Greg Scărlătoiu (HRNK) despre întâlnirea Trump-Kim: Dacă nu va da roade, SUA vor lua în calcul opțiunea militară
Comunitatea internaţională ar trebui să fie sceptică în privinţa unor eventuale concesii făcute de liderul Coreei de Nord, deoarece „este un regim care a călcat în picioare fiecare promisiune pe care a făcut-o,” e de părere Greg Scărlătoiu, directorul executiv al Committee for Human Rights in North Korea (HRNK) din Washington, D.C. şi unul dintre cei mai avizaţi experţi în chestiuni legate de peninsula coreeană. Într-un interviu acordat G4Media.ro, Scărlătoiu afirmă că atitudinea tăioasă a liderului de la Casa Albă a funcţionat în cazul Phenianului. „Stilul original al preşedintelui Trump i-a trimis fiori pe şira spinării lui Kim Jong-un şi celor care îl sfătuiesc,” spune expertul care susţine că „problema nord-coreeană nu poate fi rezolvată atâta timp cât Kim rămâne la conducere.” Dacă întâlnirea dintre preşedinţii american şi nord-coreean nu va da roade, „opțiunea militară va fi considerată cu mare seriozitate,” e de părere directorul HRNK.
Declaraţiile lui Greg Scărlătoiu vin în contextul în care Kim Jong-un s-a întâlnit vineri cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, iar la începutul verii am putea să fim martorii unei întâlniri istorice între preşedinţii american şi nord-coreean. Expertul HRNK insistă că regimul Kim „nu își va abandona niciodată capabilitățile nucleare, pe care le consideră indispensabile în îndeplinirea obiectivelor strategice.”
Rugat să comenteze efectele pe care numirile lui John Bolton şi Mike Pompeo le vor avea asupra strategiei Casei Albe privind Coreea de Nord, Scărlătoiu a spus că sunt „numiri excepționale” deoarece „Kim va ști că Administrația Trump este foarte serioasă, iar presiunea va fi enormă.”
Adrian Novac: Aș vrea să începem referindu-ne la activitatea dumneavoastră legată de peninsula coreeană. La începutul lunii februarie, ați fost omul care a organizat ca un grup de opt dizidenți nord-coreeni să se întâlnească cu președintele Trump în Biroul Oval. Cum ați reușit asta?
Greg Scărlătoiu: Am reuşit să fac asta datorită menţinerii unei strânse comunicări şi relaţii de cooperare cu înalţi oficiali ai Administraţiei Trump. În plus, am fost cel care l-a recomandat şi adus pe dizidentul Ji Seong-ho pentru a participa în discursul State of the Union, ca oaspete al Primei Doamne Melania Trump.
A.N.: Committee for Human Rights in North Korea este implicată activ în regiune. Ce activităţi desfăşoară HRNK şi ce speră să obţină?
G.S.: HRNK este unica instituţie de cercetare din SUA dedicată exclusiv investigării situaţiei drepturilor omului din Coreea de Nord. Ceea ce vrem să obţinem este respectarea de către Republica Populară Democratică Coreeană a tratatelor şi instrumentelor pe care le-a ratificat, menite să protejeze drepturile omului. Vrem ca regimul Kim să respecte recomandările primite de la alte state membre ONU în cadrul procesului UPR (Universal Periodic Review). Întâi de toate, Coreea de Nord trebuie să desfiinţeze sistemul de lagăre pentru prizonieri politici. În jur de 120.000 de bărbaţi, femei şi copii sunt închişi în aceste lagăre.
A.N.: Aţi avut posibilitatea de-a lungul anilor să staţi de vorbă cu mai mulţi dizidenţi fugiţi din Coreea de Nord. Cum descriu ei viaţa de-acolo?
G.S.: Coreea de Nord este un imens lagăr pentru majoritatea populaţiei. Supravegherea şi opresiunea sunt absolut sufocante. Situaţia economică continuă să fie gravă.
A.N.: Sunteţi implicat în vreun fel în întâlnirile care urmează în zonă dedicate problemei coreene? Aţi fost de exemplu solicitat să acordaţi consultanţă vreuneia dintre părţi?
G.S.: Am continuat să raspund solicitărilor înalţilor funcţionari guvernamentali americani, de fiecare dată când mi s-a cerut opinia.
A.N.: Coreea de Nord a fost, în ultimul an cel puțin, o prezență constantă în media din întreaga lume. De ce s-a întâmplat asta?
G.S.: Din pricina atitudinii belicoase, a dezvoltării programului nuclear și a programului de rachete balistice, precum și din pricina violării flagrante a drepturilor omului și a crimelor împotriva umanității comise de regimul Kim.
A.N.: Multe voci l-au criticat pe președintele Donald Trump pentru atitudinea belicoasă față de liderul nord-coreean. Dincolo de stilul mai puțin ortodox abordat de președintele american, credeți că atitudinea să dă roade în ceea ce privește Coreea de Nord?
G.S.: Absolut. Președintele Trump a aplicat cu mare eficacitate elementele economice și militare ale puterii naționale a SUA, prin: întărirea sancțiunilor economice menite să prevină dezvoltarea și proliferarea armelor nucleare și a rachetelor balistice nord-coreene; trimiterea de armament și capabilități militare în zona peninsulei coreene, menită să prevină, și nu să provoace, un al doilea război coreean; și sublinierea loialității americane față de alianțele strategice cu Republica Coreea (Coreea de Sud) și Japonia.
În plus, America a fost predictibilă timp de multe decenii. Stilul original al președintelui Trump i-a trimis fiori pe șira spinării lui Kim Jong-un și celor care îl sfătuiesc.
A.N.:Ce l-a făcut pe Kim să spună da unei întâlniri cu Trump? I s-a făcut cumva frică de retorica agresivă a lui Trump și de presiunea constantă venită de la Casa Albă?
G.S.: Absolut. Sancțiunile funcționează bine. Liderul chinez Xi Jinping l-a sfătuit, probabil, pe Kim Jong-un să angajeze un dialog cu SUA, convins că președintele Trump este pregătit să recurgă la soluția militară.
A.N.: S-a vorbit mult și despre faptul că Kim blufează cu această schimbare de atitudine. Cum trebuie să-l înțelegem pe Kim?
G.S.: Obiectivele strategice fundamentale ale regimului Kim nu s-au schimbat: supraviețuirea regimului Kim; unificarea peninsulei coreene sub regimul Kim; dezvoltarea unei rachete balistice cu rază lungă de acțiune capabilă să lovească ținte pe continentul nord-american; și creerea de discordie între SUA și Coreea de Sud.
A.N.: Dacă va avea loc, ce să ne așteptăm de la întâlnirea Trump – Kim?
G.S.: Trebuie să fim foarte sceptici. Președintele Trump va fi foarte sceptic. Regimul Kim a încălcat fiecare promisiune făcută în negocierile multilaterale sau bilaterale pe care le-a susținut.
A.N.: Este posibilă denuclearizarea completă a peninsulei coreene, așa cum vrea Administrația de la Washington?
G.S.: Nu sub regimul Kim. Este un regim care nu își va abandona niciodată capabilitățile nucleare, pe care le consideră indispensabile în îndeplinirea obiectivelor strategice menționate mai sus.
A.N.: Ce ar putea să ceară Kim de la Trump în schimbul denuclearizării?
G.S.: Pentru moment, Kim va cere slăbirea și diminuarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord. Kim este disperat să reia “cooperarea economică” cu Coreea de Sud, inclusive relansarea Complexului Industrial Kaesong, care aducea regimului 120 de milioane de dolari pe an. Mai târziu, sub pretextul “denuclearizării întregii peninsule coreene,” va cere suspendarea exercițiilor militare comune ale SUA și Coreei de Sud, precum și desființarea alianței SUA-Coreea de Sud. Când va fi refuzat, va relua testele nucleare și lansările de rachete balistice.
A.N.: De ce ar trebui să-l credem pe cuvânt pe Kim dacă va face promisiuni? Câtă încredere ar trebui să avem într-un lider autocrat dintr-o dictatură comunistă?
G.S.: Trebuie să avem zero încredere în Kim. Este un regim care a călcat în picioare fiecare promisiune pe care a făcut-o. Kim va trebui să lucreze din greu pentru a câștiga chiar şi o fărâmă de credibilitate.
A.N.: Cât de mult cântăresc noile numiri de echipa de securitate a lui Trump (Pompeo și Bolton) în strategia președintelui american pentru peninsulsa coreeană? Va crește de exemplu presiunea exercitată asupra lui Kim?
G.S.: Sunt numiri excepționale. Kim va ști că Administrația Trump este foarte serioasă. Presiunea va fi enormă. Dacă întâlnirea la cel mai înalt nivel nu va da roade, opțiunea militară va fi considerată cu mare seriozitate.
A.N.: Ar putea fi Bolton la o adică o problemă în încheierea unei eventuale înțelegeri cu Kim?
G.S.: Absolut deloc. Ambasadorul Bolton adaugă seriozitate și credibilitate eforturilor de a denucleariza Coreea de Nord.
„> A.N.:Kim a mers săptămânile trecute la Beijing într-o vizită surpriză. Despre ce credeți că a fost vorba?
G.S.: Xi Jinping i-a explicat lui Kim Jong-un că președintele Trump este gata să-l lovească. Kim este disperat și presat de sancțiuni economice care au început să funcționeze. În Coreea de Nord, activiștii de ieri și de azi iau notițe când “comandantul suprem” este în “vizită de lucru,” cum se întâmpla și cu Dej sau Ceaușescu. În timpul întâlnirii cu Xi Jinping, Kim a luat notițe. A fost o imagine fără precedent. Kim a dat impresia unui școlar obraznic urecheat de părinți după ce a făcut o dandana la școală.
A.N.: Simte China cumva că a fost dată la o parte de la masă negocierilor din peninsulă? Ce urmărește Beijingul?
G.S.: Poziția strategică fundamentală a Chinei față de Coreea de Nord nu s-a schimbat. Coreea de Nord continuă să rămână o zona tampon și un satelit al Chinei. Coreea de Nord este un pion în jocul strategic al Chinei, menit să acapareze hegemonia în Marea Chinei de Sud și jumătatea vestică a Oceanului Pacific.
A.N.: Poate fi rezolvată problema nord-coreeană atâta timp cât Kim rămâne la conducere?
G.S.: Problema nord-coreeană include armele nucleare, chimice și bacteriologice, rachetele balistice, crimele împotriva umanității și provocările militare împotriva Coreei de Sud. Nu, problema nord-coreeană nu poate fi rezolvată atâta timp cât Kim rămâne la conducere. Sigur, miracole se pot întâmpla. Să ne rugăm și să sperăm că vom vedea un miracol și Kim va accepta reforma, transformarea și modernizarea Coreei de Nord, și o va aduce în rândul națiunilor civilizate și responsabile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank