Grupul Renew cere Comisiei Europene să activeze mecanismul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept în privința Ungariei și Poloniei
Grupul Renew din Parlamentul European solicită Comisiei Europene să activeze mecanismul de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept în privința Ungariei și Poloniei.
„Al doilea raport al Comisiei Europene privind statul de drept, publicat astăzi, este un semnal de alarmă care arată necesitatea unor măsuri urgente și decisive”, susține Renew Europe, într-un comunicat de presă.
Renew consideră că raportul trebuie să fie mai mult decât o simplă analiză, să fie legat de măsuri concrete, cum ar fi – acolo unde este necesar – procedurile de infringement și condiționalitatea bugetară.
„Raportul anual trebuie evaluat pe baza consecințelor sale. Avem nevoie de un raport care va fi urmat de acțiuni concrete din partea Comisiei și a Consiliului. Renew Europe a solicitat în mod constant ca raportul anual să fie legat de recomandări și, acolo unde este necesar, de sancțiuni. Faptul că nu se întâmplă în cazul prezentului raport este dezamăgitor”, spune Michal Šimečka, raportor alternativ al Renew Europe pentru acest dosar.
Renew Europe îndeamnă Comisia Europeană să instituie un proces anual de monitorizare cu recomandări, termene și obiective.
„Statul de drept se află în zona de pericol și mulți cetățeni așteaptă acțiuni urgente din partea instituțiilor UE. Toate faptele sunt pe masă, acum este vorba de urmărirea unor pași concreți, cum ar fi activarea condiționalității bugetare privind statul de drept. Raportul trebuie întărit cu recomandări concrete, care trebuie urmărite, doar constatările nu sunt suficiente. Acesta nu este un exercițiu academic, este vorba chiar de supraviețuirea Uniunii noastre Europene”, declară Sophie in‘ t Veld, coordonatorul Renew Europe în comisia LIBE.
Renew subliniază că îndeosebi situația din Polonia și Ungaria este îngrijorătoare și solicită încă o dată Comisiei Europene să aplice mecanismul de condiționalitate privind statul de drept și să utilizeze pe deplin instrumentele sale, iar Consiliului să continue procedura prevăzută de articolul 7 împotriva Poloniei și Ungariei pentru încălcarea statului de drept.
Tototdată, grupul Renew considerp că Parlamentul European trebuie să investigheze acuzațiile privind spionarea jurnaliștilor independenți de către Guvernul ungar.
sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii