Grupul Beltrame, cu fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, lansează Chalibria, oțelul certificat neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon / Directorul companiei: Suntem primul producător european de bare de oțel pentru construcții care oferă acest tip de soluție
AFV Beltrame Group, un grup siderurgic cu o cifră de afaceri de 1,7 miliarde de euro (date financiare din 2021), care deţine 7 fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, 2.500 de angajați și o prezență comercială în 40 de țări, pentru 2,3 milioane de tone de oțel anual, a lansat ”Chalibria”, primul oțel certificat neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, scrie IlSole24Ore, citată de Rador.
”Suntem primul producător european de bare de oțel pentru construcții care oferă acest tip de soluție”, spune Raffaele Ruella, director financiar și directorul general al grupului.
Chalibria are o neutralitate a carbonului obținută prin compensarea emisiilor de CO2 generate de lanțul valoric prin achiziționarea de credite de carbon pe bază voluntară, în conformitate cu standardul PAS2060 și certificarea ISO14064-1 atestată de RINA. Un proces care a luat naștere în companie în 2015, și care începe cu măsurarea emisiilor totale. ”Cele generate în timpul activităților grupului sunt sub mediile industriei internaționale și europene: 570 kg de CO2 pe tonă de oțel laminat (Scope 1,2 și 3 în amonte), cu aproximativ 75% mai puțin decât emisiile industriei siderurgice și cu 15% mai puține decât media europeană a emisiilor de oțel pentru cuptorul electric. Dar cum compania vizează rezultate şi mai bune, și-a stabilit obiectivul ca până în 2030 să-și reducă emisiile cu 40% , comparativ cu 2015”, explică Ruella.
Chalibria, nume care provine din latinescul ”chalybs” (oțel) și ”libra” (balanţă), face parte dintr-o strategie mai amplă de decarbonizare, bazată pe piloni care coincid cu ADN-ul grupului Beltrame – care produce oțel prin topirea deșeurilor în cuptoare electrice – și este integrată în afacerile companiei: ”Am aprobat un plan de 500 de milioane de euro, din 2022 până în 2025, care include investiții legate de decarbonizare”, explică Ruella.
Eficiența, cu reducerea costurilor de producție, este urmărită prin modernizarea cuptoarelor, crearea de sisteme de recuperare a căldurii și noi sisteme de control digital. Economia circulară este implementată cu readmiterea deșeurilor în procesul de producție, metodă prin care astăzi se recuperează 90%. Pentru utilizarea energiei curate, grupul dezvoltă centrale prin intermediul PPA-urilor, la fel ca în consorțiul Renewability lansat anul acesta în Italia cu o investiție de 30 de milioane de euro făcută împreună cu alte companii: ”Luăm în considerare și alte inițiative”, adaugă Ruella, care precizează: ”Până în 2030, 40% din energia fabricilor noastre din Italia și România, va fi din surse regenerabile”.
În acest sens, lucrările pentru construirea unui parc fotovoltaic în apropierea uzinei de la Târgoviște, România sunt în plină derulare. Iar în ceea ce poriveşte hidrogenul: cuptoarele grupului sunt deja amenajate pentru a-l folosi ca combustibil amestecat cu gaz natural.
”Chalibria este modalitatea de a arăta în mod transparent progresul pe care intenționăm să îl implementăm zilnic, angajament pe care îl luăm în fața tuturor părților interesate, rezultatul a doi ani de muncă care ne-a văzut colaborând cu diverse companii și consultanți, principalii parteneri strategici fiind Roland Berger şi Alperia. Oțelul este un material special, reciclabil la infinit și, prin urmare, durabil, numai că în producerea lui sunt generate emisii care au nevoie de multă energie. Grupul intenționează să investească din ce în ce mai mult pentru a minimiza emisiile”, comentează Carlo Beltrame, șeful departamentului de dezvoltare a afacerilor grupului Beltrame și CEO pentru Franța și România.
Sursa: IlSole24ore/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu