Greva minerilor de la Complexul Energetiv Oltenia continuă de o săptămână / Stocurile de cărbune sunt aproape epuizate, iar termocentralele sunt în pragul închiderii
Mii de mineri, angajaţi ai mai multor cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), se află în cea de-a șaptea zi de grevă, ei refuzând să intre în ture şi cerând majorarea salariilor şi acordarea de vouchere de vacanţă. Protestul a început vineri seara la Cariera Jilţ Nord, extinzându-se apoi, pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, la mai multe unităţi miniere. Angajaţii CEO au refuzat să intre în ture şi au manifestat în sălile de apel din incinta unităţilor. Lucrul care i-a nemulţumit pe mineri a fost anunţul administraţiei către liderii de sindicat că, în acest an, nu vor fi acordate majorări salariale şi nici alte drepturi.
În ciuda promisiunilor și a majorărilor de până la 24% promise de administrație, minerii refuză să reia activitatea.
Minerii de la Cariera Roşiuţa au prezentat şi o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecţie, creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă.
După șase zile de grevă, miercuri un grup de producţie al termocentralei de la Rovinari a fost oprit, stocurile de cărbune fiind aproape epuizate. Dacă minerii nu reîncep munca, și celelalte două grupuri ale Termocentralei Rovinari ar putea fi închise. Greva minerilor a avut efect și pe Bursă, prețul energiei importate fiind cel mai mare din ultimii doi ani.
Singurii angajaţi care au renunţat la protestul început vineri sunt cei din cariera Jilţ Nord. Aceştia au intrat în schimb pe baza promisiunilor făcute de administraţie, şi anume, primirea unui plus de 408 lei la salariu de la 1 martie și vouchere de vacanţă, din mai, potrivit publicației presafărăstăpâni.ro.
În acest context, ministrul Energiei, Anton Anton, a anunțat că va merge azi la Târgu Jiu, pentru a se întâlni cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Magistraţii Tribunalului Gorj au respins, marţi, cererea Complexului Energetic Oltenia (CEO) privind suspendarea grevei minerilor prin ordonanţă preşedinţială, dar miercuri aceeași instanță a declarat greva ilegală.
Reprezentanţii minerilor afirmă însă că nu vor ceda şi vor continua greva începută vineri dacă nu vor obţine de la companie ceea ce solicită – în principal – salarii mai mari cu 45%, vouchere de vacanţă şi condiţii mai bune de muncă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii