G4Media.ro

Grupul – fenomen ”Mutat la țară” a strâns 100.000 de membri și…

Grupul – fenomen ”Mutat la țară” a strâns 100.000 de membri și a demarat inițiativa „Vrem internet la țară”. Proiectul guvernamental Ro-NET e în mare întârziere

Grupul de Facebook ”Mutat la țară – viața fără ceas”, inițiat în urmă cu câțiva ani de un tânăr care a decis să lase Londra pentru traiul într-un sat din Apuseni, a ajuns la aproape 100.000 de membri – fie orășeni care s-au decis să se mute în mediul rural, fie internauți care acum prospectează piața și au nevoie de informații. Acum, oamenii vor internet pentru a putea munci din satele în care s-au mutat.

Andy Hertz, fondatorul comunității, a explicat într-un interviu pentru revista Sinteza care sunt oportunitățile pentru cei care se mută la sat, dar și problemele pe care le au cei care lasă în urmă orașul.

„Există fonduri EU și cunosc oameni care așa au început. Există locuri de muncă în străinătate pentru a aduna bani pentru un început la țară. Există sate în care se aduce pâine de la 100 km distanță, pentru că nimeni nu deschide o brutărie, o patiserie cu cafea bună, care să funcționeze pentru satele din jur, iar cei care ar putea face asta vor să devină milionari, nu să trăiască în pace. Există joburi online part sau full time. Unii fac traduceri online, tot de la țară, iar alții cresc capre – fermă de capre, nu o capră – două. Alții au cumpărat, cu ajutorul fondurilor, solarii mari. Electricienii, zugravii și instalatorii nu fac față solicitărilor la țară. Apoi, centru after-school la țară, sunt și copii pe aici. Ar fi multe idei”, a explicat Andy Hertz pentru Sinteza.

După ce a strâns opiniile a zeci de mii de membri, comunitatea a demarat prima inițiativă civică: „Vrem internet la țară”, un grup care a început să strângă semnături pentru a le trimite guvernului și companiilor de telecomunicații.

”Unii veți spune ca internetul la țară este doar un moft. Dar veniți sa vedeți cum oameni cu studii, antreprenori, artiști, fermieri și foarte mulți tineri cu forțe proaspete, cu hotărâre și dorița de a construi, de a crește idei de afaceri, stau cocoțați prin copaci sau apelează la tot felul de găselnițe pentru a se conecta la internet! Unii dintre noi pierdem ore pentru a descărca sau trimite fișiere care în oraș ar consuma câteva zeci de secunde. Oare nu este și timpul nostru la fel de prețios? Nu putem trăi cu toţii doar din agricultură, iar cultura, educaţia, micii producători, fermierii, turismul, îmbinate toate cu ajutorul internetului, ar putea relansa România. Nu peste noapte, dar în cel mult 10 ani”, – acesta este manifestul grupului.

RoNET, un proiect guvernamental cu mari întârzieri

Guvernele succesive au promis încă din 2008 că vor conecta zona rurală din România la internet, grație fondurilor europene. Proiectul, numit Ro-NET, este însă în mare întârziere. El trebuia încheiat încă de acum doi ani, din 2018, dar implementarea nu a ajuns nici la jumătate.

Proiectul îşi propune să dezvolte o infrastructură de reţele electronice care sa asigure capabilităţile tehnice necesare furnizării de  servicii de bandă largă în zonele rurale din România, care nu sunt în prezent deservite şi pentru  care nu există planuri de investiţii private în următorii 3 ani (zone albe).

Cofinanțat din fonduri europene, cu o valoare de 377 milioane de lei, proiectul cuprinde șapte loturi (în medie o sută de localități fiecare). Până în noiembrie anul trecut au fost finalizate doar două din cele șapte loturi.

Vezi aici mai multe detalii despre proiectul Ro-NET

Foto: Vrem internet la țară / Andy Hertz

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Poate ar trebui arondata tara strainilor, macar 10-15 ani pana fac ceva pe aici.

  2. trebuie sa vina strainii sa faca ceva la tara, ca noi, daca nu ne imbogatim, nu facem nimic

    ati incercat vreodata sa dati comenzi mici la o firma si v-au respins ca era comanda prea mica? poftim

    trebuie sa ne reaminteasca strainii ce am uitat

  3. S-au mutat la țară să mulgă vaca sau să „navigheze”? Ori le trebuie 5G să dea cu coasa?
    Chiar, nici nu știam că octogenarilor din cătunele mioritice le lipsește așa mult un expresso Illy și un croissante.
    La fel cum habar nu aveam că la friți sau briți „Există locuri de muncă în străinătate pentru a aduna bani pentru un început la țară.”.

    • tu de unde aberezi pe internet…de la coada vacii sau vreo garsoniera in Titan?

    • Nu abereaza, are dreptate. Fiecare loc e destinat unor domenii de activitati. Daca vrei sa faci business si sa fii in permanenta in contact cu un numar mare de oameni nu te muti intr-o vila in creierul muntilor. Acelasi tip de persoane ma astept sa sustina construirea cartierului rezidential la Piatra Arsa-Valea Dorului, in Bucegi.
      Eu zic sa mai dati o sansa naturii, in ritmul asta o distrugeti de tot chiar si cu masinile electrice care polueaza in alta parte.
      Faptul ca inca mai avem locuri in care natura eate bine conservata este un lucru bun, nu incercati sa o prezentati ca si cum ar fi o problema nationala, acoperirea cu internet fix/mobil este suficient de buna. In Apuseni, toate pensiunile ofera internet, la fel pot accesa si localnicii, de la acelasi provider.
      Prin astfel de initiative doar se incearca sa se absoarba niste fonduri publice desi nu este cazul.

    • Parintii tai erau frati?

  4. Dacă e rentabil, fă un plan de afaceri și rezolvă problema. Nu este net la țară, că nu e nevoie. Ai totuși 4g și satelit, deci e o minciună totală că nu e net, vrei însă de la stat, pe banii mei, viteze de download porneț. Păi să vă fie rușine.

  5. Fiica premarelui din Bran a cumparat terenul de sub muzeu pe o nimica toata.
    Acum cere statului chirie 10000 de euro pe luna. Adica de la cetateni. Si „statul” ii va plati ca nu da de la el!
    Asta e asa zisul stat roman, dragi tovarasi ai iliescului!

  6. Pai ce ecomarxisti sunt astia cu statul la tara?
    Grajd balegar gaini vaci ,asta e viata la tara nu internet.

    • Din cei adevărați, ca „C”, care cred că rața-mpunge. Dar vrea net, că el stă la țară.

  7. România nu își permite să consume resurse pentru toți hipsterii care o ard eco…

  8. Sa vorbeasca cu Elon Musk, baiat finut, ajuta pe oricine.

  9. Sprijin acest proiect de asistenta sociala pentru bogati. Cel mai bun haiduc e ala care ia de la sarac si da la bogat, ca intr-un comunism pe invers.

    Nu avem medici, stomatologi, invatatori, si nici macar militieni suficienti la tara? Cui ii pasa? La urma urmelor, nu avem mofturi dintr-astea nici la oras. Vezi lipsa paturilor functionale la terapie intensiva in Bucuresti, vezi cei 20% profesori suplinitori din Bucuresti samd. Nu-i nimic grav – ii tragem bogatului net la conac, si totul va fi bine.

    Cui nu-i convine, care nu ai masterat de inginerie oceanica, esti un incult, mars la SPARANGHEL!

  10. Ce comentarii penibile!

    Pai fratilor, nu cere nimeni sa plateasca statul sau oricine altcineva abonamentul de internet pentru cineva care sta la tara. Pur si simplu sa fie infrastructura, apoi fiecare plateste cat vrea si poate.

    In al doilea rand, petitia se adreseaza si companiilor de telecomunicatii. Care e problmea voastra in ceea ce priveste businessul acestor companii? Vor face exact ce-si propun sa faca. Daca vreo companie vrea sa bage net / semnal intr-un sat cu 1000 locuitori, foarte bine. Daca nu, asa au inteles ei sa faca business.

    Atata ca ar fi fain sa incurajeze statul mutatul la tara pentru tineri, revenitul in Romania, iar asta ar fi o masura incurajatoare foarte la indemana. Internet disponibil, infrastrctura ok. Si garantat o sa vina si straini, nu doar romani, sa locuiasca la tara. Unde mai pui ca s-ar mai reduce poluarea, aglomeratia din orase. Iar daca toata povestea asta cu covid permite multora sa lucreze de acasa, cu atat mai bine.
    Pe bune, zici ca suntem prosti cateodata. Hai sa ne focusam pe tot ce poate fi pozitiv si sa-i dam inainte.

    • Bag de seama ca e o miza foarte mare in afacerea asta, daca se inghesuie postacii sa convinga ca avem nevoie de internet la sate pentru a relansa economia.
      Internet la sate exista de cand a introdus Romtelecom tehnologia ADSL, acum deja s-a trecut la GPON si FTTH iar aceasta acoperire e dublata in multe zone de internet 4G. Pentru locuri complet izolate exista internet prin satelit si, in curand, va fi disponibil starlink, de la Musk.
      Daca mai sunt sate fara internet si este cerere, de ce sa faca statul retea cand pot investi companiile private si isi pot recupera rapid investitia?
      Ce s-a intamplat cu satele unde au fost create retele de internet broadband? Adica peste 80% din satele din Romania. Chiar a dus economia la cer, asa cum sugerati voi?

