G4Media.ro

Grupul de acțiune Valea Uzului critică UDMR pentru „impotența partidului, care a dus…

Grupul de acțiune Valea Uzului critică UDMR pentru „impotența partidului, care a dus la o serie de evenimente, demne să aducă rușine ambelor națiuni”

Scandalul creat în jurul Cimitirului Internațional Valea Uzului, după ce crucile eroilor români au fost acoperite cu saci de gunoi, cunoaște noi evoluții.

„Grupul de acțiune Valea Uzului” explică, într-un comunicat remis sâmbătă, de ce a recurs la acel gest și critică UDMR pentru incapacitatea de a reprezenta interesele comunității maghiare.

Potrivit sursei citate, reprezentanții UDMR „încearcă să manipuleaze și să demobilizeaze societatea civilă, ca apoi să-și vadă de treabă, adică, să continue nu facă nimic în ciuda banilor publici de care beneficia”.

Mai jos, comunicatul integral:

„Declarație protest civic

Scopul acțiunii noastre de a înfolia crucile amplasate ilegal în cimitirul onorific din Valea Uzului era suspendarea funcționalității lor până la finalizarea litigiilor legale.

Salutăm cu respect decizia primăriei Dărmănești de a opri inaugurarea crucilor programată pe data de 17 mai. Nici noi, ungurii nu mergem în Caracal să construim în mijlocul orașului o catedrală neogotică pe bani publici cu scopul de a schimba imaginea orașului și să-i falsificăm istoria.

Așadar, stimați frați români, vă rugăm, ca nici voi să nu faceți asta, aici, la noi acasă, în România.

Trebuie înțeles odată pentru totdeaunea, că România este și al minorității maghiare, care au trăit și trăiesc aici de secole, fiind băștinașii ai acestor meleaguri, și cel mai bine ar fi dacă acțiunile majoritarilor, care intenționează să redefinească totul ca fiind românesc, ignorând legile acestei țări și neținând cont de bunul simț, încălcând acordurile interstatale, să ia sfârșit.

Situația nefastă din Valea Uzului ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru comunitatea minoritară, care poate aștepta sprijin de la alții, ci trebuie să aibă grijă de bunurile comunității.

Sperăm din toată inima, că hotărârea consiliului local din Dărmănești de a amâna inaugurarea crucilor nu este rezultatul unei înțelegeri între ALDE și UDMR, de genul „domnilor, opriți inaugurarea până la alegeri, pe urmă faceți ce vreți, noi vrem doar voturile ungurilor ardeleni”.

Mai degrabă, am dori să sperăm că Atotputernicul UDMR va păzi cimitirul și după alegeri, nu doar acum, când cerșesc voturile minoritarilor.

Sperăm, că toate partidele, care reprezintă interesele comunității maghiare din România își vor găsi vocea și vor începe să susțină interesul comunității maghiare.

Și sperăm din toată inima, că acei membrii ai comunității maghiare, care și-au întors spatele UDMR-ului, vor dori să se implice în rezolvarea acestei situații rușinoase și nu vor sta cu mâinile în sân, holbându-se la impotența partidului, care a dus la o serie de evenimente, demne să aducă rușine ambelor națiuni.

Ne-am săturat deja de atitudinea pasivă față de problemele comunității maghiare, lăsate nerezolvate, și nu am dori, ca abuzurile din Valea Uzului să fie încă una din această listă.

Însă, având în vedere că UDMR nu este în stare nici măcar să lupte pentru legitimitatea unei inscripții bilingve banale, dar de care se folosește în perioada campaniei electorale, ne arătăm îngrijorarea față de incompetența lor, și rugăm toți cetățenii de etnie maghiară din România să ceară transparență în rezolvarea problemelor, și să nu se mulțumească cu poveștile de succes absurde rostite de către reprezentanții UDMR, cu care încearcă să manipuleaze și să demobilizeaze societatea civilă, ca apoi să-și vadă de treabă, adică, să continue nu facă nimic în ciuda banilor publici de care beneficiază, iar apoi să se plângă în gura mare, că în România e imposibil să obții rezultate.

Cerem reprezentanților să colaboreze cu societatea civilă, și sperăm, că nu va trebui să ascultăm încă o dată acele cuvinte, care aduc rușine reprezentanților locali, care susțin, că critica venită din partea societății civile descurajează oficialitățile în desfășurarea activitățiilor lor.

Iar dacă într-adevăr, dânșii se consideră și se văd incompetenți, îi rugăm ca la selectarea reprezentanților, să ia decizii pe baza competențelor și pregătirii profesionale ale candidaților, și nu pe baza relațiilor de rudenie și al spiritului de gașcă.

Cerem reprezentanților comunității maghiare să nu se mulțumească cu soluții superficiale, în procesul de soluționare a problemelor să participe și profesioniști din domeniu, deoarece că un partid atât de bine integrat în sistemul politic românesc, nu are cum să piardă un asemenea caz.

Să nu uităm, că UDMR este un partid stabil, care se bucură de o finanțare stabilă din partea guvernului, și singurul, care, datorită reglementărilor în vigoare a reușit să obțină situația de monopol în ceea ce privește reprezentarea intereselor comunității maghiare.

Dorim, ca UDMR-ul să nu abuzeze de această poziție și să nu stea cu mâinile în sân, văzându-și doar de propriile interese. Și ni se pare că nici procedurile administrative prin care teritoriul a trecut în gestiunea comunei Dărmănești prin retrasarea hotarului de județ nu prea sunt în regulă…”

*Comunicatul a apărut în limba maghiară încă de joi 16 mai.

Sursa foto: Grupul de acțiune Valea Uzului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Frumos. Dărmăneștiul să aducă cimitirul în starea inițială.

    • „Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului – De ce nu se înțeleg ungurii cu românii?”

      „În 1916-1917 au murit acolo mii de soldați români, unguri, germani, austrieci, slovaci, sârbi și ruși, iar alte câteva sute în toamna anului 1944.”

      „Istoria cimitirului militar din Valea Uzului”

      „Primul cimitir militar în Valea Uzului a fost făcut de divizia 39 austro-ungară în anul 1916 lângă cimitirul civil. ”

      „Nu știu dacă ungurii au îngropat doar soldații maghiari decedați sau și pe cei ai inamicului, români și ruși. ”

      „În studiul maghiar invocat mai sus, autorul afirma că 408 soldați ruși au fost găsiți morți și îngropați în urma luptelor din 8 Martie 1917. ”

      „Nu scrie unde au fost îngropați. ”

      „Este foarte posibil ca pentru soldații ruși și români decedați rămași în teritoriul controlat de unguri să fi fost făcute doar niște gropi comune. ”

      „Dar în cimitirul militar au fost îngropați sigur cei 29 de ostași unguri și 4 germani morți în bătălia din 8 Martie 1917.”

      ” Alături de ei au fost îngropați soldații unguri, austrieci și germani căzuți în timpul luptelor din octombrie 1916, precum și cu ocazia luptelor de uzură ulterioare. Numărul celor decedați a crescut cu cei grav răniți în lupte, care nu au supraviețuit.”

      „În 1926 și 1927, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor”, o asociație românească înființată cu scopul de a organiza și conserva cimitirele combatanților din primul război mondial, a reorganizat cimitirul militar din Valea Uzului.

      În 1927 în cimitir au fost înhumați 1306 eroi de diverse naționalități. Numele și data morții erau cunoscute doar pentru o parte a celor îngropați. Data morții din registrul întocmit de asociație cu acea ocazie atestă că acolo au fost înhumați și cei decedați în confruntările de uzură.”

      ” Pe lângă soldații unguri și germani, îngropați în anul 1917, aici au fost aduse corpurile altor soldați români și ruși găsite pe văile și culmile din jur, al căror nume a rămas necunoscut, putând fi identificată pentru unii doar armata din care făceau parte după resturile de uniformă.”

      „Conform listei din 1927, în Cimitirul militar din Valea Uzului erau îngropați nu doar soldați unguri, ci și germani, ruși, români, sârbi, austrieci.”

      „Din această cauză cimitirul are un caracter internațional și nu poate fi considerat un cimitir exclusiv unguresc”

      „După 1989, cimitirul internațional al eroilor de pe Valea Uzului a fost redescoperit de către autoritățile maghiare de la Budapesta, care au efectuat, împreună cu maghiarii din Sânmartin (jud. Harghita) lucrări de reorganizare a lui sub pretextul curățirii și conservării. ”

      „Vechile cruci, multe deja putrezite sau dispărute, au fost înlocuite cu cruci noi de lemn. ”

      „Lucrările de refacere au avut loc în 1994 și 1998 cu ajutorul financiar al guvernului maghiar și al fundației Bethlen Gabor.”

      „În contextul Centenarului Unirii din 1918, Primăria orașului Dărmănești a depus un proiect la Ministerul Culturii pentru amenajarea Cimitirului Internațional de pe Valea Uzului, pentru care a obținut o finanțare de 65.000 lei.”

      „Restul banilor necesari pentru amenjare, până la suma de 300.000 lei, au fost obținuți din resurse locale și de la Ministerul Apărării Naționale. ”

      „Au fost puse 52 de cruci de piatră pentru soldați necunoscuți și a fost ridicată o troiță.”

      „Festivitatea de inaugurare va avea loc în 17 mai, conform unui anunț oficial.”

      „Maghiarizarea” cimitirului internațional din Valea Uzului

      „Reamenajarea cimitirului de către autoritățile maghiare în 1994-1998 a avut ca scop maghiarizarea cimitirului, dovedită și de inscripțiile afișate.”

      „Din această divizie a armatei austro-ungare făceau parte regimente cu soldați maghiari și slovaci, ultimii înregistrați cu numele maghiarizate. ”

      „Cel puțin în cazul regimentelor 9 și 10, cu sediul la Miskolc, cercetările au permis identificarea majorității celor decedați. ”

      „Pe tablele de marmură sunt câteva sute de nume, ceea ce arată că restul, până la 1.306 de morminte, sunt în cea mai mare parte ale soldaților români și ruși, neindentificați.”

      „Potrivit panourilor de informare în limbile maghiară, română, germană și engleză de la intrarea în cimitir, aici se află peste 650 de morminte ale soldaților din armatele austro-ungare și germane căzuți în primul război mondial.”

      „Nici vorbă de vreun soldat român sau rus! Iar diferența dintre 650 și 1306 este inexistentă.”

      ” Cineva nu mai știa matematică în 1994?”

      ” Sau nu mai contau mormintele nemaghiare?”

      ” Înțeleg că astfel activiștii unguri admit că soldații români și ruși nu au fost înmormântați de către autoritățile militare maghiare în urma luptelor din 1916-1917?! ”

      „Unde sunt soldații români și ruși morți în acele bătălii, ale căror trupuri au rămas în teritoriul controlat de divizia austro-ungară 39?”

      ” În acest caz este mult mai grav decât profanarea mormintelor din 1994, pentru că, dacă se neagă înmormântarea soldaților români și ruși, ar trebui să înțelegem că

      „bravii” soldați maghiari nu au respectat tratatele internaționale în vigoare atunci și

      nu au tratat cu respect soldații decedați ai inamicului!”

      https://www.art-emis.ro/istorie/cimitirul-international-al-eroilor-din-valea-uzului-de-ce-nu-se-inteleg-ungurii-cu-romanii

    • Scandalul maghiaro-român pentru Cimitirul Internațional din Valea Uzului

      Proiectul de reamenajare a unui segment din cimitir în memoria soldaților români a provocat un scandal mediatic și diplomatic între unguri și români.

      Maghiarii îi acuză pe români că au profanat cimitirul, invocând planul cimitirului din 1917, fără să țină cont de cimitirul din 1927.

      Profanarea de morminte este gravă, pentru că este o infracțiune pedepsită de Codul Penal.

      Primarul orașului Dărmănești susține că cele 52 cruci de piatră au fost ridicate pe un segment fără cruci din cimitir, deci nu poate fi vorba de profanare.

      Crucile sunt fără nume, ceea ce înseamnă că prin ele este cinstită memoria oricărui soldat îngropat în acel cimitir, indiferent de etnie.

      Unde au fost autoritățile române în 1994?

      Am văzut cum cimitirul, care avea caracter internațional conform organizării din 1927, a fost maghiarizat în 1994.

      Unde au fost atunci autoritățile române?

      Unde a fost în 1994 primarul din Dărmănești, care era atunci în funcție?

