G4Media.ro

Grosu, despre referendumul solicitat de Sandu: „Va pune punct speculației – vor…

sursa foto: Facebook/ Igor Grosu

Grosu, despre referendumul solicitat de Sandu: „Va pune punct speculației – vor sau nu moldovenii în UE”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat miercuri, pentru prima dată, cererea președintei Maia Sandu de a organiza un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană (UE) în toamna anului 2024. Speakerul susține că plebiscitul va pune punct unei speculații mai vechi, care va arăta dacă moldovenii vor sau nu în UE, scrie publicația newsmaker.md.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune.

„Aceste propuneri de a organiza referendumuri au fost expuse și anterior de reprezentanții opoziției, că vezi Doamne, nu putem merge mai departe până nu există un astfel de exercițiu. Dincolo de faptul că referendumul da, își are menirea lui, la fel contează și rezultatul în alegeri, pentru că toate alegerile sunt un fel de referendum. În concluzie vezi câți alegători au votat pentru o opțiune politică sau alta. (…) Cred că acest exercițiu va pune punct pe aceste speculații – vor sau nu moldovenii în UE. Eu cred că moldovenii își doresc să fie parte a familiei UE, a unui spațiu a păcii, unde oamenii și viața umană sunt respectate, un spațiu al bunăstării”, a declarat șeful Legislativului, Igor Grosu.

Președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Maia Sandu a menționat că dacă va obține un nou mandat de președinte, va continua calea Republicii Moldova spre integrarea în UE.

PAS a propus pe 26 decembrie, la doar două zile după anunțul Maiei Sandu, modificarea Codului electoral, care să permită organizarea alegerilor și a referendumurilor în aceeași zi. O altă modificare propusă la Codul electoral prevede ca alegerea președintelui țării să aibă loc cu cel mult 90 de zile până la expirare mandatului, însă nu mai târziu de două luni după ce funcția devine vacantă, așa cum prevede Legea Supremă în prezent. Amendamentul înregistrat de deputata PAS Veronica Roșca se referă la proiectul de modificare a Codului Electoral, adoptat în prima lectură acum două săptămâni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Daca participa doar cei care traiesc in Moldova, rezultatul va fi pro-rus

    • @Petru – Nu prea cred. Toti cei care traiesc in Moldova au copii, nepoti, rude care muncesc si traiesc in UE.

  2. Ce glumă… referendumul simultan cu alegerile prezidențiale au un singur scop: favorizarea Maiei Sandu. Se modifică legile , se face orice pentru victorie. Astfel, ea va putea începe campania electorală cu 1 an înaintea competitorilor. Alt scop al acestuia este înăbușirea unionismului: Maia Sandu nu a vorbit niciodată despre unire ( a afirmat că moldovenii nu vor unirea, ci intrarea in UE). Să vedem rezultatul. Cum vor vota oare locuitorii care și-au ales primari din alte partide și nu din PAS-ul prezidentei ( care a anunțat clar că acele sate/orașe nu vor primi bani din fondurile europene)?

    • @Rudi – Pe bune? Asta e concluzia ta? Hm, ce iz de haurist ai.

    • Fata de 2021 la ei sentimentulpro ue a scazut si creste numarul celor ce vor in uniunea euro asistica a lui Putin. Din pacate cu astia ne-am chinuit 34 de ani degeaba. Ei tot prosti raman..

    • Kafka: mda, dacă nu o idolatrizezi pe regina MS esti nașpa…