G4Media.ro

Greenpeace România: Acordul de mediu pentru proiectul Neptun Deep trebuie respins /…

Sursa: Oil&Gas Journal

Greenpeace România: Acordul de mediu pentru proiectul Neptun Deep trebuie respins / ”Au refuzat să pună la dispoziţie documentele care arată gradul de toxicitate al apelor deversate în mediul marin de către OMV Petrom”

Acordul de mediu pentru Neptun Deep trebuie respins, pentru că, prin emiterea acestuia, autorităţile române validează un proiect toxic care pune în pericol Marea Neagră, susţin activiştii Greenpeace România, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, informează Agerpres.

„Pe 14 iunie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis decizia finală pentru emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Prin această măsură, autorităţile de mediu din România ignoră în continuare argumentele puternice împotriva proiectului. Reacţia opiniei publice nu a întârziat să apară: la apelul Greenpeace, în doar câteva zile, peste 11.000 de cetăţeni au transmis mesaje ministrului Mediului, Mircea Fechet, şi către APM Constanţa şi au solicitat ca Neptun Deep să nu primească acordul de mediu. Autorităţile de mediu vizate nu au avut nicio reacţie. Ministerul Mediului şi APM Constanţa minimizează impactul pe care acest proiect îl va avea şi continuă să ignore argumentele clare aduse de Greenpeace şi susţinute de cetăţeni”, notează organizaţia.

Potrivit sursei citate, nu au existat consultări publice reale pentru proiectul Neptun Deep, ci doar „o singură consultare la Tuzla, sub „patronajul” OMV Petrom, iar consultările transfrontaliere au fost ţinute într-o mică localitate din Bulgaria”.

„Nu s-a considerat necesară o discuţie cu cetăţenii din comunităţile de pe litoral şi cu părţile interesate, chiar dacă dimensiunile proiectului o impun. OMV Petrom susţine eronat că amprenta de carbon a proiectului Neptun Deep este „negativă”, deşi va fi exploatat un zăcământ de 100 miliarde mc de gaze, care va genera aproximativ 207 milioane de tone CO2. E un nonsens uriaş, fiind vorba de cel mai mare proiect de exploatare a gazelor din întreaga Uniune Europeană”, subliniază Greenpeace România.

De asemenea, activiştii punctează faptul că o cantitate de cinci milioane de metri cubi de apă uzată, a căror compoziţie chimică nu este dezvăluită publicului, vor fi deversate în Marea Neagră în timpul exploatării de gaze, transmite Agerpres.

„Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA D-L) şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” au refuzat să pună la dispoziţia celor interesaţi documentele care arată gradul de toxicitate al apelor deversate în mediul marin de către OMV Petrom. Impactul proiectul Neptun Deep asupra biodiversităţii din Marea Neagră este minimizat, pe baza unor evaluări eronate ce ignoră principii esenţiale precum precauţia şi impactul cumulativ. În fapt, viaţa din mare e în real pericol, fiind deja afectată, iar cele mai vulnerabile specii sunt mamiferele marine, precum delfinii (…) Documentele proiectului Neptun Deep nici nu iau în calcul acest risc major, deşi consecinţele pot fi catastrofale pentru oameni şi mediu”, se arată în comunicat.

În acest sens, Greenpeace solicită, alături de mii de cetăţeni, ca acordul de mediu pentru proiectul Neptun Deep să fie respins, în caz contrar „prin emiterea acestui acord, autorităţile române validează proiectul toxic care pune în pericol Marea Neagră”.

Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.

În acelaşi timp, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

Într-un interviu acordat, recent, AGERPRES, directoarea generală a OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat că „suntem în grafic pentru a livra primele cantităţi de gaze naturale în 2027, în limitele bugetului anunţat iniţial de până la patru miliarde de euro”, iar primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep ar urma să înceapă în anul 2025.

Ea a subliniat că impactul asupra mediului, aşa cum este indicat de concluziile Evaluării impactului asupra mediului şi rapoartelor de evaluare corespunzătoare, arată că proiectul Neptun Deep nu induce un impact semnificativ asupra factorilor de mediu şi asupra mediului socio-economic.

„Proiectul se bazează pe practici şi tehnologii internaţionale utilizate în exploatarea în ape adânci în întreaga lume. Intensitatea directă a emisiilor carbon estimată a proiectului este semnificativ sub media industriei. Respectăm toţi paşii procedurali pentru a ne asigura că proiectul Neptun Deep este implementat în siguranţă şi în deplină conformitate cu autorizaţiile şi legislaţia specifice”, a explicat Verchere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Daca OMV Petrom este operatorul proiectului, am totala încredere că se respecta toate normele de mediu! Daca ar fi fost statul român, atunci aș fi avut dubii!

  2. E GreenPeace Romania sau GreenPeace rusia care se opune exploatarilor din Marea Neagra. Prea se alinie la interesele mujicilor.