Greva minerilor din Gorj amenință să se propage și în Hunedoara. Fost ministru al Economiei: Fără taxa introdusă de OUG-ul lăcomiei, salariile puteau fi crescute cu peste 20%
Sindicatul de la termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), susţine protestul minerilor de la Complexul Energetic (CE) Oltenia și anunță că e posibil să declanşeze propriile manifestări de solidarizare cu greviştii din Oltenia, transmite Agerpres.
„Susţinem protestul minerilor din cadrul CE Oltenia. În funcţie de evoluţia evenimentelor, ‘Sindicatul Solidaritatea Hunedoara’ este dispus să declanşeze propriile acţiuni de protest în semn de solidaritate cu colegii noştri din Oltenia”, a declarat marţi pentru AGERPRES preşedintele organizaţiei sindicale de la termocentrala Mintia, Cristian Iştoc.
Liderul sindical susţine că, pentru siguranţa Sistemului Energetic Naţional (SEN), România importă zilnic 1.500 MWh de electricitate.
Reamintim că miile de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) care activează în cadrul unităţilor miniere continuă greva şi după întâlnirea avută luni dimineaţa la Ministerul Energiei, aceştia cerând, în principal, creşterea salariilor cu 45% şi condiţii mai bune de lucru.
Minerii susţin că sunt hotărâţi să nu renunţe la protest până nu vor ajunge la o înţelegere direct cu administraţia companiei, ei acuzându-i pe liderii de sindicat că şi-au urmărit doar interesele personale, nu şi pe cele ale celor pe care îi reprezintă, potrivit Agerpres.
Protestul a început vineri seara la Cariera Jilţ Nord, extinzându-se apoi, pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, la mai multe unităţi miniere. Angajaţii CEO au refuzat să intre în ture şi au manifestat în sălile de apel din incinta unităţilor. Lucrul care i-a nemulţumit pe mineri a fost anunţul administraţiei către liderii de sindicat că, în acest an, nu vor fi acordate majorări salariale şi nici alte drepturi.
Minerii de la Cariera Roşiuţa au prezentat şi o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecţie, creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă.
În context, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a scris pe Facebook că ”e adevărat că oamenii de la CEO muncesc în condiții foarte grele pe salarii de 2500 RON, în timp ce unii șoferi din administrație au salarii mărite la peste 4000 RON. Nu prea este echitabil, iar oamenii vorbesc unii cu alții. Conducerea societății a anunțat că ar putea crește anumite salariile cu 10-12%. Ce nu a spus nimeni este că, dacă OUG 114/2018 nu introducea taxa de 2% pe cifră de afaceri (aprox 65 mil RON impact anual pentru CEO), salariile puteau fi mărite cu peste 20%, în condițiile în care fondul total de salarii al CEO este de aprox. 700 mil RON anual”.
Foto: Mineri în grevă (Sursa: Sindicatul CE Oltenia)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii