Greta Thunberg blochează un bulevard din Bruxelles în semn de protest față de combustibilii fosili
Zeci de manifestanți au blocat sâmbătă un drum important din orașul Bruxelles, cerând Uniunii Europene să pună capăt subvențiilor pentru petrol și gaze, relatează POLITICO.
Greta Thunberg, militantă suedeză pentru combaterea schimbărilor climatice, și un grup de activiști ai Extinction Rebellion și-au legat brațele de pământ în fața stației de metrou Rogier, la câțiva kilometri de clădirile Parlamentului European și Comisiei Europene. Înconjurați rapid de poliție, protestatarii au scandat în cor „oceanele cresc și noi la fel”. De atunci au fost efectuate arestări.
„Politicienii noștri ne-au dezamăgit”, a declarat Paolo Destilo, un purtător de cuvânt al United for Climate Justice, care a contribuit la organizarea protestului de sâmbătă. „Sprijinul continuu al liderilor europeni pentru industria combustibililor fosili ridică serioase semne de întrebare cu privire la angajamentul lor de a acționa eficient în domeniul climei.”
Întrebată de POLITICO dacă președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, este o campioană ecologică, Thunberg a dat din cap și a răspuns „nu”.
Printre manifestanții care s-au adunat la o demonstrație simultană în fața Parlamentului, în Piața Luxembourg din oraș, s-au numărat angajați ai Comisiei frustrați de progresul lent în ceea ce privește acțiunile climatice.
„Am lucrat direct la procedurile legislative privind programul de acțiune pentru mediu, așa că știu cât de dificil poate fi să faci lucrurile”, a declarat un angajat sub protecția anonimatului.
„Instituțiile dispun acum de o mulțime de instrumente pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, dar de la alegeri s-au făcut mulți pași înapoi”, a declarat acest angajat. „Acum este vorba doar de competitivitate și de „acordul industrial curat”, orice ar însemna acesta. Urgența a fost pierdută – Parlamentul s-a deplasat spre dreapta, Comisia s-a deplasat în multe feluri spre dreapta – iar discuția despre climă a trecut în plan secund.”
Potrivit lui Simone Tagliapietra, economist și expert în energie în cadrul think tank-ului Bruegel, „am văzut o incapacitate a guvernelor europene de a elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili sau cel puțin de a le face mai bine direcționate”.
Blocul comunitar se confruntă acum cu o „bătălie dificilă” pentru a-și revizui Directiva privind impozitarea energiei, care furnizează efectiv bani pentru a menține prețurile scăzute la benzină și motorină, a declarat Tagliapietra. Până la revizuirea directivei, „sistemul european de impozitare rămâne foarte favorabil combustibililor fosili”, a adăugat el.
Ursula Von der Leyen a îndemnat viitoarea sa echipă de conducere din cadrul Comisiei să înceapă procesul de eliminare treptată a subvențiilor pentru petrol și gaze. Cu toate acestea, un raport al Comisiei publicat în octombrie anul trecut a constatat că UE cheltuiește încă peste 100 de miliarde de euro pe an pentru subvenționarea combustibililor fosili, o cifră care a crescut ca urmare a crizei energetice declanșate de invazia Rusiei în Ucraina în 2022.
Cu toate acestea, alții susțin că UE trebuie să înceteze să mai modifice pur și simplu politicile și să adopte un model radical diferit, chiar dacă aceasta înseamnă sacrificarea creșterii economice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii