Propunere Agrinnovator la întâlnirea cu ministrul Daea: Ne-ar fi necesar să pregătim 1.500 de tineri, pasionaţi de digital, care să digitalizeze, targetăm noi cel puţin o mie de ferme, masa critică care va duce către o transformare a agriculturii româneşti
Tinerii fermieri din grupul Agrinnovator au prezentat joi, la întâlnirea cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, o propunere de politică publică referitoare la pregătirea unui număr de 1.500 tineri care să digitalizeze cel puţin o mie de ferme din România, în vederea transformării agriculturii româneşti.
„Noi, grupul Agrinnovator, venim cu o propunere de politică publică ce se numeşte „Specialist în informatică agricolă”. Având în vedere experienţa noastră, ne-am dat seama că ne-ar fi necesar să pregătim 1.500 de tineri, pasionaţi de digital, care să digitalizeze, targetăm noi cel puţin o mie de ferme, aceste o mie de ferme reprezentând masa critică care va duce către o transformare a agriculturii româneşti”, a declarat Alin Luculeasa, tânărul fermier din judeţul Vaslui, care i-a adus României pentru prima dată premiul pentru „Cel mai bun proiect digital” din agricultură de la Bruxelles.
În opinia sa, specialiştii în informatică agricolă pot fi tineri cu studii medii, dar pasionaţi de tehnologie, cu precădere din mediul rural, care să participe la digitalizarea fermelor.
„Profilul unui astfel de specialist: oameni tineri cu studii medii, cu precădere din mediul rural, pentru a păstra tinerii din mediul rural să rămână în zona lor, să nu vină în marile oraşe şi să lucreze în domenii în care nu sunt specializaţi, pasionaţi de tehnologie. Trebuie să fie un bun comunicator pentru a păstra legătura cu toţi furnizorii de soluţii digitale şi cu restul angajaţilor şi buni multi-tasking. O fermă digitalizată împreună cu un specialist în informatică agricolă care să folosească tehnologia să accelereze luarea deciziilor şi să crească randamentul, aceste două elemente împreună pot şi sigur vor avea un impact imediat şi tangibil”, a explicat el.
Alin Luculeasa a absolvit Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi administrează în prezent propria fermă de 70 de hectare, dar în paralel este angajat la ferma unchiului său – Evel-H Company – înfiinţată în urma cu 22 de ani, o fermă de peste 2.200 de hectare de cultură mare. În urmă cu 7 ani a demarat digitalizarea în fermă.
Întâlnirea cu ministrul Agriculturii a fost realizată pentru a propune acest proiect, rezultat şi structurat din analiza Agrinnovator, în vederea susţinerii sale la nivel naţional şi european.
„Ne dorim ca acest proiect să fie susţinut la nivel naţional şi european, iar implementarea să fie realizată de specialişti competenţi, aleşi cu grijă. Ne-ar plăcea să avem rol de consultanţi pentru a ajuta cu experienţa şi cu viziunea noastră. Însă, pentru a fi realizat cu succes acest proiect are nevoie de susţinerea dumneavoastră şi de implicarea Ministerului Agriculturii. Astfel, astăzi în această întâlnire, vă adresăm invitaţia de a-i fi alături în acest proiect”, i-a transmis Răzvan Prelipcean, fermier şi membru coordonator în cadrul echipei Agrinnovator, ministrului Agriculturii.
În ceea ce priveşte bugetul necesar implementării acestui proiect, acesta a fost estimat la aproximativ 102 milioane de euro, împărţit în 3 componente bugetare, respectiv partea de recrutare şi şcolarizare – 15 milioane de euro, suportul financiar la salarizare – 85 milioane de euro şi costuri administrative de implementare – 2 milioane de euro. „Aceşti aproximativ 100 de milioane de euro reprezintă, în mod evident, o picătură în bugetul total de 16 miliarde de euro care ne vine prin noul PNS sau din bugetul naţional al ţării. Însă această picătură, dozată cu grijă în acest proiect poate produce un efect deosebit de important asupra agriculturii româneşti”, a spus Prelipcean.
Datele prezentate de acesta ca şi concept financiar vizează trei elemente: poprirea integrală a costurilor de recrutare şi de şcolarizare, asistenţă financiară la salarizare, în mod descrescător, pe o perioadă de 5 ani şi, foarte important, „un salariu mediu net motivant” pentru specialistul în informatică agricolă, bugetat undeva în jurul valorii de 1.500 de euro pe lună, astfel încât acesta să atragă tinerii să trăiască şi să lucreze în mediul rural.
Agrinnovator este un think tank format din tineri fermieri care promovează practicile moderne de agricultură sustenabilă, atât în rândul fermierilor cât şi către autorităţi.
În noiembrie 2022, grupul a lansat prima propunere de politică publică – programul Specialist în Informatică Agricolă pentru formarea capitalului uman specializat care să accelereze adoptarea tehnologiilor moderne ce vor defini agricultura de mâine, crescând totodată numărului tinerilor implicaţi în sectorul agricol. AGERPRES/(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii