Grupul OMV Petrom a publicat rezultatele pentru anul 2023 și ce are în plan pentru anii viitori.
„În contextul unor condiții de piață mai puțin favorabile în 2023, care au urmat prețurilor fără precedent ale mărfurilor din 2022 și în contextul reviziilor planificate, am obținut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde lei, prin valorificarea modelului nostru operațional.” a declarat Christina Verchere, CEO al Grupului OMV Petrom.
„2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat în faza de dezvoltare și ne-am extins portofoliul de proiecte verzi.” a mai spus aceasta.
Neptun Deep – Explorând noi orizonturi
Unul dintre momentele cheie ale anului a fost intrarea proiectului Neptun Deep în faza de dezvoltare. Primul foraj e așteptat pentru 2025, iar intrarea în producție preconizată pentru 2027 va aduce României o sursă esențială de energie și o va poziționa drept cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Investiții majore în viitor
În ciuda provocărilor din piață, OMV Petrom a intensificat investițiile pe parcursul anului 2023, alocând aproape 5 miliarde de lei în proiecte de viitor, cu 30% mai mult decât în anul precedent. Se preconizează că această direcție ascendentă va continua, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, evidențiind angajamentul grupului față de dezvoltarea durabilă și inovare.
O contribuție semnificativă la bugetul de stat
OMV Petrom rămâne un pilon esențial al economiei naționale, cu o contribuție la bugetul de stat de aproximativ 16 miliarde de lei în 2023, incluzând distribuția de dividende record. Chiar și în condiții mai puțin favorabile ale pieței, OMV Petrom a rămas unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat.
Extinderea portofoliului verde
Cu privire la angajamentul companiei față de sustenabilitate, OMV Petrom a amplificat eforturile în dezvoltarea surselor regenerabile. Noile proiecte de generare a energiei electrice, precum cele fotovoltaice și eoliene, aduc o contribuție semnificativă la diversificarea portofoliului, subliniind dedicarea companiei față de un viitor energetic verde.
Dividende record și implicare socială
OMV Petrom a distribuit în 2023 un nivel record de dividende, în valoare de aproximativ 5 miliarde lei, consolidându-și poziția ca un partener de încredere pentru acționari. În plus, implicarea socială s-a ridicat la aproximativ 200 milioane lei, sprijinind proiecte esențiale în educație, sănătate și mediu. Printre cele mai importante programe susținute se numără: ”Start în Educație” – cel mai important program destinat educației timpurii din România, ”România Plantează pentru Mâine” – cel mai mare program privat de împăduriri din țară, modernizarea spitalului de urgență din Ploiești și parteneriatul cu ”Academia Gheorghe Hagi”.
Electromobilitate – Drumul către viitor
În ceea ce privește electromobilitatea, compania este pe cale să devină cel mai mare jucător din România. La sfârșitul anului 2023, OMV Petrom avea circa 270 de puncte de încărcare în România, Bulgaria și Serbia. La începutul acestui an, compania a semnat un contract pentru achiziția Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare în România și cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026. Astfel, până la sfârșitul anului 2024, OMV Petrom estimează să ajungă la circa 1,000 de puncte de încărcare.
3 comentarii