      Unde a fost în 1994 Asociația Naţională „Cultul Eroilor”?

      Este regretabil că brusc, în contextul Centenarului Unirii din 1918 și mai ales al izului de finanțări, au apărut peste noapte patrioți români de carton.

      Nu contest dreptul nostru, al românilor, de a ne omagia eroii morți pe Valea Uzului în luptele din 1916-1917.

      Greșesc, nu este un drept, este o obligație.

      Dar de ce ne amintim de eroi abia acum?

      De ce Primăria din Dărmănești nu a făcut nimic în ultimii 30 de ani în acest cimitir?

      O altă problemă ridicată de contestatari este cea a teritorialității. Cimitirul este revendicat de comuna Sânmartin din județul Harghita, care invocă Hotărârea de Guvern 299 din 2010, Anexa 15.

      Într-adevăr, în acel document cimitirul apare în inventarul bunurilor publice ale comunei Sânmartin.

      Însă invocarea HG este incorectă, deoarece cimitirul a fost introdus în HG automat în urma propunerii venite de la Consiliul Local Sânmartin, care a inclus cimitirul în lista bunurilor inventariate în Hotărârea Consiliului Local 20 din 2007.

      Nimeni din guvern nu a stat să verifice veridicitatea datelor, ele au fost semnate automat, mizându-se pe corectitudinea autorităților locale.

      Nu am găsit pe internet documentația referitoare la inventarul bunurilor publice ale orașului Dărmănești.

      Însă în 2010 era de datoria Primăriei orașului Dărmănești să semnaleze conflictul administrativ cu Primăria Sânmartin.

      În documentația necesară finanțării și executării lucrărilor se află un extras de carte funciară, care atestă că acest cimitir se află pe teritoriul orașului Dărmănești.

      Cel puțin până la reforma administrativă din 1968 satul Valea Uzului s-a aflat în hotarele comunei Sânmartin.

      Chiar și harta din 1916, menționată la începutul articolului, arată că granița dintre România și Ungaria era situată la est de satul Valea Uzului.

      Prin reforma administrativă din 1968 s-au reconfigurat unitățile administrativ-teritoriale ale întregii țări.

      Limita dintre județele Bacău și Harghita este undeva pe Valea Uzului, însă lipsa unor măsurători exacte pe teren permite diverse interpretări.

      Disputa dintre Dărmănești și Sânmartin pentru stabilirea limitelor teritoriale este veche de câțiva ani, însă nu a pornit de la cimitir, ci de la „interesul” pentru păduri.

      https://www.art-emis.ro/istorie/cimitirul-international-al-eroilor-din-valea-uzului-de-ce-nu-se-inteleg-ungurii-cu-romanii

    • x-link, asezarea, satul Valea Uzului este in componenta comunei Sinmartin, conform legii 2 din 1968. Deci si dupa 1968 este in jud. Harghita. Poiana Uzului, unde este lacul de acumulare apartine de Darmanest. Modificarea hotarelor, fixate la aceea vreme prin 1969-1971, au inceput sa se miste prin anii *80, cand incepe povestea cu tentativa recuperarii taberei de copii, imprumutat pentru 10 ani de tovarasii din Harghita celor din Bacau.

  2. La anul 2019 avem o asemenea situatie, poate pe la triburile din jungla amazoniana sa mai fie…
    Romania, Tara in deriva, cum va arata oare la Anul 2119?!
    Nu cred intr-o rezolvare a acestei situatii in aceasta perioada a alegerilor din 2019-2020!!
    Cine stie ce va iesi…

  3. Dl Kelemen a semnalat de mult şi pe ton grav problema, dar nici oengiştii, nici istoricii români, nici presa de investigaţie n-au prea reacţionat, încât s-au luat decizii sucite undeva la nivel de primărie. Pe bule, influenceri anti-PSD, pe lângă dispreţul pentru chestiunea Basarabiei, catalogându-l dement de-al KGB pe George Simion, unii chiar cunoscători de reguli academice, au riscat să intre în polemică fără a se documenta, susţinând că nu există la Valea Uzului eroi români. Acum, nu li se confirmă conspiraţionismul cum că Simion şi-a înscenat cafteala în cârdăşie cu UDMR, având ambele părţi creşteri electorale de la emoţie!

  4. Comunicatul nu a fost remis sâmbătă, ci pe 16 mai. Adica acum 9 zile. Ori ati comis o eroare, ori va implicati in campanie.

  5. Din toată povestea lipsesc elemnete care să clarifice situația.
    Înțeleg că e vorba de un cimitir internațional în care sunt înmormântați eroi căzuți în primul război mondial. Mă întreb, acolo au luptat doar maghiari și alte naționalități în afara românilor?
    Nefiind vorba de un cimitir doar al comunității maghiare, comparația făcută cu construirea unei catedrale neogotice în Caracal, e cel puțin deplasată, având în vedere inexistența vreunei comunități maghiare în localitatea respectivă.
    Care a fost motivul pentru care au fost plantate crucile memoriale în cimititirul internațional respectiv? Cine a luat hotărârea și de ce? Există în acel cimitir oseminte ale soldaților români, care să justifice în vreun fel plantarea crucilor? Când s-a luat hotărârea plantării crucilor respective, amintitele autorități din Dărmănești care ar fi urmat să le inaugureze oficial, au încunoștiințat localnicii, dacă ei sunt și responsabili de acest lucur?

    • Comparația nu este deplasată deloc. Acolo în comunicat este vorba despre șiruri de aceste feluri de ”schimbări de istorie” care trebuie să iau sfârșit. Și întrebările acolo, de exemplu dacă se odihnesc acolo și soldați români (e tare posibil că da), trebuie să fie tratate nu de actori politici, primari, commeteri etc, ci de către profesioniști. Și aceasta începe cu comunicare, nu poți să calci peste minoritari, într-o lume normală nu poți să faci tu asta, fără avizuri de la ministerul culturii și așa mai departe. Acest proces trebuie să fie refăcută și făcută un alt proces de la zero, cu profesioniști, nu cu politicieni.

  6. „Trebuie înțeles odată pentru totdeaunea, că România este și a minoritarilor maghiari, care au trăit și trăiesc aici de secole, fiind băștinași ai acestor meleaguri”.
    – Am scris asta de zeci de ori, dar nu am mai facut-o dupa ce UDMR a intrat in cardasie cu mafiotii pesedisti.
    Acum am ocazia sa semnez acest paragraf alaturi de cei care l-au redactat. Noi, etnicii majoritari, trebuie sa nu-i mai consideram pe maghiari ca venetici, ci sa facem ce trebuie pentru ca si ei sa se simpa aici ACASA. Pentru ca au acest drept.

    • De acord ciobane, numai ca acolo este un cimitir international….pe pamant romanesc. Ar trebui sa acoperim toate crucile cu nume unguresti aflate in cimitirele din sud? …by the way? De unde pretentia ca acolo nu au ce cauta cruci cu nume romanesti? Cu siguranta Romania este si tara minoritatilor, dar nemultumirea lor pe UDMR nu le da dreptul sa profaneze. Vor respect, sa respecte. Si lor si noua ne-au murit mosii in razboi. De ce ei isi permit sa faca ceeace NU TREBUIE FACUT? Daca vor sa fie respectati sa respecte. Daca sunt suparati pe udmr, sa nu-i mai voteze, asa cum noi nu mai votam psd si alde. Putem cu totii, romani si maghiari sa scapam de toti cei care nu au facut decat sa distruga Romania. Demonstrati acum la vot ca va pasa cu adevarat de Romania, de Valea Uzului. Va asteptam la VOT.

    • corect!
      Asocierea udmr cu psd nu este cu nimic anormala. Au impartit aceleasi valori de-a lungul timpului, acelasi jeg moral. Comportament de centuriste. Din pacate, romanii au cazut prada acestor jigodii nenorocite iar maghiarii nici macar nu au alternativa!! Sper ca realizand acest lucru, cele 2 etnii sa gaseasca la vot o prima solutie alternativa la aceste mizerii.

    • Serios acum, chiar nu ati vazut ce curve politice sunt UDMR-ul? Maghiar sa fiu si nu i-as vota nici in ruptul capului. Eu inteleg sa-ti vezi de interesul celor care te-au ales (atunci cand se aliniaza cu scopurile tale), dar sa te alezi cu PSD care fac cacutza de sus pe capul TUTUROR e prea de tot.

  7. Este dincolo de orice dubiu ca a existat o ne-informare vinovata a opiniei publice, asupra unei dispute in care sunt implicate sensibilitati etnice serioase. Iar reactia UDMR nu face decat sa continue lista complicitatilor intolerabile cu PSD. Pana la urma, atat maghiarii, cat si romanii, avem de pierdut de pe urma acestor complicitati. In primul rand, trebuie respectate sensibilitatile exprimate cu bun simt. Iar, in cazul concret, lucrul asta pare a fi foarte usor realizabil, daca se renunta la exploatarea politicianista a disputelor.

  8. Redactiei semnatare sa-i fie rusine pentru folosirea expresiei veninoase „crucile eroilor români au fost acoperite cu saci de gunoi”. Crucile au fost acoperite cu saci de plastic, nu saci de gunoi. Gunoi contin constiintele dispuse sa invenineze alte constiinte, mizerabililor!

  9. De acord cu Nahir! Exact informatiile necesare lipsesc din articol:
    – De ce s-au adaugat aceste cruci noi? Care a fost necesitatea acestei actiuni?
    – Daca si numai daca motivul a fost real si bine justificat: In ce fel afecteaza aceasta actiune sensibilitatile etnicilor maghiari?
    – Daca si numai daca maghiarii au motive intemeiate sa considere actiunea un afront, ce se poate face ca toata lumea sa fie impacata.

    La urma urmelor ar mai fi o intrebare, dar la aceasta intrebare trebuie sa ne raspundem fiecare, noi, insine: Cui prodest? Cine profita si cui ii foloseste toata aceasta agitatie?

    • @Mimi Fifi/ Intrebarea de la sfarsitul commentului este inutila. Cu totii stim cine are de castigat. Raspunsul ar trebui sa-l dam cu totii, romani si maghiari duminica. Atat pentru europarlamentare cat si pentru referendum. Duminica puterea este la noi. Votati cu cine doriti, dar nu uitati ca aveti copii si nepoti. Nu le furati viitorul pentru un pumn de bani!

  10. e acord ca UDMR nu apara interesele maghiarilor, ci nu ai a hotilor maghiari. E o formatiune care stie sa santajee si sa fure sub toate guvernarile. UDMR = Magyar PSD.

    In rest, measjul atinge o culme a nesimtirii. Daca sunt 10 catolici in Caracal, da . trebuie sa le oferim posibilitatea unui lacas de cult. CImititul nu e de pe vremea hunilor pripasiti pe aici, ci e unul situat pe pamant romanesc., iar profanraea lui este ACT PENAL CRIMINAL

  11. Cine ar fi avut de castigat cel mai mult din toata afacerea? Afacere inceputa, sa ne amintim, in preajma unor alegeri!!!
    Primaria Darmanesti, care chipurile a „atentat” la pudoarea unor etnici maghiari si a mutat oseminte de romani in acel cimitir, sau partidul Iuda Mereu, care a agitat spiritele pe o falsa problema, in scopul obtinerii unor voturi?
    Si unii, si altii, ma refer la romani si unguri, au murit pe aceste meleaguri. Sa-i lasam sa se odihneasca in pace!

    Din punctul meu de vedere, Iuda Mereu a dorit sa obtina voturile etnicilor maghiari, care i-au abandonat dupa toate manevrele facute in cardasie cu PSD si ALDE.
    Acum, daca maghiarii doresc sa traiasca in liniste, n-ar mai trebui sa voteze infractorii din Iuda Mereu, asa cum nici romanii n-ar mai trebui sa voteze PSD+ALDE. Dar cum fiecare doarme asa cum isi asterne, vom vedea rezultatele. Ori ne dorim o tara puternica, si atunci vom vota cu capul, cu oameni integri, ori ne dorim o tara condusa de baroni infractori, iar atunci vom vota cu stomacul, cu talhari dovediti…

    • Integri sunt cei vânduți intereselor strãine .Cel mai elocvent bãutorul de pipi MISA ,numitul Dacian fost comisar european susținut de stãpânii francezi a negociat subvenția agricolã la nivelul UE 157eurola ha pentru țara lui România și între 300 și 450euro la ha pentru stãpânii francezi plus subvenții directe de sute de milioane euro pentru firme strãine iar media europeanã este de 270 euro pe ha .Așa se face dreptatea la UE cu trãdãtori impuși de marxiștii europeni .Credeți cã o vor pe Cucuvea procuror șef pentru cunoștiințele juridice ? Cum se face cã avem cea mai coruptã țarã unde Cucuveaua a fost șef DNA și Procuror General ? Globaliștii europeni au nevoie de cozi de topor care sã distrugã concurența multinaționalelor și sã întãreascã monopolul acestora Asta a fãcut cu succes în România prin distrugerea capitalului românescși acum importãm masiv, de multe ori produse fabricate în România importul de grâu este cel mai elocvent .

    • Domnule Anton.
      Dacă ar durea prostia (sic!) atunci oamenii ar vota precum le dictează conștiința și nu cum dictează manipularea, chiar ieftină, pe care o conduc multi.
      Dar din păcate prostia nu doare! Și nu doarme.
      Ca atare, vedem alocuțiuni crețe, la un subiect sensibil. Și pe deasupra lipsite de minima decență a unui fir de adevăr!
      Eu de asta voi merge la vot!
      O seară bună.

  12. Încă o dovadă a profesionalismului de la G4. Măcar atât se putea verifica, ca acest comunicat aparține acelor persoane, care au acoperit cu saci crucile disputate.

  13. Nu stim care sunt litigiile in desfasurare in fata instantei, or fi, n-or fi, nu se spune mai mult, dar asta e calea.
    Se pare ca acest manifest este adresat majoritatii romane, dar este redactat in lb. maghiara.De neinteles, la propriu si la figurat.Multumim celui/celor care a/u tradus.
    Aveam neplacuta siguranta ca ajungem iar la faptele de organizare administrativa ale unor imparati /regi mai din apus, care nu intereseaza.
    Pe aceeasi linie si contrafactual vorbind, daca numitul Bogdan din Cuhnea nu se supara pe oamenii care se inghesuiau sa conduca treburile pe la jumatatea sec. XIV si nu indeparta dinastia pro-maghiara maghiarizata din Moldova, astazi nu am fi discutat de impartirea administrativa a teritoriului ( granite intre judete), iar locuitorii de la est de Carpati nu ar fi avut nevoie de traducere, dar in primul rand, nici nu aparea situatia asta.
    Ideea este ca dupa razboi, statul roman si romanii din zona s-au confruntat ani de zile cu tot felul de reactii violente grave, fapte de spionaj etc, infaptuite in scopul de a intoarce situatia. In starea asta nu este de crezut ca o administratie locala, un grup local organizat sau neorganizat de actiune ar fi realizat sau macar s-ar fi gandit la un cimitir international, luand ca punct de pornire mormintele sapate de militarii austrieci in 1917 pentru camarazii lor ( austrieci si maghiari ) cazuti in lupta.Asemenea morminte se aflau pe tot cuprinsul tarilor participante in razboi, cu victime din toate armatele.
    Aceeasta idee apartine unui stat, statele fac cimitire internationale, dupa tratate indelungate, dupa identificarea victimelor, macar partiala ( in buna parte dupa resturile de uniforme) aflate pe o arie larga, asta inseamna dupa instaurarea pacii cu tot ce include un tratat de pace.
    Datele trebuie luate de la inceput, nu dupa redescoperirea cimitirului de care nu s-a interesat nimeni, din nici o localitate, nici macar un grup de activisti, vreme de zeci de ani, timp in care se putea intampla orice pe terenul respectiv.
    Asa se intampla cand discursul declarativ bate realitatea faptica.

    • An de an in cimitirulul eroilor din Valea Uzului se tin slujbe ecumenice in amintirea eroilor in data de 26 august. Nu era un cimitir uitat, doar ca pana in 1990 nu prea aveau curaj sa faca mare lucru pe acolo.

  14. Stimați postaci!
    Rog sa mergeți maine la vot!
    Si sa votați!
    Rog a se abtine: asistat,gogu,emil,realgog, morjan,lita, ada&co.

  15. Gestul execrabil arata cat de primitivi s-au pastrat acesti barbari cu chipuri oameni.