    • in conditiile in care internetul pe mobil e super ieftin si ai acoperire cam peste tot, e cam aiurea sa te vaiti ca nu ai internet….exact cum visezi tu. romania sta excelent la viteze la internet si la preturi.
      pt companii nu merita sa cableze sate intregi, de aia nici nu ai infrastructura fixa in sate in momentul asta, nu ca nu s-au gandit si ei la asta. si nici nu o sa ai. nu stiu cum poate guvernul obliga companiile sa o faca.
      nu internetul e problema la tara. sunt mult mai multe localitati fara gaze, decat fara acoperire la mobil. deci cine nu vrea sa se mute la tara, nu de la internet nu se muta. sosele proaste, gaze lipsa, wc in curte, astea sunt problemele, nu internetul.

  11. astia care comentati contra.. sunteti prea idioti sa intelegeti implicatiile unui asemenea proiect.. cand ziceti internet, va ganditi decat la porno pentru ca atat puteti.

  12. Da mulți încuiati posteaza pe G4….de reducerea decalajului …de orice natură …dintre sat și oraș ați auzit? Ați văzut cu ochii voștri ce înseamnă „la țară” in Franța, Germania, Olanda etc ?
    De ce credeți că multe comunități de la sat s-au golit de tineri?
    Vă place o masă de manevră needucata si lipsită de informații?
    Prefer ca din banii mei să aducem secolul 21 la țară decât să fie construită o catedrală mamut in buricul Bucureștiului!

    • Eu am casa la sat si am internet prin conexiune FTTH, la fel sunt foarte multe sate din Ro.
      Reducerea decalajului nu se face doar prin conexiune de internet broadband, sunt o multime de servicii care ar trebui sa fie implementate, nu le mai enumar. Clar aceasta referire la reducerea decalajului sat/oras este o diversiune. Accesul la internet pe teritoriul Ro nu mai este de mult timp o problema.
      Din punctul meu de vedere, cu banii respectivi mai bine ar amenaja puncte de colectare a deseurilor reciclabile, sunt foarte putine in Ro si in consecinta romanii recicleaza foarte putin.

  13. Dar, unde dracu nu e internet la țară?! La mine la țară, intr un judet nu prea mare si nu prea bogat, la 37 de km de reședința de județ, trece fibra optica pe la poartă!.. + ca e semnal de la mediu la bun , 4 G, pe toate cele 4 rețele! Dacă se mută în vârful muntelui, in vreun cătun, atunci cred că sunt alte priorități înaintea internetului in acel sat.

  14. tinerii romani care castiga 2000 lei pe luna au realizat ca nu-i rentabil sa stai la oras cu banii astia.
    le dau dreptate, dar internet de mare viteza la tzara nu mi se pare ca ii va ajuta cu foarte mult,
    Sau oferta multinationalele chitroase oportunitatea de Work from Home acum cu pandemia?

  15. Citesc G4media de la infiintare, dar comentarii mai stupide la un articol in atat de covarsitoare majoritate nu am mai vazut pana acum.
    Daca exista o posibilitate de dezvoltare, indiferent ca este la tara sau la oras si independent de domeniu, romanul simte nevoia sa fie de principiu „contra” sau sa spuna ca nu ne trebuie. Fara argumente solide, cele mai multe sunt din categoria „ba pe-a ma-tii”, fitze, etc…
    De scoala/gradinita in care copii sa aiba acces la internet vad ca nu vorbeste nimeni, nici asta nu ne trebuie probabil. Zice cineva: „Nu avem medici, stomatologi, invatatori, si nici macar militieni suficienti la tara?” poate si din cauza conditiilor minunate in care se pare ca suntem de acord sa ramanem.

    • Eu as zice ca voi nu aveti argumente pentru aceasta risipa a unor bani publici.
      Veniti cu o statistica in care sa prezentati cate scoli de la sate nu au internet si cate scoli de la sate nu au toalete cu apa curenta.
      Cele mai multe scoli au deja internet dar nu au alte dotari esentiale. Conditii si dotari proaste sunt si in dispensarele de la sate iar voi incercati sa absorbiti fonduri publice pentru retele regionale de internet care oricum vor dubla aproape in totalitate ceea ce exista deja.

    • Mai mult decat un telefon cu fir si un radio, statul nu are ce sa iti ofere la sat. Nu se va crea un silicon valley in comuna Vascauti, pentru ca nu s-a creat NICIODATA si NICAIERI o vale siliconata pe coclauri. Si in Romania, ca ORIUNDE si ORICAND, oameni stau la sat sa cultive grau si vaca, nu sa faca webdesign. Nu exista niciun motiv economic sa dea statul net.

      Cat despre comunismele voastra, internetul este deja oferit de firme private. Du-te, tata, in Rep Pop Dem Coreeana daca vrei sa iti dea statul tot. In Romania, acordul social nu include internet la botul calului.

      Am auzit ca, in Cuba, statul ofera si curve subventionate. Ia incercati acolo. Sau, in genere, la alta masa.

  16. Am făcut şi eu parte din grupul respectiv (Mutat la ţară), până am înţeles că e doar un grup captiv, un grup sectă, creat practic doar pt un „guru” care caută voluntari pt vreun „proiect” sau mai are o carte de vânzare cu ultimele învăţături pentru discipoli (ceea ce pot înţelege). Un grup unde sunt interzise postările (aici nu mai pot fi de acord) care nu respectă linia conducătorului unic, unde nu poţi scrie decât de bine, despre purceluşi roz, clopoţei, roşii bio şi case din baloţi, de parcă viaţa la ţară ar fi doar despre „ce bine e”, nu şi despre părţile mai puţin bune. E practic o parte a unui plan de afaceri bun, croit special pt hipsteri visători.

  17. Am 44 de ani si m-am mutat la tara in Delta, am stat la oras plătind o juma de viata taxe si impozite, fara o zi de somaj, intrebare este de ce sa nu am internet la o viteza decenta si fara limita asa cum ofera semnalul mobil. Adica tu de la oras ai 3 oute si te poti delecta la un film HD, eu de ce nu.

    Voi vorbiti si in lipsa de informatii, 85% sunt bani europeni pentru ronet. Deci prea putin bani publici.
    Situatia actuala: platesc 36 ron pentru o viteza de 8 mbps maxim adica la download intre 400 si 900 kb. Sa te vad pe tine ca vrei sa vizionezi si tu un film de 10 Gb cum il pui la descarcat luni sa il vezi duminica. Toata reteaua e wireless fara cabluri. Doar ca banda e mai mica si se imparte la toti. Oricum internetul este privat deci la negru.

    Nu zice nimeni ca nu e semnal la tara, este dar afara, mai putin sau inexistent in casa, sa vezi viteza la internet cu semnal slab. Canci.

    Nu cere nimeni viteza, dar un macar 2-3 mb download este ok, la oras vorbim acum de super viteze.
    Vi se pare eronat aceasta cerinta, eu nu cred. In scoli nu este internet. De ce copii de la sat sa fie privati de informatie, tu ai si biblioteca, degeaba orcum, nu o frecventezi.

    Oricum in sat este gata toata lucrarea facuta de Telekom, stalp, antena, etc si este gata de mai bine de 2 ani, dar MComunicatilor nu vine sa preia lucrarea. De la data preluari in termen de 6 luni daca nu se ofera nici o firma sa faca infrastructura atunci Telekom este obligata sa o faca.

    O biserica se face imediat, credeti ca nu sunt bani publici ? Si cati o folosesc. Dar internetul il foloseste aproape toti.
    Dar sa ajungi sa te impui orcarei dezvoltari folosita de o masa de oameni mare, ori nu esti intreg la minte, ori nu sti cum arata un sat.

    Doar iti imaginezi ce vezi la televizor, un sat nu este format din 2 case. Sunt sate de mii de locuitori care si ei muncesc, uni fac naveta la oras, dar ca sa fie clar, platesc impozit ca si tine orasanule, tot ce cumpara sau facturi plateste TVA, da… la fel ca tine. El de ce nu are voie, bani publici nu sunt si ai lui.
    De cand dracu tu orasene crezi ca doar tu alimentezi bugetul, iar bani publici sunt doar ai tai. aviz doar pentru cei Gica contra de mai sus.

    Crezi ca cel de la tara are toata viata lui 80 de ani. Inca suntem tineri si daca vrei sa sti o mare parte din cei de la tara suntem, am fost si vom fi inca afara, sa facem bani sa investim ca sa aducem valoare adaugata si prosperitate bugetului, ca sa ai tu orasene parcuri, biblioteci, conditii si prosperitate, iar cei de la tara sa doar sa munceasca si sa se spele seara la lampa cu gaz.
    Mie sila de minti inapoiate, anti dezvoltare.