G4Media.ro

Greșeală într-un manual de Științele naturii pentru clasa a III-a: Masa corpurilor…

Greșeală într-un manual de Științele naturii pentru clasa a III-a: Masa corpurilor influențează viteza cu care acestea cad, fără referire la vid

Greșeală în unul dintre manualele de Științe ale naturii pentru clasa a III-a, aprobat acum 4 ani de Ministerul Educației. “Masa corpurilor influențează viteza cu care acestea se deplasează în cădere. Un corp cu masa mai mare ajunge mai repede pe pământ decât unul cu masa mai mică, dacă vor cădea de la aceeași înălțime”, scrie manualul editurii Aramis, fără nicio altă precizare referitoare la forma corpului, rezistența aerului sau la diferența din vid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. O fi greșeală în manual, dar si textul autoarei articolului citez „…rezistența aerului sau la diferența din vid” …adică cum.. diferența din vid??? …asta arată clar că se critică posibil o tâmpenie din manual de către cineva care este si el la fel pe lângă subiect.

  2. Doar ca nu este adevarata nici in vid nici in mediul natural.

    Daca dati drumul de la aceiasi distanta, unei foi de hartie tinuta vertical si unei carti tinuta orizontal (clar cu masa mai mare decat o coala A4), coala A4 va ajunge prima jos.

    • Intelegeti tot atita fizica cit autorul respectivului paragraf. In atmosfera apare o diferenta data nu de masa obiectului ci rezistenta pe care i-o opune aerul in cadere. In vid, oricit vi s-ar parea de neintuitiv (si se pare ca daca romanii ar vota asupra fenomenului legile fizicii ar trebui modificate), corpurile „cad” cu aceeasi viteza si vor ajunge „jos” in acelasi timp daca viteza initiala e zero si sint lansate de la aceeasi inaltime.

    • Dvs ati exprimat mai bine fenomenul asa este :), eu nu am vrut sa spun decat ca in mediul natural unde putem face experimente si noi novicii, masa nu influenteaza aceasta viteza de cadere si ca gresit este tot enuntul din manual iar „experimentul” meu arata exact acest aspect.
      Cat despre cat inteleg eu fizica, vorba lui Exarhu de la Rock FM: „bine ca esti tu destept” 🙂
      Ce sa zic, intotdeauna sunt altii care inteleg mai bine fenomenul, oricare ar fi el doar ca eu nu sunt nici profesor si nici nu scriu manual.
      Sa auzim de bine!

    • Da, am fost cam rautacios in exprimare. Nu trebuia. Cit despre aia cu desteptul nu cred ca e prea bine, vorba cuiva, nu mai stiu cine, „fericiti cei saraci cu duhul”.

    • Boss, replica cu „desteptul” nu era tendentioasa de aceea am precizat si cine o foloseste, si cred ca cine asculta emisiunile lui dimineata stie asta, de altfel aici urmeaza si un smiley face dupa ea.
      Cat despre cea cu „duhul”, de multe ori e folosita si ea prost si nu stiu daca aici e folosita cum trebuie; oricum, in niciun caz ea nu se refera la cei cu capacitate intelectuala usor diminuata cum de multe ori exista o usoara confuzie.
      Sa auzim in continuare de bine!

    • alo alo …cei cu legea asta a gravitatiei ? ….uite unde duce efortul statului paralel … predilectia asta ca cu viteza de cadere e efortul cualitiei si e o promisiune din campanie …. cred ca aceasta lege -protocol trebuie analizata …Tudorele fa ceva !!!!

    • Amicu&Eduard
      Nu va certati, mai bine un cantec vesel sa cantati, caci:

      „Un calator scoate capul pe fereastra trenului oprit intr-o gara si, fiindca nu vede placa il intreaba pe unu’ care statea pe ciuci, rezemat de un gard:
      -Alo, domnu… aici e Caracalu’?
      -Bine ca esti tu destept, ma!

      Io zic ca manualul a fost editat de ministrul cercetarii dintr-un viitor univers paralel, dar usor curbat.

  3. Manual clasa a 4 a, ed. Aramis: Vara Pământul este mai aproape de Soare.
    Iar directorul școlii unde e admis manualul e profesor de geografie.

    • Astia sint, cred ca spre jumatate dintre invatatorii si profesorii romani n-au ce cauta pe posturile respective. Imaginati-va ca Genunche e si el profesor, de matematica.

  4. In vidul din Romania corpurile cad altfel…

  5. in curand vom citi in manuale ca omul nu se trage din maimuta

    • E chiar mai rau decit banuieste lumea: omul e o specie de maimuta. Acum, faptul ca mergem in doua picioare, ne imbracam si vorbim pare sa-i induca pe unii in eroare. ?

  6. E doar un manual de clasa a 3a, oare nu ati vrea sa-i invete pe copiii de 9-10 ani, cum se modifica viteza de cadere a obiectelor si in functie de conditiile meteo sau de pozitia pe glob? Ce e scris in manual e doar un principiu elementar, ce poate fii inteles cu usurinta de catre toti copii de clasa a 3a

    • Problema nu e modul de exprimare ci ca povestea nu e adevarata. Nici pe copii de clasa a 3-a nu trebuie sa-i inveti gresit.

    • S34
      Daca taceai filozof ramaneai.
      Articolul putea sa lipseasca din manual si, in loc de o uriasa ineptie, era sa fie doar … nimic.
      Niciun copil nu trebuie intoxicat cu ineptii pe considerentul ca ar fi prea complicat sa-i explici tot.

    • Aici cineva putea sa ma intrebe: cu citi de i se scrie copiii? 🙂

  7. alo alo …cei cu legea asta a gravitatiei ? ….uite unde duce efortul statului paralel … predilectia asta ca cu viteza de cadere e efortul cualitiei si e o promisiune din campanie …. cred ca aceasta lege -protocol trebuie analizata …Tudorele fa ceva !!!!

    • Tarziu in noapte, Nicu se tot foieste in asternut de-o trezeste si pe Leana:
      -Fa, Leano, ia zi-mi si mie ce-i cu legea asta a gravitatiei?
      -Nu stiu ba Nicule, tu esti cu legile, eu sunt om de stiinta!

  8. La cateva ministere nu s-au livrat banii de salarii azi. A auzit cineva ceva?

  9. Pe Pamant, cu obiecte ce au masa substantial mai mica decat masa Pamantului, PERCEPTIA si masurarile experimentale arata ca obiectele cad cu aceiasi viteza si aterizeaza in acelasi timp.
    Dar, asa cum Pamantul exercita gravitatie asupra obiectelor, asa si obiectele exercita gravitatie asupra Pamantului, doar ca cu cateva zeci de ordine de marime mai mica. Asadar, din motive de simplificare si modelare practica, se considera ca diferenta data de variatii mici ale masei (in raport cu masa Pamantului) se poate considera nula.
    In fond, tot ce spune paragraful e ca masa conteaza ceea ce nu e decat leagea atractiei a lui Newton care tine cont de masa.
    Ca nu e cel mai fericit context (manual clasa a 3a), ca formularea e stangace, ca exista si o mentiune despre Pamant care exercita atractie, etc etc – sigur, toate sunt niste mici probleme.
    Problema cea mai mare insa e ca o adunatura de 20 de comentatori, habar n-au fizica elementara si isi dau cu presupusu in urma unor cautari rapide pe google.