G4Media.ro

Grindeanu anunţă o comisie a PSD privind modificarea Constituţiei: „Ar putea fi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Grindeanu anunţă o comisie a PSD privind modificarea Constituţiei: „Ar putea fi un moment important de dezbatere în Parlament apropo de actualitatea Constituţiei faţă de realitatea din România”

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat că un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc va discuta despre modificarea Constituţiei.

El a adăugat că ar fi o oportună o dezbatere în Parlament cu privire la Legea Fundamentală şi dacă ea mai corespunde realităţior României de astăzi, după 30 de ani. Acesta a mai spus că, de exemplu, în Constituţie nu există forma de administrare locală numită regiune.

„Nu există limite aici sau condiţii pe care PSD să le impună, dar cred şi credem că în acest moment o discuţie serioasă legată de Constituţia din anii ’90, la 30 de ani de atunci”, a precizat Grindeanu.

„Să ştiţi că noi avem o echipă de lucru coordonată de dl senator Robert Cazanciuc de undeva din februarie anul acesta. Noi credem că acea Constituţie care sigur a fost foarte puţin modificată înainte de a deveni membrii deplini în UE, limitele acelei Constituţii de acum 30 de ani s-ar putea să nu mai corespundă necesităţilor şi realităţilor din România din acest moment. S-ar putea am spus. Robert ne-a spus că a lucrat din februarie şi e normal să abordăm şi această componentă, cea legată de modificarea Constituţiei. Vă dau un exemplu. În urmă cu 7 sau 8 ani se vorbea despre ceea ce înseamnă regionalizare.

Nu avem în Constituţie această formă de administrare locală, cea de regiune. Judeţele ca şi partenere sunt prea mici pentru regiunile, de exemplu din Germania, şi atunci această formă de administraţia locală, cea legată de regiune poate fi o temă. Nu spun că e bună sau rea. Nu există limite aici sau condiţii pe care PSD să le impună, dar cred şi credem că în acest moment o discuţie serioasă legată de Constituţia din anii ’90, la 30 de ani de atunci, cu toate modificările făcute la începul anilor 2000, dar au fost mici, poate fi făcută şi o discuţie extrem de serioasă între parteneri serioşi, dacă vor să fie parteneri serioşi de guvernare”, a afirmat Sorin Grindeanu, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD de luni.

Întrebat dacă pentru PSD există proritatea ca una dintre modificările Constituţiei să fie schimbarea formei de guvernare astfel ca România să devină dintr-o republică semi-prezidenţială, o republică parlamentară, Grindeanu a răspuns: „Nu s-a discutat o secundă în şedinţa de astăzi despre aşa ceva”.

„S-a discutat despre această comisie, s-a discutat despre faptul că România are nevoie de o reaşezare inclusiv din punct de vedere constituţional, dar nu s-au pus niciun fel de bariere de negociere peste care să trecem sau nu. Mai mult decât atât, în 22 noiembrie, dacă nu mă înşel, se împlinesc 30 de ani de la adoptarea primei Constituţii de după Revoluţie.

Cred că ar putea fi un moment important de dezbatere în Parlamentul României apropo de limitele şi de actualitatea Constituţiei faţă de realitatea din România. Eu cred că e important, fără pasiuni, să discutăm despre actualitatea acestei Constituţii din 1991”, a completat prim-vicepreşedintele PSD.

Chestionat dacă este obiectivul PSD să reducă atribuţiile Preşedintelui României, prin modificările aduse Constituţiei, Sorin Grindeanu a replicat: „Nu, tocmai v-am spus, nu este un obiectiv”.

„Nu am discutat despre aceste limite, dar am discutat despre sincopele, dacă vreţi din Constituţie, şi pe care le vedem cu toţii. Vedem cu toţii cât de des este întrebată Curtea Constituţională pe diverse speţe, cât de des apelăm la jurişti să clarifice anumite aspecte din Constituţie.

De aceea eu cred că e absolut normal să avem această discuţie despre Constituţie, la 30 de ani de la cea din 1991 şi dacă această Constituţie mai corespunde realităţilor României de astăzi. Despre asta vorbim. Nu vreau să fiu greşit înţeles şi să spun că – da, PSD vrea ceva şi de la acel punct noi nu abdicăm. Nu nu e cazul. Nu am discutat despre aşa ceva”, a conchis liderul social-democrat.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. Constitutia articol unic ” legile le face psd in parlament , cand aparent nu are dreptate psd se merge la CCR numit de psd, daca prin absurd ccr nu le da dreptate se da oug in kiselef si se aplica direct”

    • Eu nubpot sa comentez la stiri cu Grindeanu, Firea, Ciolacu, Batistuta Flutur Cițu.
      Ne-au adus unde au vrut.
      Chiar imi placea de Ciuca.

    • PSD nu înțelege ca 60% au votat împotriva lor?
      Ca au fost ticăloși PNL este altă discuție, dar poporul nu a votat PSD.
      Poporul poate fi nesubordonat in aceste condiții.

    • Cooptarea UDMR la guvernare este un nou atac la USR si are ca unic scop legarea USR de AUR ca partide aflate in opozitie
      Asa pot sustine mafiotii ca USR e legat de AUR
      USR trebuie sa inteleaga ca AUR e principalul lor dusman si a fost creat de mafia uselista pentru a decredibiliza USR si ideea de opozitie

    • AUR va copia initiativele si protestele USR ca sa le duca in derizoriu
      Mafia uselista va ataca ” legatura” dintre USR si AUR ca sa decredibilizeze USR prin asocierea cu un.partid extremist

  2. Am si eu o intrebare.
    Cata lipsa de simt al penibilului trebuie sa ii lipeasca lui Grindeanu sa vorbeasca in public despre schimbare constitutiei.
    Impotriva viermelui astuia a iesit milionul de romani in strada cu OUG13. Specimenul asta a dat-o in bara, din toate punctele de vedere, cu un ra*at the OUG. Si acuma el e cel care se ocupa de comisia de schimbare a CONSTITUTIEI.
    Chiar ne meritam soarta ca natie.

    • Dar de ce vrei tu si Kelemen sa modificati Constitutia, Grindeanule?
      Un „moment important de dezbatere” ar fi despre rolul tau major in aranjamentele ilegale facute de Dragnea ca unele firme din SUA sa obtina contracte in Romania in schimbul bunavointei Washingtonului, spune DNA.
      Renunta la imunitate, Grindeanu si apoi mergi la DNA. Asta este o conditie care se impune.
      Si tu, Kelemen, daca nu-ti place Constitutia Romaniei, drumu’ in Ungaria ca tot stai tu in coada pentru Viktor Orban.
      Ai tupeu, nu gluma Kelemen !
      Ti-ai pierdut „gusturile bune”.
      Vezi-ti lungul nasului pana nu ramai si fara miros .

    • Auzi „între parteneri serioși” !!. Ma duc să caut o lămâie.

  3. Ce nenorocire pe noi toți să ne conducă găștile astea de hoți! Vor pradui țara asta de nu va rămâne piatra pe piatră! Se vor arăta teatral că sunt empatici cu săracii aruncându -le doi lei și vor fura miliarde pe rupte! Suntem niște natarai dacă nu dăm cu ei de pământ.

  4. CE A AJUNS MARIONETA LUI dragnetti… SA VORBEASCA DESPRE MODIFICAREA CONSTITUTIEI.

  5. @PSD, constitutia curenta v-a favorizat, ce mai vreti de la ea

    • psd nu doreste ca constitutia sa ii favorizeze, psd doreste ca constitutia sa proclame aceasta natie pe vechi in subordinea psd-ului …

    • constitutia E ORICUM „INTERPRETATA” LA PARTID SI APOI dornenu ccr DA BULE.

  6. Monarhie constitutionala DA, pentru ca
    – regele/regina nu provine din niciun partid, deci poate fi pe bune un arbitru. nu va avea datorii fata de vreun partid ca sa il avantajeze.
    – este in traditia statalitatii romanesti. este o solutie testata in 80 de ani de traditie.

    Republica parlamentara NU, pentru ca:
    – partidul sau coalitia cu majoritatea in parlament va numi presedintele, deci ne vom regasi in situatia de acum in care presedintelui ii este imposibil sa fie arbitru, pentru ca va avea datorii fata de acea majoriate
    – nu este in traditia statalitatii romanesti. ne-am saturat de „democratii originale” si alte minciuni sfruntate marca FSN/PSD/PD. ar urma inca 30-40 de ani de certuri, interpretari si aberatii pana sistemul s-ar aseza intr-o matca.

    • 80 de ani este prea puțin pe scara istoriei ca să poți numi „tradiție”. Dacă mai scădem și anii de dictatură (carlistă, fascistă, comunistă), rămâne și mai puțin, pe la vreo 70.
      Ca alte observații: vi se pare că regina Angliei este arbitru și că s-a comportat ca un arbitru în momentul Brexit? Din câte am văzut eu, citea automat hartiile primite de la prim-ministru. Sau Germania, o duce rău fără președinte arbitru?
      De fapt nu e esențial cine e în fruntea statului și ce atribuții are, important e ca în consituție să fie prevăzute pârghii pentru controlul echilibrului puterilor. Ceea ce, evident, că nu va exista într-o constituție scrisă de PSD.

    • Istoria Romaniei moderne are aproximativ 160 de ani, deci 80 de ani reprezinta cam jumatate. Cealalta jumatate este reprezentata de dictatura comunista + democratia originala fesenista.

      sigur ca era bine sa avem o traditie statala de peste 900 de ani, ca britanicii, dar de unde nu este nici Dumnezeu nu cere…

    • @nicu
      Am putea folosi ca model constitutia din 1923, care reprezinta constitutia legitima a Romaniei.

      daca o cautati cu Google o gasiti pe situl oficial al Camerei Deputatilor.

  7. Jigodia a revenit in forta, a fost „REEVALUAT” de Iohanis!

  8. o sa reduceti si nr de parlamentari la 300 asa cum vrea poporul ?

  9. Il mai tineti minte pe saracul asta cand il pusese Dragnea sa-i cantareasca salaul? sau zambetul ala de atarnache complesit de emotii cand ajunsera ei pe langa masa lui Trump? Asta e omu’…a mai facut niste banuti, a mai prins niste tupeu, este numai bun de conducator in tara asta de amarati !

  10. Constitutia lui Iorgovan si PSD a distrus tara asta prin articolul prin care nu se pot verifica averile coruptilor
    Lumea vede ca mafiotilor fesenisti le rasar vile peste vile, masini de sute de mii de euro dar justitia nu le poate face nimic pentru ca au avut grija bolsevicii sa puna articolul prin care „averile se prezuma a fi dobandite licit”
    Orice modificare a Constitutiei trebuie sa anuleze aceasta aberatie si sa puna in aplicare vointa romanilor de a avea 300 de parlamentari
    Mafiotii pesedisti sunt ultimele persoane indreptatite sa faca reforma Constitutiei
    De remarcat este si una din multele legaturi ale kaghebistilor fesenisti cu Rusia, fiul lui Iorgovan fiind cel care are grija de sediul NKVD al lui Putin din Bucuresti, sediu reparat de fondatorul AUR, Lulea.

  11. Trebuie sa fi extrem de prost sa crezi ceva din ce spun acesti oameni din PSD.
    Acum 2 luni spuneau ca nu vor face guvern/alianta cu PNL sub nici o forma.

  12. Modificați constitutia puneti partid unic USL oricum suntem mânați de securitate ca oile de 32 de ani.

  13. Sa il chemati si pe cacarau ca si el a lucra la constitutie

  14. Stati linistiti ca nu se modifica nimic…
    Astia nu stiu cum sa faca sa calce mai bine pe Constitutie cu certificatele lor, se intrec care mai de care sa dea legi cat mai anticonstitutionale si nici acolo nu reusesc sa se inteleaga. Nu se modifica nici o Constitutie.

  15. Daca ei vor asa ceva, inseamna ca in sondajele reale , nu porcariile care ne sunt perzantate public, altcineva este pe primul loc in preferinte (aia de care zic ei ca nu vor mai exista politic din 2024 ). Ce motiv ar avea sa blocheze votul popular si democratic al cetatenilor ?

  16. te pomenesti ca vreti sa introduceti in constitutie 300 parlamentari 😀

  17. Cata fenta sa ne duca de nas !! Asta e important acu ?! Mai ales cand j e g SD nu a avut asta in vreun proiect pana acum !

    Alianta hotilor !

  18. Dacă tot vreți să modificați constituția de ce nu modificați acel articol in care se prezumă că averea este implicit licită? Acel articol a permis jaful national de 30 de ani. Nimeni nu vorbește despre acel articol din constituție pentru că a fost pus intenționat acolo ca hoții ăștia sa nu trebuiască să își justifice averile.
    Mă întreb și eu de ce acest Grindeanu a plecat din funcția de la ANCOM unde lua peste 10.000 de euro? Când pleci dintr-o astfel de poziție pleci pentru mai mult bănet.

  19. Carevasazica , PSD si domnul Grindeanu doresc includerea OUG 13 in Constituție .

  20. Modificati constitutia si dati legea privind confiscarea averilor bugetarilor corupti, pana la al 3lea neam…inclusiv mama lui Oprisan.

  21. La referendumul pt. modificarea sau completarea constutiției să se clarifice și ce înseamnă dreptul la pensie prevăzut de art. 47, alin. 2. Acolo se spune simplu dreptul la pensie, nu la pensie specială ceea ce Curtea Constituțională a considerat, după părerea mea neconstituțional, că e un drept câștigat prin constituție. Pensiile speciale sunt acordate în baza unor legi speciale, din punctul meu de vedere neconstituționale. Sau dacă sunt constituționale atunci toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de legea ei de pensie specială.
    Aceste legi au creat inegalități în societate la nivelul de trai, cu toate că tot în constituție scrie că toți suntem egali și avem drepturi egale la un nivel de trai prin beneficiul unei pensii, atât, nu a unei pensii speciale.
    Contributivitatea trebuie prevăzută obligatoriu în constituție. Contribui mai mult ai o pensie mai mare, contribui mai puțin ai o pensie mai mică. Nu se mai poate tolera ce este în prezent unde numai cei cu salarii contribuie. Prin anumite artificii legislative noțiunea de salariu a fost scimbată cu alte denumiri( ex. indemnizații), ceea ce a driblat contributivitatea

  22. Haha un pic de gerrymandering marca PSD, au văzut o oportunitate și vor sa o execute, sa aducă de exemplu București împreună cu Teleorman și să zică oh, oops, de fapt a câștigat PSD aici, vaaai, ce frumos.

  23. Chestia asta este doar sa-si motivee m ai bine alianta.

  24. Id.iotul visează.
    Cine îi va vota lui, la Referendumul de aprobare, noua Constituție?

    • Bineinteles ca aveti dreptate! Suntem toti obositi de ceeace se intampla de peste un an de zile, si nu mai suntem atenti la manipularile perverse ale oricarui politruc. Parlamentul poate da orice Lege, ma rog, aproape orice Lege, fara sa ia in considerare parerea majoritatii populatiei, mai putin…modificarile aduse Constitutiei! Asa ca…totul sta in votul fiecaruia dintre noi, indiferent de ce vrea au ba acesti USL-isti sa faca cu asazisa „modificare a Constitutiei”!

  25. Pai apelati la CCR pentru ca aveti doar jaful in minte. Si conform strategiei romanesti incercati sa fentati sistemul democratic si legile europene. De asta va alegeti si manechinii din CCR , ca sa aveti inca o garantie ca nu veti intra dupa gratii.

  26. Atentie mare cu constitutia inca de pe acum. Nu trebuie sa acceptam si alte mere otravite in constitutie. Pentru orice punct ambiguu si/sau dubios introdus trebuie respinsa revizuirea, indiferent cat de frumos suna restul. O constitutie trebuie sa fie foarte clara, cu principii care nu pot fi incalcate si nici interpretate. O constitutie ar trebui sa aiba si puncte care sa fie parti de neschimbat din legi viitoare. Un exemplu: ‘Secretul corespondentei’ nu poate fi incalcat (aici se include scrisoarea, convorbirea telefonica, etc.) decat prin hotarare judecatoreasca care nu poate fi luata decat la cererea organelor de ancheta care ofera dovezi indubitabile (in nici un caz pe baza de suspiciune; nu avem nevoie de explcatii cum ca se ingreuneaza anchetara infractorilor, etc.; cine e competent gaseste solutii).
    Un alt exemplu: legile UE primeaza in fata celor ale statului roman intr-un cadru limitat, in special comercial, mai putin in cazurile care tin de cultura, traditii, orientare, etc..
    Inca un exemplu: nicio libertate nu poate fi nici macar restrictionata decat in cazuri de razboi sau de cataclism, si doar pe perioada determinata in constitutie (sa zice maxim 1 luna) si care nu poate fie prelungita si nici repetata intr-un interval sa zicem de 3 ani, dupa acea perioada statul are obligatia sa gaseasca alte solutii care nu mai pot restrange niciun alt drept al romanilor.
    Alt exemplu: un condamnat nu mai poate activa in politica sau administratie
    Si un ultim exemplu (desi ar mai fi multe): introducerea ‘confliclictului de interes’ in constitutie, care sa aiba ca scop eliminarea posibilitatii ca un lup sa devina paznic la oi (in toata lumea lupii au ca ajuns sa pazeasca oile).
    O constitutie nu trebuie sa mai lase loc de vreo interpretare, dat nici sa lase posibilitatea sa fie ignorata. Default: ai incalcat constitutia esti pedepsit (in cel mai fericit caz iti dai demisia si te ascunzi sa nu te mai vada nimeni in politica vreodata.

  27. Asta cu modificarea constitutiei este o gluma. Momentan politicul nu are suport popular. Este doar o strategie ca sa justifice propriilor membri formarea USL.