Grindeanu: Viitorul premier poate fi de la UDMR / PSD va încerca o coaliție doar cu formațiunea maghiară / Despre faptul că UDMR se conformează regimului premierului ungar, considerat „putinist”, Grindeanu afirmă că partidul lui Kelemen Hunor nu face declarații antieuropene
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat luni seara, la Antena3, că PSD poate încerca o coaliție guvernamentală doar cu UDMR, după alegerile prezidențiale și parlamentare. „Poate ajunge o coaliție PSD-UDMR. Poate avea puțin (în Parlament – n.red) dar poate da o majoritate”, a declarat Sorin Grindeanu. Mai mult, el a precizat că premierul poate fi numit de la UDMR și a mai sugerat și că în viitor PSD poate răspunde doleanței UDMR, privind reorganizarea regiunilor, subliniind că pentru acest demers „nu e necesar să fie modificată Constituția”.
„Vedem în 1 Decembrie procente, cine iese președinte, și apoi vom putea vedea și procentele pentru Parlament. Evident că niciun partid nu va avea 51% ca să poată da o majoritate parlamentară. Nici PNL nici PSD”, a comentat Sorin Grindeanu.
Întrebat de la care formațiune va fi dat viitorul premier, în cazul în care cele două partide PSD și PNL vor avea cele mai multe voturi, Grindeanu a răspuns că: premierul „poate fi și de la UDMR”.
„E important să vină și UDMR în coaliție…pentru stabilitate”, a adăugat Grindeanu, apreciind că e una din formațiunile cu care s-a colaborat foarte bine anterior.
Chestionat despre intențiile UDMR privind o reorganizare teritoriale (trimitere la doleanța UDMR privind comasarea județelor Covasna, Harghita și Mureș), Grindeanu a afirmat că a lucrat și el în administrația locală, că înțelege sistemul și că poate fi inițiată o reorganizare teritorială iar pentru asta „nu e necesar să fie schimbată Constituția”.
„Nu e nevoie să schimbi Constituția ca să reduci la 20 de județe… De exemplu, poate fi Banatul care să includă Timiș, Caraș și o parte din Arad (…) Aceste lucruri se fac cu costuri”, a spus Grindeanu.
El a mai adăugat că în acest moment, peste 95% dintre aleșii locali sunt ai PSD, PNL sau UDMR, apreciind că în această ecuație e justificată o coaliție din care să facă parte UDMR.
Pentru că în emisiune i s-a amintit că UDMR este o formațiune asociată partidului ungar FIDESZ, controlat de premierul ungar Viktor Orban, etichetat ca fiind „putinist”, Grindeanu a răspuns inițial că „Ungaria e totuși o țară membră UE”. La insistențele moderatorului, privind apropierea Ungariei de Rusia, Grindeanu a afirmat că: „UDMR nu a fost niciodată un partid care să se opună politicilor europene. Poate în Ungaria, dar aici UDMR n-am văzut să facă declarații antieuropene”.
Sorin Grindeanu a mai spus că s-a întâlnit de trei ori cu ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó (unul dintre cei mai vehemenți politicieni ungari împotriva politicilor UE) și că de fiecare dată discuțiile cu acesta au fost constructive. ”Am avut chestiuni punctuale pe care le-am discutat…”, a comentat Grindeanu.
Liderul social-democrat spune că rămâne în picioare și posibilitatea refacerii coaliției cu PNL și chiar și cu alte partide, excluzând însă orice colaborare cu AUR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii