Grupul pentru Dialog Social cere demisiile lui Valer Dorneanu de la CCR și a lui Tudorel Toader din funcția de rector și de reprezentant al României în Comisia de la Veneția
Grupul pentru Dialog Social solicită demisiile lui Valer Dorneanu de la Curtea Constituțională și a lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și din cea de reprezentant al României în Comisia de la Veneția în urma deciziei CEDO care i-a dat câștig de cauză fostei șefe DNA, Laura Codruța Koveși.
”În decizia CEDO se precizează explicit că CCR a cauzat încălcarea articolului 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (privind dreptul la un proces echitabil), iar Ministerul Justiției a cauzat încălcarea articolului 10 al Convenției (privind dreptul la libera exprimare)”, se arată în comunicatul GDS.
Redăm mai jos integral comunicatul
”Grupul pentru Dialog Social salută decizia recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care stabilește că revocarea fostului procuror-șef al DNA, dna Laura Codruța Kövesi, s-a făcut în condițiile încălcării unor drepturi fundamentale, ca dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție.
Această decizie aruncă o lumină asupra României ultimilor ani, în care asaltul la adresa independenței justiției a avut loc în mod repetat și pe toate fronturile: modificarea legilor în parlament, hărțuirea de către politicieni a magistraților, campania de discreditare a lor dusă de instituțiile media aservite intereselor politice etc.
Valoarea simbolică a acestei reparații este enormă. Într-un gest de mare noblețe, dna Laura Codruța Kövesi a acționat în instanță statul român și a câștigat, dar fără să ceară daune materiale care ar fi împovărat tot cetățenii români. Nu a cerut nimic decât dreptate.
Faptul că Laura Codruța Kövesi a devenit un simbol al luptei anticorupție și al spiritului corectitudinii atât în România cât și peste hotare, prin lupta sa dusă cu competență și curaj, este acum încă o dată confirmat și justificat. O felicităm pentru consecvență!
Sperăm totodată că instituțiile românești vor trage învățăminte de pe urma acestei importante decizii. Și sunt obligate să o facă, pentru ca România să nu mai deraieze nicicând atât de flagrant de la calea pe care s-a angajat, calea europeană.
În decizia CEDO se precizează explicit că CCR a cauzat încălcarea articolului 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului (privind dreptul la un proces echitabil), iar Ministerul Justiției a cauzat încălcarea articolului 10 al Convenției (privind dreptul la libera exprimare).
Prin urmare, cerem demisia celor două persoane aflate atunci la conducerea acestor instituții găsite culpabile de CEDO – domnii Valer Dorneanu (din funcţia de Preşedinte al CCR) și Tudorel Toader (din funcţia de reprezentant al României în Comisia de la Veneția, precum și din cea de rector al UAIC din Iaşi)”.
Grupul pentru Dialog Social
7 mai 2020
Context
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat, marți, câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe șeful statului să o demită.
CEDO a stabilit că fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6 § 1 din Convenție.
Totodată, instanța europeană îi dă dreptate Laurei Codruța Kovesi în privința dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzația fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta șefă a DNA și-a încălcat atribuțiile făcând declarații presei internaționale.
Curtea Europeană a stabilit că fosta șefă DNA și-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiției în limitele libertății de exprimare și că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de șef al instituției Anticorupție. CEDO susține că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.
CEDO concluzionează că această îndepărtare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a învins scopul menținerii independenței judiciare și a avut consecințe asupra celorlalți procurori și judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii