Grupul de la Vișegrad respinge propunerea Comisiei Europene privind gestionarea migrației: ”Cota redenumită, tot cotă va rămâne”
Degeaba este redenumită cota migraţionistă în noul pachet de propuneri privind migraţia şi azilul prezentat miercuri de Comisia Europeană, tot cotă rămâne, iar Ungaria se opune acestei măsuri, a declarat joi premierul Viktor Orbán, citat de agenția MTI.
Poziția statelor membre ale Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) este comună pe această temă, a spus premierul Orban după întrevederea de o oră şi jumătate avută cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene la Bruxelles, la care au mai fost prezenţi premierul Poloniei şi al Cehiei.
În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Ambasada Poloniei de la Bruxelles împreună cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, şi cu prim-ministrul ceh, Andrej Babis, premierul ungar a declarat că tonul noului pachet al Comisiei Europene privind migraţia este mai bun decât propunerile anterioare, dar abordarea Comisiei nu s-a schimbat.
“Propunerea spune să gestionăm bine migraţia. Abordarea ungară spune: să oprim migraţia”, a spus Viktor Orban, citat de MTI. Noutate ar fi fost dacă era acceptată propunerea Ungariei potrivit căreia nimeni să nu poată intra în Uniunea Europeană până când un stat membru al UE nu a permis intrarea persoanei respective pe teritoriul uniunii şi doar după finalizarea procedurii legale în vigoare, a subliniat premierul.
În acest sens, această propunere nu reprezintă o noutate, deoarece adoptă vechea abordare a posibilităţii de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, încă nu există o hotărâre legală cu privire la admiterea sau nu a unui imigrant. Acesta nu este un lucru bun, este un punct slab al propunerii, aşa că aici mai este încă nevoie de o modificare – a adăugat Viktor Orbán.
Mateusz Morawiecki a declarat că Uniunea Europeană trebuie să consolideze protecţia frontierelor sale externe. Trebuie sprijinite ţările de origine ale migraţiei, în special Siria, să se evite noi valuri de migrare, a declarat politicianul polonez. Acesta a adăugat că, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Comisiei, a solicitat realizarea de către UE a unui plan economic de ajutorare pentru Belarus.
Context. Comisia Europeană a propus miercuri o nouă politică privind migrația și azilul, la două săptămâni după incendiul devastator din tabăra de migranția Moria (Grecia), care a lăsat mii de persoane fără adăpost și a stârnit un val de emoție. Propunerea Comisiei Europene introduce obligația ca statele membre să preia migranți, în anumite cote calculate după o formulă care ține cont de specificul situației.
Propunerea Comisiei Europene, susținută în acest moment de Germania și Franța, va provoca serioase controverse în interiorul UE, potrivit surselor diplomatice consultate de G4Media.ro. Pe lângă cancelarul austriac și liderii din grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia), și alte state și-au exprimat deja nemulțumirea cu privire la intenția Comisiei Europene de a impune cote pentru a ajutat statele care primesc în mod normal valurile de migranți (Grecia, Italia, Spania, Malta ori Cipru).
Foto: Viktor Orban și Mateusz Morawiecki / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii