Grupul socialiștilor din Parlamentul European cere discutarea în sesiunea plenară de joi a modificării legislației electorale din România
Grupul socialiștilor din Parlamentul European cere discutarea în plenul legislativului european, joi, 30 ianuarie, a modificării legislației electorale din România, respectiv legea prin care se revine la alegerea primarilor în două tururi.
Guvernul își va angaja răspunderea, miercuri, în Parlament, pe legea prin care se revine la alegerea primarilor în două tururi.
Socialiștii europeni, grup din care face parte PSD, solicită introducerea pe ordinea de zi a sesiunii plenare a Parlamentului European de joi a unei dezbateri privind „modificările legislației electorale din România”, în care Comisia Europeană să prezinte un punct de vedere.
Grupul S&D nu propune și adoptarea unei rezoluții, așa cum ar fi intenționat inițial.
Eurodeputații PSD și PRO România, cu sprijinul grupului socialiștilor europeni, încearcă să obțină discutarea unei rezoluții a Parlamentului European împotriva României, pentru „abateri de la funcționarea statului de drept” în urma legii pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi, anunța în 23 ianuarie liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European, Rareș Bogdan.
„PSD se plânge străinilor și cere rezoluție contra României! PSD împinge România lângă Ungaria și Polonia în relația cu Uniunea Europeană!! Iată un gest incalificabil al Grupului Socialiștilor europeni, cu largul concurs al Delegației României, formată din eurodeputați PSD și Pro România. Grupul S&D vrea să obțină majoritate în cadrul Conferinței Președinților din Parlamentul European (această structură reprezintă coloana vertebrală politică a P.E.) pentru a discuta «situația României» în plen! Care este motivul? PSD susține că în România au loc abateri de la funcționarea statului de drept și este afectat procesul electoral în urma inițiativei normale, firești a PNL de a introduce votul în două tururi la alegerile locale”, afirma Rareș Bogdan.
Eurodeputatul PNL avertiza că „situația poate deveni extrem de periculoasă pentru România” dacă socialiștii reușesc să convingă grupurile GUE, socialiștii nordici, și Grupul Verzilor.
„Grupul PPE și Renew, alături de ECR, conservatorii, se vor opune indiscutabil acestei acțiuni anormale. Vă dați seama că socialiștii vor să pună semnul egal între acțiunile anti-justitie, anti stat-de drept începute de cei conduși de Dragnea după alegerile din 2016 și măsura alegerilor în două tururi, care va consolida democrația?? Tocmai ei?? PSD? De noaptea minții…”, mai declara Rareș Bogdan.
Parlamentul European a mai discutat situația statului de drept din România în anul 2018, în contextul modificărilor PSD la legislația electorală declanșate după câștigarea alegerilor parlamentare și instalarea la putere. Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, au acuzat constant partidele din opoziție că „au votat împotriva României”, atunci când au aprobat rezoluția care condamna acțiunile puterii de la București. De altfel, în campaniile electorale de anul trecut, liderii PSD au acuzat constat opoziția că și-a denigrat țara la Bruxelles și că a votat împotriva României.
Acum PSD și-a schimbat total discursul și încearcă să acrediteze ideea încălcării statului de drept prin aprobarea alegerii primarilor în două tururi.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, recent, că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni şi tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenţia Executivului de a schimba legile electorale.
Marcel Ciolacu se plânge în scrisoare trimisă inclusiv Comisiei de la Veneția că „forțele politice care guvernează” abuzează de mandatul dat de parlament și „întreprind demersuri care riscă să afecteze încrederea în democrația românească și statul de drept”.
„Operarea unor modificări atât de ample asupra legislației electorale cu foarte puțin timp înainte de data alegerilor, ar crea un precedent inacceptabil în spațiul Uniunii Europene”, se mai arată în scrisoare transmisă de Ciolacu președintelui Comisiei Europene, președintelui Parlamentului European și Comisiei de la Veneția.
În plus, Titus Corlățean a cerut Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere legat de intenția guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Liderul PSD a spus că inițiativa PNL ”va schimba regulile în timpul jocului”, catalogând-o drept ”abuz de putere”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii