G4Media.ro

Grefierii avertizează Guvernul că vor bloca activitatea din instanțe dacă pensiile le…

Sursa foto: Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial/Facebook

Grefierii avertizează Guvernul că vor bloca activitatea din instanțe dacă pensiile le vor fi afectate: ”Să acorde mai întâi prioritate creșterii speranței de viață, decât recomandărilor pentru PNRR”

Grefierii avertizează Guvernul că va bloca activitatea din instanțe dacă pensiile le vor fi afectate, se arată într-un comunicat transmis de sindicatul acestora Dicasterial.

Grefierii susțin că beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, fiind vorba practic de o pensie ocupaţională, după cum este denumită în Uniunea Europeană, ca recompensă a zecilor de ani în care și-au desfășurat activitatea în slujba justiției, într-un regim strict de interdicții și incompatibilități pe care alte categorii profesionale nu îl au.

Grefierii invocă și faptul că media de viață sănătoasă, conform ministrului Muncii, este de 59 de ani, iar vârsta medie de pensionare a grefierilor este de 60 ani și 9 luni.

  • ”Spre deosebire de magistrați, care nu pot declanșa forme de protest sau grevă, corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor şi al parchetelor atrage atenția decidenților politici că va declanșa ample acțiuni de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în sistemul judiciar, dacă vor fi afectate negativ condițiile de acordare a pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri)”, se arată în comunicatul grefierilor.

Context

Unul dintre liderii coaliţiei de guvernare, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, a declarat la TVR INFO că România s-a angajat la Bruxelles să facă o reformă a pensiilor speciale până la sfârșitul anului. Altfel, se pierd bani din PNRR.

Potrivit liderului UDMR, pensiile speciale ar trebui să fie primite doar după vârsta de 65 de ani, iar magistraţii să nu mai primească pensii mai mari decât salariile.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: „Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. OK, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați”.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat luni dosarele de pensionare depuse de 63 de judecători, potrivit agendei publice. Printre aceștia se află și Andreea Chiș, judecătoare CSM din aripa reformistă, care a anunțat că a depus cererea de pensionare. Detalii, aici. 

Comunicatul integral al grefierilor

”Solicităm Guvernului României să acorde mai întâi prioritate creșterii speranței de viață, decât recomandărilor primite de la experți ai Băncii Mondiale pentru atingerea jaloanelor din PNRR, impuse fără un minim de studiu cu privire la activitatea efectivă și legislația specifică fiecărei categorii socio-profesionale la care se referă.

Cu puțin timp în urmă, Ministrul Muncii declara, în mod oficial, că acum în România speranța de viață sănătoasă este de 59 de ani şi șase sau opt luni, iar din datele statistice furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice, rezultă că vârsta medie de pensionare a grefierilor este de 60 ani și 9 luni.

Grefierii beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, fiind vorba practic de o pensie ocupaţională, după cum este denumită în Uniunea Europeană, ca recompensă a zecilor de ani în care și-au desfășurat activitatea în slujba justiției, într-un regim strict de interdicții și incompatibilități pe care alte categorii profesionale nu îl au.

Dreptul la pensie de serviciu al grefierilor a fost reglementat prin lege, care impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani, cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu.

A se vedea astfel prevederile art. 68 ind. 5 alin. (1) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate și conex din instanțele judecătorești și parchetele de pe lângă acestea potrivit cărora ”Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea (…) cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu,(…)”

Rațiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru grefieri a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăți şi instituirea unor interdicții şi incompatibilități prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporțional cu activitățile specifice funcției – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiție alături de magistrați.

Potrivit art. 2 alin. (1) din Legea nr. 567/2004 ”În înfăptuirea actului de justiție, munca personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești constituie un sprijin pentru judecători şi procurori, competența acestei categorii de personal şi îndeplinirea corectă a sarcinilor care îi revin jucând un rol important în buna desfășurarea a întregii activități a instanțelor judecătorești şi a parchetelor de pe lângă acestea”.

Curtea Constituțională a României a statuat deja că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicțiilor şi incompatibilităților impuse de lege magistraților, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe şi parchete.

Or, modificarea acestui drept poate avea consecințe negative asupra tuturor cetățenilor care ajung să fie justițiabili, calitatea actului de justiție poate avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată.

Din evidențele Casei Naționale de Pensii Publice, numărul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, beneficiari ai Legii nr. 567/2004, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 130/2015, este de 1724 grefieri la finele anului 2021. Așa cum se poate observa, este o scădere de la an la an a numărului de grefieri beneficiari ai pensiei de serviciu, respectiv o scădere cu 59 persoane în anul 2021 față de anul 2020 și cu 76 persoane față de anul 2019.

În cazul grefierilor, potrivit OUG nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu, respectiv al indemnizației pentru limită de vârstă.

Prin urmare, atragem atenția că pensiile de serviciu ale grefierilor sunt deja plafonate la ultimul salariu net în plată și nu sunt calculate în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate.

Tot din date statistice oficial furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice, pensia medie a unui grefier este de 4.839 lei, din care 2.474 lei este pe contributivitate, iar 2.655 lei este suportată din bugetul de stat.

În condițiile în care PIB al României în anul 2021 a fost de 240 miliarde euro, cuantumul total al pensiilor de serviciu plătite grefierilor din bugetul de stat reprezintă doar 0,042% din PIB al României.

În acest context normativ, este evident că o nouă modificare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu, atât în viața activă, cât și după pensionare.

Spre deosebire de magistrați, care nu pot declanșa forme de protest sau grevă, corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor şi al parchetelor atrage atenția decidenților politici că va declanșa ample acțiuni de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în sistemul judiciar, dacă vor fi afectate negativ condițiile de acordare a pensiei de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri)”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Bugetarii sunt toti speciali! 🤮🤮🤮🤮
    Plecati toti!

    • Corect… să plece să nu mai auzim de ei… specialii… :)) să vedem cât de „speciali” vor fi după ce ies de acolo… :)))

  2. Sa faca greva, mare paguba! Raman infractorii negratiati.

    • Au si ei dreptate , patrunderea in sistemul injudiciar se face pe baza de pile si mai ales pe multi euroi , care , nu-i asa trebuiesc recuperati si inmultiti .

  3. ..nu vă este rusine, nesimtitilor ,,, grefieri, judecatori, justiția intr-un cuvant, ati facut praf tara asta si mai vreti si bani multi…la sapa cu voi derbedeilor… sa traiasca si ei cu o pensie de 1500 de lei…

  4. Încep sa l regret pe turnator! Amenințările astea îl stimulau și le dădea m……!!

  5. Toti bugetarii mor saracii la 59 de ani (dar mor bogati). Mai bine sa se mute la privat, sa trudeasca penteu jumate din salariu si sa traiasca 100 de ani in campul muncii.
    Astia sunt din ce in ce mai penibili. V-a venit randil, gata cu lafaiala ca aici nu e Belarus sau CSI.

    • Sunt din categoria ‘bugetar’ si am ales mediul privat. Trudesc, dar nu pentru jumatate din salariu ci pentru unul triplu. De unde treaba cu ‘truda pentru jumatate din salariu’?

      Grefierii pot fi Juristi in privat. Nu vreau sa-mi imaginez cat de multe optiuni de munca ar avea un jurist pus pe treaba. Nu e obligat sa se rezume la o singura institutie.

  6. Nu vă mai satură dracu’ de speciali.

  7. Când modificau codul penal Iordache &Co în favoarea infractorilor , nesimțiții ăștia nu s-au arătat deloc deranjați.A fost de-ajuns să se discute despre tăierea pensiilor speciale și au sărit imediat de cur în sus.Aștia și cadrele medicale.Totul până la bani.

    • Bineinteles ca totul pana la bani. Sau tu muncesti gratis? O fi hobby-ul tau sa te trezesti zilnic si sa mergi la locul ala de munc…pardon…distractie?

      Nu, nu sunt din categoria fericitilor castigatori de pensii speciale.

  8. Mediul privat , care e furat si mintit de guvernanti de 30 de ani , nu mai blocheaza nimic dar gargameii astia ,,avertizeaza ” ….. In calitate de cetatean roman care trudeste in mediul privat le ofer bugetarilor romani placuta suedeza . Cea mai mare pacoste pe lumea asta este bugetarul .

  9. Restul cetățenilor amenintam guvernul că părăsim România dacă pensiile nesimțite nu sunt tăiate.

  10. După ce au eliberat cât mai mulţi infractori, merită pensii speciale cât mai mari!

  11. ”tocmai din cauza interdicțiilor şi incompatibilităților impuse de lege magistraților, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar”
    ———————-
    ”Spre deosebire de magistrați, care nu pot declanșa forme de protest sau grevă, corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor şi al parchetelor atrage atenția decidenților politici că va declanșa ample acțiuni de protest,”

    ———————
    1. Pana la urma au aceleasi interdictii sau nu?
    2. ce ar fi dragii de grefieri sa militeze pentru informatizarea justitiei? Nu dau numar de inregistrare la registratura, lucreaza inca cu calculatoare d”alea cu tub, va dati seama cum arata aplicatiile pe care le folosesc. Poate in felul asta nu ar mai avea o ”viata atat de grea”
    3. iesiti, blocati ca noi restul suntem fraierii care muncim. Oare ne este la toti bine in tara asta si ei au ramas ultimii?
    4. mie imi pare ca judecatorii si-au trimis ”pajii” la inaintare. Pensiile de serviciu nu sunt pensii speciale. Nu vorbeste nimeni despre pensii speciale.

  12. Astia se plang de parca ar munci zi si noapte pe camp, in ploaie, vant, frig sau canicula!
    Nu se vor atinge de pensiile voastre, specialilor!!!
    Vai, cata munca grea aveti, cum naiba de rezistati sau de ce o faceti, NU va obliga nimeni!!!
    Mergeti si MUNCITI la privat si cereti acolo pensii speciale!!!
    Aceste reactii arata daca mai era nevoie, cat de greu daca nu chiar imposibil, e sa le iei inapoi bugetarilor Pensiile speciale(si nu numai, chiar si Sporurile si soiul de beneficii si privilegii, care mai de care mai dubioase!) dupa ce le-ai REGLEMENTAT prin LEGE!!!
    NU cred ca vor fi afectate Pensiile speciale, chiar daca vor mima ca sa bifeze in PNRR!

  13. Uitati-va cum oameni ai LEGII, cum sunt grefierii, MINT si manipuleaza in cel mai josnic mod:
    „Grefierii beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, fiind vorba PRACTIC de o PENSIE OCUPATIONALA, după cum este denumită în Uniunea Europeană, ca recompensă a zecilor de ani în care și-au desfășurat activitatea în slujba justiției, într-un regim strict de interdicții și incompatibilități pe care alte categorii profesionale nu îl au.”

    Art. 68 ind. 5 alineatul 1 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate și conex din instanțele judecătorești și parchetele de pe lângă acestea potrivit cărora ”Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea (…) cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu..”
    Iar Alineatul (11) spune: Pensia de serviciu se suportă din BUGETUL de STat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.”

    Numai ca intreg Art. 68 ind.5 a fost INTRODUS in 2015 in Legea nr 567/2004, prin Legea nr. 130 din 3 Iunie 2015, ANUL Pensiilor s-peciale bagate din PIXul lui Ponta si Gabriel Oprea!!!
    DECI: se numeste Pensie de Serviciu, DAR nu ati CONTRIBUIT!!!
    Si NU are nici in clin, nici in maneca cu Pensiile Ocupationale din UE, care sunt Pensii adminsitrate PRIVAT si PLATITE de catre Fondurile de Pensii OCUPATIONALE, la care Grefierii din UE au CONTRIBUIT!!!

    In timp ce in Romania,(voi STITI asta ca doar „munciti” cu LEGEA in mana, nu-i asa?!!!) Pensiile Ocupationale sunt PLATITE, conform Legii nr. 1/2020 privind Pensiile Ocupationale, de catre Fondurile Ocupationale la care angajatorul/angajatul au CONTRIBUIT!!!
    Pensiile Ocupationale sunt adminsitrate privat de Fondurile de pensii ocupationale si activitatea lor e reglementata de ASF!
    Si aceste Pensii ocupationale au aparut in Romania abia in 2020, incepand cu Legea nr. 1/2020!!!
    Si NU e vorba de BANI de la Bugetul de stat!

    Rusine, mergeti si MUNCITI la privat, daca nu va place, sa va dea patronul Pensii de serviciu!!!

  14. Da, Romania a transpus Legislatia UE in domeniul Pensiilor Ocupationale in 2020 cand a adoptat Legea Pensiilor ocupationale nr. 1/2020 publicata in MO in 8 Ianuarie 2020 care reglementeaza Pensii administrate privat, prin CONTRIBUTIA angajatorului sau a angajatului la Fondurile de Pensii Ocupationale.
    La Art. 160 Intrarea în vigoare, Legea nr 1/2020 privind Pensiile Ocupationale scrie:
    „1) Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Reglementările emise de către A.S.F. în aplicarea prezentei legi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Prezenta Lege TRANSPUNE prevederile Directivei (UE) 2016/2.341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de Pensii Ocupaţionale (IORP), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 354 din 23 decembrie 2016.

    Ce-are Legea Pensiilor Ocupationale platite din Fondurile de pensii ocupationale(administrate privat) la care au contribuit Angajatorul/angajatul cu Pensiile voastre de serviciu, reglementate de Legea Nr. 130/2015 si platite din BUGETUL de STAT!???
    Rusine, sunteti oameni ai LEGII si mintiti ca politrucii nostri!

  15. De parca nu ar fi blocata deja Justitia!

  16. Extraordinar! Șantajat Guvernul României. DOMNILOR GREFIERI PUTEȚI SA VA DATI DEMISIA SI SA GASITI IN PRIVAT SALARII MAI ATRACTIVE. SI PENSII SPECIALE.

  17. Fantastic, cautam sinonime acum. A noastra nu e speciala, e ocupationala, de serviciu, de draci. Faceti dracului odata pensia bazata pe contributivitate, aceeasi lege pentru toata lumea si gata. Sa aiba 40.000 de lei pensie, nu-mi pasa, daca a contribuit pentru suma respectiva.

    „Cu puțin timp în urmă, Ministrul Muncii declara, în mod oficial, că acum în România speranța de viață sănătoasă este de 59 de ani şi șase sau opt luni, iar din datele statistice furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice, rezultă că vârsta medie de pensionare a grefierilor este de 60 ani și 9 luni.”

    Mi-a placut maxim fraza asta, ce vrea sa ne spuna, ca dragii de ei muncesc toata viata lor sanatoasa? Alooo, noi, plebea, muncim si bolnavi. Da-va dracu de speciali…

  18. Ar mai fi o soluție. Guvernul să aducă pensiile cam la același nivel. Pe toate. Să-și permită fiecare pensionar un trai decent. Asta de ce nu cer specialii?

    • Poporul român nu vrea să mai audă de speciali. Punct. Cere să fie oprit furtul din banii publici.

  19. BOR sprijine statul. Preoții primesc salarii comparabile cu ale bugetarilor sau uneori chiar mai bune. La salarii, la fel ca mai toți bugetarii mai adaugă și alte ,,venituri”. In timp toți oamenii statului au format o burghezie parazitară formată nu pe muncă ci pe deturnarea banului public. Democrație originală! Amin!

  20. Habar n-avem că și grefierii au pensie specială (de serviciu)! Asta e o mare perversiune!

  21. Bă nesimțiți și guri căscate ce comentați muncă unor oameni deștepți,cinstiți și corecți care au învățat pe brânci să ajungă bătaia voastră de joc. Am mai văzut acum două seri la postul B1tv un ras de ziarist un semianalfabet ce critica justiția și magistrații.de parcă toate relele țării ăștia se întâmplă datorită lor.Vina lor e că se lasă criticați și nu dau de pământ cu instituțiile corupte și corupti că voi.