G4Media.ro

Grefierii amenință și ei cu proteste: Avem capacitatea necesară să blocăm sistemul…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Grefierii amenință și ei cu proteste: Avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL, afiliat BNS, amenință cu proteste și avertizează că are „capacitatea necesară” de a bloca sistemul judiciar, din cauza proiectului de reformă a pensiilor speciale, care vizează și grefierii.

„O reacție fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista și chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar”, potrivit unui comunicat de presă al sindicatului.

  • „Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum și celor ce urmează a se iniția de celelalte categorii de salariați nemulțumiți de măsurile aparent populiste și antisociale asumate de actuala guvernare.
  • Foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplătite sau pentru serviciul de permanență la arestări, indiferent că vorbim despre infracțiuni ușoare, tâlhării sau chiar crime”, se arată în comunicatul citat.

Comunicatul vine după ce premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe pagina sa de Facebook modificările pe care coaliția de guvernare dorește să le adopte cu privire la pensiile de serviciu.

Potrivit premierului, ”pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public”, iar ”pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani”.

Sindicaliștii susțin că, în prezent, grefierii beneficiază de dreptul de pensie de serviciu la împlinirea vârstei de 60 de ani, în condițiile în care funcția de grefier este incompatibilă cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice şi a funcţiei de formator în cadrul Şcolii Naţionale de Grefieri.

Aceștia susțin că pensia de serviciu pentru grefieri „a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăți şi instituirea unor interdicții şi incompatibilități prin statutul special care reglementează această categorie de personal”.

Măsurile anunțe de către premier:

Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni.

Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii.

Context. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, în 22 mai, după discuțiile pe care le-a avut la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, vârsta de pensionare va crește treptat pentru toți românii până la 65 de ani.

„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sitemul public de pensii”, a explicat Marius Budăi.

  • În prezent vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 9 luni pentru femei. Legislația în vigoare prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare la femei la 63 de ani până în 2030, iar în PNRR este menționată egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani. Există anumite categorii de salariați care se pot pensiona de la vârste mult mai mici, precum magistrații, militarii și polițiștii.

Budăi a mai anunțat că drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuții, astfel încât să se raporteze la întreaga perioadă. Nu va mai fi luată în calculul pensiei doar o anumită perioadă de contributivitate, ci se va calcula pe întreaga perioadă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Starpiti privilegiatii, la sapa cu ei. Cum ar fi sa blocam plata impozitelor noi, ăștia nespeciali care va tinem in carca. Gùnòaielor.

  2. Așa arată nesimțirea! Cand niște cadre medii anacronice înlocuibile de un dispozitiv electronic vor să sugă seva elitei întreprinzătoare din acea țară! Ei cer să fie supraoameni! 🤮🤮🤮!

  3. dupa ce i au facut sa se creada speciali,fraieri ar fi ,doar au painea si cutitul justitiei in mana

  4. Hai blocați, măcar să se aleagă praful de tot. Oricum statul nu face nimic.

  5. Bugetarii bine plătiți au secătuit țara.

  6. Să trăiască, pentru că e om cu scaun la cap, nu ca urmașii lui- Stanoiu, Macovei și Predoiu! Ăștia au stricat ce a făcut Stoica! Ce a făcut Stoica a fost rezonabil si nu puteai intra altfel în UE.
    Mai documentează-te înainte!