G4Media.ro

Greva profesorilor, prima lebădă neagră pentru Ciolacu. PSD se pregătește să guverneze…

Greva profesorilor, prima lebădă neagră pentru Ciolacu. PSD se pregătește să guverneze în premieră cu probleme sociale masive

Cu 2.400 de lei net salariul pentru profesorii debutanți, greva era doar o chestiune de timp. Ciolacu decontează acum, chiar dinainte să preia mandatul de premier, lipsa oricărei reforme a coaliției pe care o co-prezidează. Epoca în care banii de la UE curg fără efort și fără obligații s-a terminat, iar pentru PSD e o premieră îngrijorătoare în ultimii 19 ani: preia guvernarea când societatea stă să explodeze.

Greva anunțată de sindicate e lebăda neagră inevitabilă într-o țară în care reformele necesare ca apa în deșert sunt mimate prost de 18 luni de o coaliție care are oroare de schimbarea status-quo-ului. Oricât de nedrept li se pare PSD-iștilor că se întâmplă fix pe mandatul lor, realitatea e că ei înșiși au contribuit, alături de liberali și de Iohannis, la acumularea tensiunilor și dezechilibrelor din societate.

Când inflația a ajuns și la 17%, când un profesor debutant câștigă 2.400 de lei față de cei aproape 7.000 de lei ai unui un judecător stagiar, când sinecuriștii de partid au ajuns să câștige sume obscene, e logic că o parte a societății e aproape de clocot.

Liderii de sindicat au simțit momentul și au țintit călcâiul lui Ahile: examenele naționale (admiterea la liceu și Bac-ul). Și-au betonat greva cu un referendum în rândul profesorilor și zeci de cereri formale de rezolvare a situației ignorate de guvernanți. Ceea ce clasa politică percepe drept șantaj e de fapt o decizie managerială corectă a sindicaliștilor: au găsit fereastra de oportunitate.

Apariția lebedei negre a produs deja primele efecte politice. Iohannis, creatorul de facto al coaliției antireformiste, a arătat direct cu degetul spre PSD. Mai precis, spre Ministerul Muncii, căruia i-a cerut să rezolve ”un pic mai repede” noua lege a salarizării. Și, prin extensie, către viitorul premier de la PSD, care va avea pe cap rezolvarea situației din educației.

Cu aroganța marcă înregistrată, președintele Iohannis a respins orice legătură între situația catastrofală din educație și proiectul lui de suflet, România educată. Formal, așa e: salarizarea profesorilor nu face obiectul proiectelor de legi ale educației. Dar guvernele moșite de Iohannis în ultimii trei ani și jumătate (Orban, Cîțu, Ciucă și probabil Ciolacu) au avut timp suficient să refacă grilele de salarizare, să reformeze administrația publică, să prioritizeze educația așa cum tot cere sforăitor șeful statului.

Cinismul lui Iohannis e total. Nu a urmărit nici o secundă binele sistemului public de educație. Dimpotrivă. Proiectele de lege și deciziile luate de miniștrii Cîmpeanu și Deca indică un comportament complet distructiv față de școala de stat, în beneficiul privaților din domeniu. E cam ce se întâmplă și cu sistemul public de sănătate.

Dacă i-ar fi păsat cât de puțin de soarta educației, președintele României Educate s-ar fi legat cu lanțuri de gardul de la Cotroceni, ar fi făcut presiuni publice ca să își determine propriile guverne să așeze educația printre prioritățile statului: salarii decente pentru profesori, condiții bune pentru elevi, concurență reală în școli. Evident, nimic nu s-a întâmplat. Turistul din Sibiu a dormit confortabil 8 ani și jumătate la Cotroceni. A fost atent doar la interesele nelegitime ale mafiilor din educație, ale rectorilor transformați în feudali atotputernici. Nimic pentru elevi, nimic pentru profesori.

Marele proiect România Educată e doar o petardă propagandistică menită să umple cu ceva două mandate goale de conținut.

Culmea e că Marcel Ciolacu și nu Iohannis e cel care decontează politic criza din educație. PSD va avea în viitorul guvern premierul și Ministerul Muncii, cel care prin PNRR e titular de jalon pentru reforma salarizării bugetarilor.

Ciolacu va afla rapid că soluții miraculoase nu există. Ca să dea bani profesorilor, trebuie să taie de undeva. Ori de la investiții, ori de la alți bugetari, ori să stopeze furturile din firmele de stat, ori să taie de la zecile de mii de sinecuriști cu care PSD, PNL și UDMR au sufocat administrația publică și firmele de stat.

Odată ajuns premier, Ciolacu va pricepe rapid legile economiei, legile pieței. Nu poate lua la nesfârșit din bugetul de stat ca dintr-un sac fără fund. Și va vedea că dacă le dă satisfacție profesorilor, vor veni alții la rând: bugetarii de prin ministere, portăreii de la Fisc, asistenții sanitari, angajații din primării. Federația Solidaritatea Sanitară a anunțat deja pregătirile pentru grevă generală la început de iulie. Și a anunțat-o public cu ținta clară pe Ciolacu: „Precizăm că acţiunile de protest vor fi desfăşurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza şansele ca revendicările angajaţilor din sănătate să fie satisfăcute”.

Și nu prea mai are loc de joc politic, cum a tot făcut-o PSD de 20 de ani. E pentru prima oară când PSD trebuie să rezolve problemele create tot de el. Până acum, schema era simplă: PSD dădea marile tunuri populiste, câștiga dividendele politice, și venea dreapta să repare stricăciunile. Acum, prins în chingile PNRR și ale supravegherii stricte a Comisiei Europene pe deficit bugetar, PSD e în premieră într-o situație complicată, fără prea multe opțiuni.

O arată de altfel și comportamentul mult mai strict al Comisiei Europene când e vorba de tranșa 2 din PNRR. Aproape 3 miliarde de euro, o gură de aer pentru coaliție, sunt opriți de Bruxelles pentru că lipsesc reformele. Și e doar începutul.

Anii de calm social s-au terminat. Segmente tot mai largi de populație sunt nemulțumite, la care se adaugă presiunea unui partid extremist, AUR, care face tot posibilul să scoată lumea în stradă.

Ajuns în acest punct, Ciolacu va avea trei opțiuni. Prima: să facă reformele, dureroase pentru proprii baroni și clienți de partid. A doua: să încerce mimarea lor, cum au făcut și predecesorii, sperând că statul nu va crăpa de tot până la prezidențialele din 2024 pe care le vizează. A treia: să dea vina pe UE pentru toate eșecurile politice interne, așa cum PSD a încercat deja pe chestiunea pensiilor și a irigațiilor respinse din PNRR.

Dacă rezolvă grevele și gestionează corect economia până la șirul de alegeri din 2024, Ciolacu va intra pe cai mari în anul electoral, cu țintă clară la prezidențiale. Dacă va eșua însă, tovarășii din PSD îl vor sacrifica ritualic.

Un lucru e cert însă. Ciolacu e produsul perfect al unei clase politice care a practicat cu metodă contraselecția liderilor și care a perpetuat inversarea comunistă a scării valorilor. Și să vrea să facă reforme, nu prea știe și nici nu are cu cine prin partid. Pariul său ambițios, că va face o figură frumoasă de premier care-i va permite să atace în 2024 cu prima șansă alegerile prezidențiale, pare mai riscant decât oricând.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. I-auzi ia. Probleme sociale masive, Ciolacu trebuie sa taie de la buget.
    Poate daca ai de-a face cu amatori.
    Dar cu miile de experti pesede la dispozitie se procedeaza cam aşea, moşule:
    Imprumuturi masive de la FMI,unchiul Xi si oricare alti unchi generosi.
    La dobanzi si termene care vor inrobi tara pentru zeci de ani dar asta e problema altora.
    Pomeni le termeni scurt, cate 1000 de lei in plus sau chiar mai putin si se rezolva.
    Si apoi la treaba ca e mult de furat iar mafiotii astia galbeni amatori de pana acum nu stiu secretele meseriei.

    • Deja asta nu prea mai merge. Mergea cat timp aveam datorie publica mica. Acum, cu o datorie de 50% din PIB, fiecare procent de crestere a dobanzii inseamna 0.5%din PIB crestere la cheltuieli. Deci iei cu o mana si dai cu doua. Deja in 2022 cheltuielile cu dobanzile au crescut de la 1.5% la 2% din PIB sau 5.4% din cheltuielile bugetare

  2. Problema suntem noi ca stăm cu botul pe labe și nu votăm pentru ai elimina din politica.

    • Și cei care-și vând votul pentru faina,ulei,mici sau reparații la mașini://

    • @Kaiser aia de-si vand votul oricum sunt asistati, nu-i intereseaza prea tare amanuntele astea. Mai degraba as da vina pe aia care nu voteaza fie pentru ca-i prea cald sau prea frig, fie pentru ca si-au programat un city break, fie pentru ca pur si simplu nu-i intereseaza.

    • Cand sunt alegerile? Sa stiu sa-mi planific un city break.

  3. Românii spun că vor școli și spitale și apoi votează PSD 30%, PNL 25%, AUR 9%, asigurându-se că nu vor avea școli și spitale. Între timp, USR are impresia că românii vor o viață mai bună, când de fapt românii vor bani nemunciți, cu orice preț.

  4. Cata naivitate. Psd va mai introduce niste taxe, se va imprumuta, va arunca ceva maruntis in stanga si-n dreapta, va pomite marea cu sarea si va lua 30-35% la alegerile de la anu. Pariu?

    • Aaa, era sa uit. Ciolacu va ajunge presedinte cel ma probabil. O sa avem de ales intre nulitati ca el, ciuca, simion si cine o ma fi. Ciolacu si simion in turul doi si o sa-l votez inclusiv eu.

  5. se va termina cu niste cresteri de taxe si reforme zero si vor arata cu degetul spre ceillati , azi ceillati fiind USR care nu au stiut sa ceara bani care pot fi furati mai usor

  6. Foarte corectă analiză!
    Dar nu a menționat un lucru: semnalul pentru atâtea proteste dintr-o dată nu l-o fi dat știm noi cine?! Că e cam suspect!

  7. Dar pana acuma unde a fost Ciolacu? nu la guvernare..?

  8. Ciolacu ia urgent gâtul lebedei aleia negre, roz sau albastru cu steluțe europene.
    Totul va fi bine in țarisoara noastra.

    Pentru ei si ai lor, desigur. Restul, la coada la sticla de ulei si aveti grija cum puneti stampila acolo unde a zis domnu’ primar sau domnu’ consilier.

  9. Exista inca 2 scenarii:
    1. Greva are aprobarea PSD pentru a veni la guvernare si a o rezolva ca apoi sa aiba cu ce se lauda. Banilor le de print Isarescu sa fie pentru toti (cu inflatia aferenta).
    2. PSD-ul arunca cartoful fierbinte pe PNL nemaifacand rotativa dintr-un motiv pueril si astepta in opozitie alegerile din 2024 pentru a fi singurul partid care guverneaza pana in 2028.

    • Raspuns corect: 1.
      Singura mea curiozitate e ce sindicalist din invatamant o sa voteze romanii pe listele psd la parlamentare. Asa, ca n-am treaba.

    • Si PNL cu cine guverneaza, cu AUR?

    • @Bogdan1234
      Guvern minoritar pe model Tericeanu. Multi vad, putini pricep

    • @Alt Radu am dubii ca PNL ar accepta asa ceva

    • @Bogdan
      Interesant pentru ca eu am zero dubii.
      Orice cârpă desemnata drept ‘lider penele’ va executa intocmai ordinele ficusiste.
      Si iarasi am zero dubii ca Iohannis nu va face absolut orice pentru a pastra puterea(chiar si de forma) si mai ales controlul asupra ministrului justitiei.

    • @FreePaddy OK. In cateva zile/saptamani vom vedea cine a avut dreptate

  10. „…Ciolacu va avea trei opțiuni. Prima: să facă reformele, dureroase pentru proprii baroni și clienți de partid…”
    Asta merita pusa pe peretele principal al G4Media. Singura reforma pe care a facut-o vreodata pesede cu diversele lui nume a fost decretul lege nr 2 din 27 decembrie 1989 cand a reformat partidul comunist si l-a transformat in cfsn.
    Si de atunci tot castiga alegerile, cred ca o singura data nu a fost primul partid votat de romanii nostri; care stiu sigur ca pamantul e plat, din mosi stramosi.

  11. Miscarile astea sociale sint bombe cu ceas puse de junta militaro-mafiota, pentru a-si justifica revenirea in forta dupa ‘rotativa’ cu psd; vor pretinde ca numai ei, junta militaro-mafiota, poate asigura ‘stabilitatea’.
    Junta militaro-mafiota face exact ca hotii aia care sparg noaptea un magazin, apoi dimineata vine unul dintre ei la proprietarul magazinului si il pune sa plateasca taxa de protectie; romanica este ‘magazinul’ in cauza.

  12. Sigur ca mulți dintre noi avem salarii neacoperitoare fata de costul vieții și nici măcar nu dorim nu știu ce vacante prin străinătate sau ale luxuri și poate nici în tara nu ne permitem sa ajungem într-o statiune. As vrea și eu sa ajungem cu toții sa avem o viata decenta dacă muncim aici în România indiferent de domeniu. Cred ca și lucrătorii din învățământ cât și cei din sănătate culeg ceea ce seamănă, mai concret și fără detalii multe, cred ca dacă actualii nemulțumiți ar face treaba cu decent pentru copii am avea lucrători care sa producă mai bine iar cei din sănătate dacă ar avea cu adevărat grija de pacienți ar fi și pacientii mai eficienți și productivi și ar apuca sa se bucure și ei de pensie. Cumva este un cerc vicios în care pe noi restul ne rostogolesc deopotriva atât cei din învățământ cât și cei din sănătate. Nu ar trebui sa fie necesara pregătirea copiilor ca să aibă note bune și nici sa dam șpăgi enorme celor din sanatate care ar trebui să-și facă datoria profesionist si cu empatie fata de pacienți. Sa reușești să-ți faci o programare la specialist la distanta de 3 luni și în unele cazuri poate mai târziu iar unii medici sa ii posti găsi doar la privat ,… este absurd. Hai sa facem bugetul din care sa puteti lua, dar mai intai sa faceti treaba la care nu va obligat nimeni. Si altora le este insuficeint câștigul salarial si ne este rușine fata de familie ca din ziua de salariu nu mai rămâne nimic după ce scadem facturile și alimentele. Putina decenta și ceva culoare în obraji va rog domnilor și doamnelor din învățământ și sănătate.

  13. Daca ar fi „probleme sociale masive” psd-ul s-ar da lovit si ar face pe opozantul, dar nu sint (inca). Asa ca o sa aiba prim-ministrul cu placere (ca de guvernat guverneaza deja de ceva timp).

  14. Educatia oamenilor este cea mai importanta investitie, daca ar accepta asta ar descoperi ca este foarte usor sa faca rost de bani…