Grupul Renew Europe insistă pentru o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene, pe care o acuză că nu aplică mecanismul care leagă alocarea fondurilor de statul de drept
Grupul Renew Europe din Parlamentul European, condus de Dacian Cioloș, insistă cu o acțiune în justiție împotriva Comisiei Europene, pe care o acuză că a tras de timp și nu a aplicat Regulamentul privind mecanismul care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, intrat în vigoare de la 1 ianuarie.
Renew Europe consideră că mecanismul trebuie pus în aplicare „rapid” de către Comisie.
„Situația din mai multe state membre trebuie examinată și trebuie luate măsuri fără întârziere”, precizează Renew Europe, într-un comunicat de presă.
Prin urmare, Renew va propune o rezoluție parlamentară, care să fie votată în ședința plenară de săptămâna viitoare, prin care cere acțiuni în justiție prin declanșarea articolului 265 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
„Facem apel la toți deputații europeni să ne susțină cererea; statul de drept în Europa nu este negociabil”, afirmă Renew Europe.
Liderul grupului, Dacian Cioloș, amintește că Parlamentul European a stabilit 1 iunie ca termen limită până la care Comisia să pună în aplicare regulamentul.
„Acum că termenul nu a fost respectat, grupul nostru intenționează promoveze declanșarea articolului 265 din Tratat pentru a întreprinde acțiuni în justiție împotriva Comisiei pentru inacțiune”, a declarat Cioloș, potrivit sursei citate.
Grupul Renew consideră că Parlamentul European a așteptat destul adoptarea normelor Comisiei Europene și că data limită de 1 iunie „a fost deja un compromis generos” din partea Parlamentului.
„Mecanismul de condiționalitate a statului de drept face parte din legislația UE de la 1 ianuarie, iar Renew Europe nu va renunța până nu va fi pus în aplicare în mod corespunzător. Amânând aplicarea sa, Comisia Europeană face jocul autocraților precum Viktor Orbán, care doresc să folosească Fondul nostru istoric de redresare pentru propriul lor câștig financiar, sprijinind oligarhi și membri ai familiei înainte de alegerile din 2022″, a declarat și Katalin Cseh, vicepreședinte al Renew Europe.
Parlamentul European a adoptat în luna martie o rezoluție în care afirmă că este pregătit să se îndrepte în justiție împotriva Comisiei Europene dacă aceasta întârzie să aplice mecanismul de condiționalitate bazat pe statul de drept, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie.
În textul rezoluției se susține că nerespectarea statului de drept de către statele membre poate afecta integritatea bugetului UE.
Europarlamentarii avertizează Comisia Europeană că, în cazul în care nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul regulamentului obligatoriu din punct de vedere juridic privind condiționalitatea statului de drept și nu ia toate măsurile adecvate pentru a apăra interesele financiare și valorile UE, Parlamentul „va considera că acest lucru constituie o abținere de a acționa” și va trimite Comisia în instanță în temeiul articolul 265 din TFUE.
G4Media a scris că Parlamentul European urmează să discute în sesiunea plenară din martie o propunere de rezoluție privind aplicarea regulamentului care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea de statului de drept, în care acuză Comisia Europeană că nu a acționat deja împotriva statelor cu probleme, stabilește ca CE să ofere toate informațiile până la 1 iunie, în caz contrar Parlamentul va da în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiție a UE.
sursa foto: Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii