G4Media.ro

Grevă generală în învățământ începând de luni, după eșecul negocierilor dintre sindicaliști…

Sursa Foto: Facebook/ Clotilde Armand

Grevă generală în învățământ începând de luni, după eșecul negocierilor dintre sindicaliști și Guvern

Sindicatele din Educaţie declanşează luni greva generală, nemulţumiţi de salarizarea personalului din sistem, protestul urmând să continue până când Guvernul va veni cu o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, iar cei care au semnat pentru declanşarea ei vor renunţa la această formă de protest, transmite Agerpres.

Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă în timpul grevei, deşi au dat asigurări că „nu se va pune lacătul pe şcoli”.

„Sunt şcoli care vor fi 100% în grevă şi nu are cine să-i supravegheze. Recomandarea pentru părinţi este să-i ţină pe copii acasă, dar şcolile nu se închid. Să fie foarte clar: nu se pune lacătul pe şcoli. Acolo unde sunt profesori negrevişti vor avea grijă de copii dacă aceştia vin la şcoală” a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.

Reprezentanţii Guvernului au propus în întâlnirea de duminică cu liderii sindicatelor stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.

Executivul şi-a menţinut totodată angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153, a precizat un comunicat al Guvernului.

Această măsură care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.

„Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât, până la data de 15 iulie, la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare”, se preciza în comunicat.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a subliniat că pentru a stopa o astfel de acţiune sindicaliştii trebuie să primească din partea Executivului o soluţie care să fie credibilă şi care să ofere perspective foarte clare. „Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri”, a precizat duminică Nistor.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educaţie şi autorităţi, însă acestea trebuie să vină cu „oferte foarte tranşante şi clare ca termen şi ca sume”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mda.
    Totuși, când se vor introduce niște indicatori de performanța in scoli?
    De ex: prezenta la ore a profesorilor, cati corigenti ai, cati au luat bacul, cati sunt de nota zece la Bac, cati pica, indici obiectivi, asa cum trebuie sa respectam toti in mediul privat ca sa luam salariu ăla mediu de aprox 4000 de lei.
    Eu am 2 baieti, unul termina in acest an.
    Trebuie sa spun ca amandoi au fost in 2 licee „bune”. Nu top, dar considerate „bune”.
    Ar trebui sa scriu cel putin o nuvelă care sa descrie delăsarea, mediocritatea, inutilitatea, jemanfișismul a cel puțin 80% dintre cadrele didactice din cele 2 licee.
    Fără meditații nu faceam nimic.
    Cred că singurele cadre didact care merita pe loc, iute de tot, o crestere de salarii sunt învatatoarele, invatatorii, si cadrele didactice care păzesc și cresc piticotii din crese si gradinite. Acolo e ultra-hardcore. Respect max.
    Eu sunt de acord cu salarii bune dar sa fie legate de conditii absolut egale de salarizare, zile libere, concedii, metrici de performanta intre profesori, de fapt toti bugetarii si noi, astia care lucram in mediul privat.
    Altfel, se va crea un mediu fantastic pentru „trai pe vătrai” așa cum este si acum, în fapt.
    Nu inteleg de ce nu pune nimeni punctul pe i.
    Ciuca are ocazia sa arate ca e barbat si nu mototol. E șansa lui, sunt curios daca intelege asta.