G4Media.ro

Gripă, răceală sau coronavirus? Greu de deosebit, pentru că simptomele sunt asemănătoare

sursa foto: Pexels.com

Gripă, răceală sau coronavirus? Greu de deosebit, pentru că simptomele sunt asemănătoare

Nasul curge, gâtul doare și uneori se manifestă tusea: este o infecție cu noul coronavirus, o gripă sau o răceală? În cele ce urmează, sunt prezentate cele mai recente descoperiri științifice cu privire la simptomele care indică o boală cauzată de coronavirus.

Ministrul german al sănătății, Jens Spahn, în vârstă de 40 de ani, a contractat virusul, dar se simte bine, așa cum declară într-un scurt videoclip. Are doar ușoare „simptome de răceală”.

Toamna aduce cu sine zile reci și umede, care pentru mulți oameni înseamnă răceli și infecții gripale. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), virusurile gripale ce cauzează gripa circulă între începutul lunii octombrie și mijlocul lunii mai. Anul acesta se adaugă pandemia de coronavirus.

Nu este ușor de depistat de către cei afectați, și nici chiar de către medici, cu ce tip de infecție avem de-a face, gripă sau COVID-19, pentru că simptomele sunt similare, după cum arată cazul lui Spahn. Uneori, în cazul infecției cu coronavirus, simptomele sunt foarte nespecifice. În urmă cu două săptămâni, un pacient a fost adus la Urgențe în cadrul spitalului universitar Berlin Charité pentru că a prezentat „simptome neurologice”, iar apoi un test pentru depistarea coronavirusului a ieșit pozitiv. RKI a publicat o listă a simptomelor și recurența lor.

Cele mai frecvente semne ale COVID-19 sunt tuse (45% din cazurile înregistrate) și febră (38% din cazuri). În plus, unii pacienți au, de asemenea, secreții nazale (20%) și alții experimentează o pierdere a mirosului și a gustului (15%).

Portalul pentru sănătate aponet.ro a comparat simptomele obișnuite generate de ambele virusuri.

Tusea bruscă și febra, precum și slăbiciune corporală generală, sunt tipice pentru ambele boli. Durerile de gât, de cap și de corp, precum și secrețiile nazale ar fi raportate mult mai frecvent la pacienții cu gripă, în timp ce pierderea mirosului și a gustului ar apărea mai des la pacienții infectați cu noul coronavirus.

Potrivit farmaciștilor, este mai ușor să se facă diferența între aceste două boli și „răcelile obișnuite”. Simptomele tipice răcelilor obișnuite, cum ar fi durerea în gât, secrețiile nazale, epuizarea și durerea de cap, apar de obicei, insidios, pe parcursul mai multor zile, ceea ce înseamnă că vă simțiți rău, dar nu la fel de neputincios ca în cazul unei gripe. Deci, dacă boala apare foarte brusc, este mult mai probabil să fie o gripă sau o infecție cu coronavirus.

Pacienții infectați cu coronavirus prezintă tablouri clinice mai severe decât pacienții cu gripă. Acesta este rezultatul unui studiu RKI de actualitate. În medie, pacienții care au contractat coronavirus au stat internați un timp mai îndelungat și au necesitat mai des să se afle în unitatea de terapie intensivă. 22% dintre pacienții cu COVID-19 și doar 14% dintre pacienții cu gripă au necesitat ventilație artificială.

Sursa: Die Welt / Traducerea: Vera Ștefan (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dat fiind ca infectia cu sars-cov-2 e, tehnic, o raceala nu prea ai cum sa le deosebesti.
    Din nefericire e o raceala cu efecte severe, de multe ori mortale cu anumite categorii de oameni. Care categorii au fost si au ramas neprotejate fiindca politica protectiei la gramada e gresita.

    • Ce faci cu cei care dezvolta forma severa a bolii si nu sunt in categoria de risc? Joci ruleta cu viata ta? Da, sunt sanse mici, dar iti asumi riscul, cand e vorba de moarte si nu e vorba de ceva ce depinde de aptitudinile tale ci de noroc?

  2. Am aflat de pe Portalmed cum putem să diferențiem gripa sezonieră de infectarea cu SARS-CoV-2. Răspunsul este simplu: din cauza simptomelor similare și a debutului brusc al bolii, singura modalitate de a fi sigur este testarea RT PCR. Vă recomand să citiți tot articolul cu simptome ale gripei si tratament aici: https://portalmed.ro/boli-si-afectiuni-respiratorii/gripa-cauze-simptome-si-tratament/