G4Media.ro

Grupul rus Rosneft cere plata anticipată în ruble pentru produsele sale petroliere…

sursa fot: russiabusinesstoday.com

Grupul rus Rosneft cere plata anticipată în ruble pentru produsele sale petroliere / Compania organizează licitație pentru aproximativ 2 milioane de tone de păcură şi motorină și alte produse petroliere

Cel mai important grup petrolier rus, Rosneft, a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitaţie care necesită plata anticipată în ruble, au declarat marţi trei surse din piaţă pentru Reuters, citat de News.ro.

În timp ce Rusia încearcă să compenseze impactul sancţiunilor occidentale impuse ţării în urma invadării Ucrainei, preşedintele Vladimir Putin a cerut cumpărătorilor de gaze vândute de grupul Gazprom să plătească în ruble.

Rosneft a mers pe urmele ordinelor lui Putin către Gazprom şi a cerut plata anticipată în proporţie de 100% şi conversia plăţii în ruble pentru achiziţia petrolului său.

Săptămâna trecută, Rosneft a oferit 6,5 milioane de tone de ţiţei prin licitaţii, pentru încărcare în perioada mai-iunie, solicitând pentru prima dată plata anticipată integrală în ruble. Cu toate acestea, nu a reuşit să asigure vânzări, deoarece termenii s-au dovedit greu de respectat, au spus surse Reuters.

Chiar şi aşa, Rosneft a cerut aceleaşi condiţii pentru volumele de produse petroliere, au spus surse Reuters care citează documentele de licitaţie.

De asemenea, compania a oferit cumpărătorilor opţiunea, acolo unde nu este posibil să plătească în ruble, să plătească în yuani chinezeşti, dolari americani, euro, dirhami din Emiratele Arabe Unite şi lire turceşti, au spus sursele. Aceste opţiuni, însă, ar fi supuse negocierii şi ar putea fi refuzate de Rosneft.

Au fost invitate licitaţii pentru aproximativ 2 milioane de tone de păcură şi motorină, 1,4 milioane de tone de nafta şi 1 milion de tone de motorină marină, au adăugat traderii.

Licitaţiile s-au încheiat pe 25 aprilie, iar rezultatele ar trebui anunţate cel târziu pe 13 mai, au precizat sursele.

Majoritatea volumelor de produse petroliere de la Rosneft încărcate în 2022 au fost vândute cumpărătorilor prin contracte pe termen, dar recent mulţi dintre aceştia au decis să reducă cumpărarea de produse petroliere ruseşti pe fondul precauţiei cu privire la sancţiunile occidentale şi la problemele legate de plăţi şi transport.

Uniunea Europeană nu a impus încă o interdicţie a importurilor de produse petroliere din rafinăriile ruseşti, dar ia în considerare opţiunile de reducere a importurilor de petrol rusesc, ca parte a sancţiunilor pentru invazia Ucrainei, pe care Rusia o numeşte ”operaţiune militară specială”.

sursa foto: russiabusinesstoday.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Acum vom vedeacdaca suntem europeni sau doar o banda de ji.vine care se canibalizeaza.
    Daca suntem europeni vom ramane uniti, inclusiv cu georgieni, ucraineni, romani din Moldova, macedoneni, etc…

  2. Rusia nu doar ca pierde razboiul, dar intra si in insolventa. Vor vinde cartofi patriotici…

  3. Deja prețul de 8 lei pe litru a dus la 57% mai puțini morți pe străzi! Dacă UE rămâne solidară si NU plătește in ruble, prețul va ajunge spre 10 lei litrul, mai puțini morți atât pe străzi cât și in Ucraina!
    Cum petrolul este un produs fungibil, in 2-3 luni Rusia il va vinde Chinei la jumătate de pret, si vânzătorii spre China vor vinde mai puțin, excesul plecând spre UE la prețul pieței pe care il primea Rusia.
    Pretul va reajunge 8 lei sau mai mic si pierzătoare din aceasta cacealma va iesi Rusia.
    Dealtfel cu gazul, care este nefungibil, Rusia va fi lovită la temelie!

    • După logica ta, daca ne deplasam toți cu căruța trasa de boi nu mai avem nici un accident. Ca boii sunt mai inteligenți decât multi șoferi.

  4. Masura e foarte binevenita, ii va obliga pe europeni sa gaseasca alte surse de aprovizionare si sa termine mai repede decat au prevazut, importul de gaze rusesti.

  5. De ce nu cer plati anticipate in valuta extraterestra? Ar avea acelasi efect.

  6. 😂 deci, sa ne intelegem, „Săptămâna trecută, … a oferit 6,5 milioane de tone de ţiţei prin licitaţii, pentru încărcare în perioada mai-iunie, solicitând … plata anticipată integrală în ruble. Cu toate acestea, nu a reuşit să asigure vânzări, deoarece termenii s-au dovedit greu de respectat”. Tare sunt curios care va fi anuntul din 13 mai, avand in vedere ca rusii s-au incapatanat sa puna conditiile astea…