarte multa energie. Peste aprox 10 ani, atunci cand cele mai multe panouri instalate pana in prezent vor deveni ineficiente ne vom confrunta cu un volum mare de deseuri de acest tip. Principalul candidat la energia verde ramane turbina eoliana, instalata offshore are cel mai mic impact asupra mediului. In prezent Germania si Danemarca au cateva parcuri eoliene in constructie in marea Nordului.