G4Media.ro

Grevă de avertisment anunțată de sindicaliștii de la Radio România Iași /…

Sursa Foto: Radio Romania

Grevă de avertisment anunțată de sindicaliștii de la Radio România Iași / Peste 300 de angajaţi ai de la Radioul Public au semnat pentru declanşarea grevei, nemulțumiți de salarii

Filiala MediaSind Radio România Iaşi anunţă grevă de avertisment pentru marţi, în intervalul orar 13:00-15:00, pe fondul conflictului de muncă declanşat în această vară, ca urmare a eşecului negocierilor privind încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivelul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), transmite News.ro.

Acţiunea se va desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare, iar întreruperea lucrului nu va periclita activitatea specifică unui post de radio, potrivit anunţului.

Salariaţii care au optat pentru continuarea acţiunilor greviste fac un apel către conducerea SRR să administreze fondurile obţinute la rectificarea bugetară în mod transparent şi să nu se rezume doar la acordarea unor sume în mod arbitrar, ci să negocieze un Contract Colectiv de Muncă pentru a reda demnitatea angajaţilor. De altfel, ei amintesc că motivaţia acordării acelor fonduri de Guvern a fost anunţată de premier la Cluj şi se referă tocmai la ideea de combatere a inechităţilor.

Este pentru prima dată când la nivelul postului public regional se recurge la o astfel de formă de protest. Nemulţumirile angajaţilor studioului teritorial s-au acutizat în vară, în timpul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă, atunci când s-a constatat că deşi Radio Iaşi înregistrează cea mai mare audienţă ca post regional, salariile din instituţie sunt aproape în totalitate la minimul în plată la nivelul SRR.

„Vrem ca banii obţinuţi la rectificare să se regăsească într-un Contract Colectiv de Muncă echitabil şi predictibil. Este inadmisibil ca după ani de experienţă, performanţe colective şi individuale, să ajungem să fim plătiţi cu sume derizorii. La ora actuală există mari diferenţe salariale între conducere şi personalul executiv. Publicul trebuie să înţeleagă că noi vom reacţiona la fiecare acţiune care se abate de la linia profesionalismului. 

Ştim că nu putem să solicităm respect, dacă nu oferim acelaşi respect şi profesionalism pe post. Am condamnat toate derapajele managementului local care au afectat imaginea Radio Iaşi. Considerăm că merităm mai mult, iar acţiunile noastre de protest vor sublinia, în continuare, acest aspect!”, a precizat Ion Poenaru, preşedintele Filialei MediaSind Radio România Iaşi.

La Societatea Română de Radiodifuziune nu există un Contract Colectiv de Muncă. Precedentul document a expirat în data de 6 iunie 2024. Peste 300 de angajaţi ai SRR au semnat pentru declanşarea grevei în radioul public. Radio Iaşi este studioul teritorial cu cel mai mare procent de semnatari care s-au pronunţat în favoarea grevei. Acţiunile de protest ale angajaţilor studioului teritorial au început în decembrie 2023 şi au rămas constante pe tot parcursul acestui an.

De altfel, Federaţia FAIR-MediaSind, cu cele două sindicate afiliate – Sindicatul Naţional din Cultură – FAIR şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – este organizaţia abilitată, prin decizie judecătorească definitivă, să negocieze un Contract Colectiv de Muncă la Societatea Română de Radiodifuziune. Pe lângă greva de avertisment din data de 1 octombrie 2024, FAIR-MediaSind a aprobat un calendar de acţiuni greviste ce se pot derula pe tot parcursul lunii octombrie şi ar putea culmina cu o grevă generală în data de 1 noiembrie 2024 în instituţiile din Cultură şi Mass -Media.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Titlul trebuie rescris asa:
    Radioul public din Iasi are 300 de salariati!
    De fapt acesta este elementul senzational din aceasta stire.
    Faptul ca ies din somn pentru a cere niste bani in plus, este secundar.
    Repet: 300 de angajati!