G4Media.ro

Greu de demis: Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, nu ia…

Foto: Alexandr Stoianoglo / Captură video

Greu de demis: Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, nu ia în calcul demisia, deși toți oligarhii Republicii Moldova scapă printre degetele justiției de la Chișinău

În ultimele săptămâni, Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost ținta criticilor vehemente ale partidelor pro-europene, dar și a experților din societatea civilă, ca urmare a situațiilor nerezolvate și chiar suspicionate de complicitate în acoperirea unor oligarhi fugari din Republica Moldova. Oligarhi precum Vlad Plahotnic, Ilan Șor și mai nou Veaceslav Platon, au fugit în străinatate de sub nasul autorităților, iar justiția Republicii Moldova se arată mai degrabă impotentă în privința tragerii lor la răspundere. Mai mult, oamenii legii sunt suspectați că au protejat „peștii mari” ai corupției din Republica Moldova în diverse forme.

Procurorul general al Republicii Moldova, Aleksandr Stoianoglu, a declarat marți într-o emisiune la postul N4 că din ce cunoaște, pe canale oficiale și neoficiale, oligarhul fugar Vlad Plahotniuc se află în Turcia la Istanbul.

Trecând peste faptul că anul trecut autoritățile turce ne-au anunțat că Vlad Plahotniuc a părăsit țara; avem canale oficiale, neoficiale și, totuși, se află în Istanbul”, a spus Stoianoglo.

El a adăugat că din informațiile pe care le dețin autoritățile de la Chișinău, oligarhul ar fi încercat să obțină cetățenia turcă, dar nu ar fi reușit. Stoianoglu a mai afirmat că și la Interpol a fost trimis un probatoriu pentru ca Plahotniuc să fie dat în urmărire internațională, însă Interpolul ar fi considerat că probele sunt prea puține.

Probatoriul care a fost prezentat acolo probabil nu a fost convingător pentru reprezentanții Interpol. Apoi am expediat materiale suplimentare. Cu regret, am primit un răspuns negativ”, a declarat Stoianoglo. 

Procurorul general a spus că autoritățile moldovenești vor încerca să repete procedură către Interpol.

Plahotniuc a părăsit țara pe 14 iunie 2019, cu puțin înaintea căderii guvernului Pavel Filip, iar fuga acestuia a fost acoperită de mister. Plahotniuc a ajuns în cele din urmă în SUA, acolo unde a aplicat pentru o viză de investiții. Cererea i-a fost respinsă și ulterior, SUA l-au considerat la începutul lui 2020 indezirabil pe teritoriul american.

Ulterior, au apărut zvonuri că acesta s-ar afla ba în Turcia, ba în regiunea separatistă a Ciprului de Nord, controlată tot de Turcia și că este cumva protejat de regimul Recep Erdogan pentru anumite servicii anteriore (extrădarea ilegală a șapte profesori turci în Turcia în septembrie 2018) și alte interese de afaceri.

Hoțul „miliardului” poate sta liniștit

Pe de altă parte, Stoianoglo a vorbit și despre situația unui alt oligarh fugar, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului de dolari” din băncile moldovenești prin scheme ilegale și care deține și cetățenie israeliană. Acesta a fugit din Moldova în același timp cu Plahotniuc și s-ar afla în Israel, stat care nu-și extrădează cetățenii.

Deși potrivit unei reguli generale statul Israel nu își extrădează cetățenii, totuși sunt niște excepții. Au existat cel puțin două sau trei cazuri când acest stat a extrădat persoanele condamnate. Însă în momentul în care vom avea deciziile de condamnare finale, vom putea expedia sentința pentru executare în statul Israel”, a declarat Stoianoglo.

El a ținut să precizeze că nici o ședință în judecată în cazul lui Șor nu ar fi fost amânată sau anulată din cauza procurorilor. Procesul lui Șor este tergiversat de mai bine de cinci ani de zile, iar în 2017 acesta a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru delapidări masive și spălare de bani.

Avem o situație în care avocații se folosesc de dreptul de apărare, adresează tot felul de sesizări, apeluri și jocul ăsta permanent continuă. Din punct de vedere al codului procedurii , acest lucru se permite, dar noi vedem că acest lucru este un abuz. Din punct de vedere al legislației ei (avocații) pot să fie trași la răspundere administrativă”, a mai adăugat procurorul general.

Partidul Ilan Șor a reușit să treacă pragul electoral în aceste alegeri, cu un scor de 5,74% și a reușit să obțină șase mandate de parlamentar în noul Legislativ.

Platon, fugă nestingherită

Nu în ultimul rând, Stoianoglo i-a luat apărarea și lui Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri implicat masiv și el în dosarul „furtul miliarului” și în schema „Landromatul rusesc” care a spălat peste 20 de miliarde de dolari, bani negri proveniți din Rusia, prin băncile și cu ajutorul sistemului judiciar din Republica Moldova.

De altfel, Stoianoglo și Platon dau declarații contradictorii despre unde s-ar afla acum Platon, după ce la finele săptămânii trecute, deși are deschise mai multe dosare de rezonanță pe numele său, procurorii moldoveni i-au permis acestuia să părăsească țara. „Din informația pe care o dețin, Veaceslav Platon a plecat duminică în Marea Britanie”, a declarat Stoianoglo.

Şeful Procuraturii Generale a precizat că afaceristul nu avea restricţii de a părăsi teritoriul Republicii Moldova, şi putea să plece oricând peste hotare ca oricare cetăţean al Republicii Moldova.

Stoianoglo s-a arătat încrezător că Platon va reveni în Republica Moldova. „Este în interesul lui de a se prezenta în fața magistraților pe dosarele pe care încă le are pe rol”, a spus acesta.

Veaceslav Platon a fost achitat în luna mai, la cererea procurorilor, în dosarul fraudei bancare, în care fusese condamnat definitiv la 18 ani de închisoare. În gestiunea Judecătoriei Chişinău se află pe rol încă trei dosare penale pe numele lui Platon. În două din ele Platon este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari, iar în alt dosar, de falsificarea cardurilor bancare, scrie portalul Anticoruptie.md

Acesta urmează să se prezinte pe data de 2 august la o şedinţă de judecată în calitate de inculpat. În afară de aceste dosare, Platon a fost acţionat în instanţa civilă de către mai multe persoane privind apărarea demnităţii şi reputaţiei personale.

Mai mult, presa din Republica Moldova a dezăluit relații de afaceri între firme ale soției lui Stoianoglo și firme controlate de Platon în Ucraina.

Presiuni politice

După plecarea lui Platon, mai mulți membri ai PAS, dar și experții din societatea civilă din zona justiției, au reacționat și au cerut demisia lui Stoianoglo.

Sergiu Litvinenco, deputat al PAS și posibil viitor ministru al Justiției în următorul Guvern ce va fi format săptămâna viitoare, a declarat într-o emisiune la TV8 că „Procuratura Generală se comportă ca un purtător de cuvânt al lui Platon”.

„În momentul în care Platon a văzut că nu mai există certitudinea că procurorul general să rămână în funcție, a plecat pentru a fi în siguranță. El nu se va grăbi să revină în R. Moldova până nu va ști sigur dacă PAS poate, ca forță majoritară în Parlament, să forțeze destituirea procurorului general”, a spus la același post TV experta anticorupție Cristina Țărnă, fostă vice-director al CNA.

În replică, Stoianoglo a declarat că nu va demisiona, iar deputații PAS, Sergiu Litvnenco și Olesea Stamate (fost ministrul al Justiției) nu au dreptul să îi ceară acest lucru, deoarece cei doi „nu au ridicat nici un pai pentru Republica Moldova, astfel că nu sunt în drept ca să-l evalueze”.

Foto: Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Sursa/Captură YouTube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. ia sa ii verifice conturile, sa vezi atunci cum se explica totul de la sine.

  2. Sunt sigur, acest individ cu reputație indoielnica de procuror ar vrea sa fuga și el în lumea mare, însă ștabii, oligarhi nu-l lasă. Mai devreme sau mai târziu, va părăsi postul. Deocamdata, probabil, șterge niște urme. După aia, să ardă s(t)atul.

  3. Asta a baut apa dupa ciordache nicolicea mitraliera

  4. Poate ca se doreste in locul lui un procuror loial noii guvernari?

    • poate ca se doreste unul corect. asta nu ti-a dat prin cap!
      ti se pare anormal sa inlocuiesti unul care lasa mafiotii sa scape? really????

  5. E o greseala in titlu: „Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, nu ia în calcul demisia, deși toți oligarhii”
    Corect era „Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, nu ia în calcul demisia, PENTRU CA toți oligarhii”