Grupul – fenomen ”Mutat la țară” a strâns 100.000 de membri și a demarat inițiativa „Vrem internet la țară”. Proiectul guvernamental Ro-NET e în mare întârziere
Grupul de Facebook ”Mutat la țară – viața fără ceas”, inițiat în urmă cu câțiva ani de un tânăr care a decis să lase Londra pentru traiul într-un sat din Apuseni, a ajuns la aproape 100.000 de membri – fie orășeni care s-au decis să se mute în mediul rural, fie internauți care acum prospectează piața și au nevoie de informații. Acum, oamenii vor internet pentru a putea munci din satele în care s-au mutat.
Andy Hertz, fondatorul comunității, a explicat într-un interviu pentru revista Sinteza care sunt oportunitățile pentru cei care se mută la sat, dar și problemele pe care le au cei care lasă în urmă orașul.
„Există fonduri EU și cunosc oameni care așa au început. Există locuri de muncă în străinătate pentru a aduna bani pentru un început la țară. Există sate în care se aduce pâine de la 100 km distanță, pentru că nimeni nu deschide o brutărie, o patiserie cu cafea bună, care să funcționeze pentru satele din jur, iar cei care ar putea face asta vor să devină milionari, nu să trăiască în pace. Există joburi online part sau full time. Unii fac traduceri online, tot de la țară, iar alții cresc capre – fermă de capre, nu o capră – două. Alții au cumpărat, cu ajutorul fondurilor, solarii mari. Electricienii, zugravii și instalatorii nu fac față solicitărilor la țară. Apoi, centru after-school la țară, sunt și copii pe aici. Ar fi multe idei”, a explicat Andy Hertz pentru Sinteza.
După ce a strâns opiniile a zeci de mii de membri, comunitatea a demarat prima inițiativă civică: „Vrem internet la țară”, un grup care a început să strângă semnături pentru a le trimite guvernului și companiilor de telecomunicații.
”Unii veți spune ca internetul la țară este doar un moft. Dar veniți sa vedeți cum oameni cu studii, antreprenori, artiști, fermieri și foarte mulți tineri cu forțe proaspete, cu hotărâre și dorița de a construi, de a crește idei de afaceri, stau cocoțați prin copaci sau apelează la tot felul de găselnițe pentru a se conecta la internet! Unii dintre noi pierdem ore pentru a descărca sau trimite fișiere care în oraș ar consuma câteva zeci de secunde. Oare nu este și timpul nostru la fel de prețios? Nu putem trăi cu toţii doar din agricultură, iar cultura, educaţia, micii producători, fermierii, turismul, îmbinate toate cu ajutorul internetului, ar putea relansa România. Nu peste noapte, dar în cel mult 10 ani”, – acesta este manifestul grupului.
RoNET, un proiect guvernamental cu mari întârzieri
Guvernele succesive au promis încă din 2008 că vor conecta zona rurală din România la internet, grație fondurilor europene. Proiectul, numit Ro-NET, este însă în mare întârziere. El trebuia încheiat încă de acum doi ani, din 2018, dar implementarea nu a ajuns nici la jumătate.
Proiectul îşi propune să dezvolte o infrastructură de reţele electronice care sa asigure capabilităţile tehnice necesare furnizării de servicii de bandă largă în zonele rurale din România, care nu sunt în prezent deservite şi pentru care nu există planuri de investiţii private în următorii 3 ani (zone albe).
Cofinanțat din fonduri europene, cu o valoare de 377 milioane de lei, proiectul cuprinde șapte loturi (în medie o sută de localități fiecare). Până în noiembrie anul trecut au fost finalizate doar două din cele șapte loturi.
Vezi aici mai multe detalii despre proiectul Ro-NET
Foto: Vrem internet la țară / Andy Hertz
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii