G4Media.ro

Grupul ţărilor ‘frugale’ propune scăderea valorii pachetului de relansare la 700 de…

Grupul ţărilor ‘frugale’ propune scăderea valorii pachetului de relansare la 700 de miliarde euro – jumătate granturi, jumătate împrumuturi

Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor ‘frugale’, au sugerat duminică seară, în reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre, au declarat diplomaţi europeni pentru dpa.

Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca granturi, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia de COVID-19 prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250 de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca granturi.

Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică prezentat de executivul comunitar să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a afirmat că este mai bine ca liderii statelor UE să agreeze un pachet financiar ambiţios pentru blocul comunitar decât să obţină un acord rapid cu orice preţ.

”În mod ideal, acordul liderilor ar trebui să fie ambiţios în termeni de amploare şi compoziţie a pachetului, în mare de-a lungul liniilor a ceea ce a fost propus de Comisie”, a declarat duminică Lagarde pentru agenţia de presă Reuters.

”Din perspectiva mea, este mai bine să se agreeze un instrument ambiţios de-a lungul acestor linii, chiar dacă asta ia puţin mai mult timp. Aş spera ca liderii să cadă de acord asupra a ceva care este mai degrabă ambiţios decât rapid”, a explicat şefa BCE.

Summitul special al UE era prevăzut să se încheie sâmbătă, dar lipsa unui acord între Cei 27 a dus la prelungirea cu o zi a reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi doresc un acord cu privire la planul de relansare economică postcoronavirus, dar mai este mult de negociat pentru că sunt teme „foarte complicate”.

„Vestea bună, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte să ajungem la un acord, dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat, sunt teme foarte complicate, ca să se înţeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord. Nu se discută doar despre cuantum, despre sume, se discută, spre exemplu, foarte aprins despre proporţia între granturi, adică fonduri, practic, nerambursabile şi împrumuturi pentru fiecare ţară şi suma totală. Se discută foarte intens despre condiţiile de acordare a acestor sume, aşa-numitele condiţii de gestionare sau de guvernanţă a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naţionale, alţii îşi doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate”, a declarat Klaus Iohannis, duminică, aflat la Bruxelles la reuniunea liderilor celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene unde se poartă discuţii pe tema planului de relansare economică postcoronavirus.

Şeful statului a adăugat că, pe de altă parte, pentru acordarea fondurilor europene, „foarte multe state solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, aceasta reprezentând „o temă care a dus la multe discuţii”.

„Ca o notă, pentru România, statul de drept nu este o problemă şi nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut. Deci, iată, la acest capitol stăm bine”, a susţinut Iohannis.

El a spus că negocierile vor continua şi în cursul zilei de duminică şi a precizat că pentru România temele sunt aceleaşi, fonduri mai multe pe coeziune şi agricultură, precum şi pentru revigorare economică.

„Deocamdată se negociază şi astăzi în formate mai mici, urmând ca peste puţin timp să începem un nou plen, să verificăm în ce măsură putem să facem progrese şi în ce măsură poziţiile statelor membre şi ale grupurilor se pot apropia şi, în final, armoniza. Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, în continuare temele prioritare sunt aceleaşi. Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanţiale, avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli şi aşa mai departe, avem nevoie de fondurile pentru agricultură, fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România, dar, evident, avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorare economică. Şi, în afară de asta, pentru mine şi pentru noi, în general, o flexibilitate rezonabilă între fonduri şi felul în care se gestionează fondurile este vitală”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a precizat că, până la acest moment al negocierilor, lucrurile pentru România „s-au negociat, s-au mişcat într-un mod rezonabil”, dar „la negocieri, până nu s-a negociat tot, nu s-a negociat nimic”.

„Sunt moderat optimist, avem încă o şansă şi cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înţelegeri. Important, totuşi, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte acest acord. Toată lumea îşi doreşte şi a înţeles că este nevoie de legătura între bugetul multianual şi fondul de relansare economică. Deci, continuăm cu a treia zi şi cu siguranţă şi cu a treia noapte de negocieri”, a mai spus Iohannis.

Foto: Klaus Iohannis se salută cu premierul olandez, Mark Rute, la Consiliul european / Sursa: presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Nimic nou sub soare , nevoia de bani a tuturor ,o aduce pe doamna cancelar in mijlocul jocului european . Ca sunt 700 de miliarde sau ca miine vor fi dublu nu stie inca nimeni exact . principiile erau cele care se negociau si semnarea ulteriora a acestor principii transpuse in tratate . Acum putem porni la drum .

  2. In aceasta fotografie cei doi indivizi sunt la o distanza mai putin de un metri farà masti…😭😭😭😭😭😭

  3. Are cineva o idee cum ar fi arătat ”poziția” României dacă reformatoarea Geometriei (Viorica) ne ”reprezenta” acum sau Dl copy ?
    Europa are teste grele de trecut iar negocierile nu sunt deloc ușor de încheiat când la masa negocierilor stau mai multe state . Experiența arată că deciziile nu sunt luate rapid dar că acestea sunt foarte bune dacă ne gândim că mai nimeni nu ”emigrează” în ”super-democrația” Rusia .

    • Nea Ilie,
      Veorica i-ar fi alergat pe multi sa-i pupe si sa le explice cum ca stie ea din surse sigure ca virusache nu exista.
      Puie Monta la partea cu pupatul ar fi fost mai rezervat, ca doar e constient ca e chiar mai urat ca Dracu’…

    • He, he, he!!!

  4. O negociere deosebit de grea spune doamna cancelar , dar sa ne imaginam ca nu doamna cancelar era acum , in aceste sase luni , la butoanele UE . Asadar, cu totii vor accepta compromisul pus in discutie de doamna MERKEL. In fapt nici nu pot face altfel . Au aproape toti , membri UE , nevoie mare de bani , desigur vor incerca sa isi arate maretia politica (unii dintre membrii )dar in final oferta este de nerefuzat . Fara bani isi vor risca cu totii (politic vorbind )carierele . Fara banii UE sau luati ca imprumut de UE cu dobinzi foarte mici si cu termene de rembursare extrem de generoase , nici o tara nu rezista .Toata lumea va semna hirtia si vor aplauda in final discursul- sefei – .

  5. mafalda
    19.7.2020 la ora 11:29 am

    Nu va mai zbateti degeaba , traista goala si visele marete nu fac casa buna . Cetateanul a inteles deja miza . In parlament nu intra cine nu trebuie . USR ioc, PRO ioc , altii asisderea , PNL cistiga tot , dupa ce majoreaza pensiile cu 40 de procente si etapizat mareste drepturile copiilor . Intre timp la Bruxelles a venit- mos Craciun- cu daruri multe , chiar daca inca bramburitii natiei inca il asteapta pe mos Gerila . Presedintele se intorce de la Bruxelles cu banet – nu gluma- si la usa PNL se face o coada de nu a vazut PARISUL. Vreti sa existati – democratie – , transparenta , fara furaciuni , fara gargara de doi bani , fara praduiala , fara mangleala ,altfel vine -aghiuta- si va taie nasul cel mare ca al lui -Pinocchio- din poveste . E , acum ca pricepurati -vestea merge -din gura in gura – si inscrierile la – rindul cel mare- se fac – dis de dimineata- . Doamna – sefa – cancelar , nu degeaba face o data in viata 66 de anisori – batuti pe muchie – si nu degeaba se sincronizara astrele – la pozitia de sef UE -pentru chiar aceste sase luni , pina in iarna , -ca de-, nu prea ii place frigul ,dupa cite- bag sama – . Chelalaitorii cu- stea rosie in frunte- se dau de – ceasul mortii – sa mai faca cite vreun mitingel cu -masca sau fara masca – , ca si asa nu ii baga nimeni in seama .Mai aplauda – de voie de nevoie – pe la colturi de strada- tusind timid sa nu ii vada careva si minati de vechea mindrie proletara , dar -scapatati de lovele fiind – incearca -marea cu degetul – cel mare de la piciorul sting- , ca ce sa faci , cel drept nu prea au curajul al folosi . Visatorii inca , freaca menta , pe citiva firfirici restantieri si aia la primire , in curind si ei vor aplauda la scena deschisa si vor visa in continuare la umplerea buzunarelor gaurite de atita saracie iliberala . Uite cum sefa cea mare din UE i-a convins pe toti , doar zimbind sagalnic ca in prima tinerete si cu dragoste netarmurita (de viitoarele conturi grase in euro ) cei pina mai ieri impotriva se transforma ca fermecatul print din poveste si accepta cu mindrie vestea ce buna . A dat norocul peste noi .

  6. Razboi total intre grupul ţărilor penale si grupul tarilor si grupul ţărilor frugale.

  7. Regret ca am votat cu acest individ. Imi este rusine cu un astfel de președinte dupa declarația ca totul este bine cu statul de drept. Noi am rezolvat totul, suntem ca niste flori, iar coruptia a dispărut din Romania odata cu votul din 2019. Mi-e sila de aceasta toapa numita Iohannis. Consider ca statul de drept este in continuare sub asediu in Romania, iar justitia este la pământ. Cum isi permite Iohannis sa faca astfel de afirmatii?

    • nu mai regreta stai neregretat

    • Si eu sunt surprinsa, nu inteleg ce-a fost in capul lui
      Liderii aia europeni STIU bine ce stat de drept „rezolva” PSD+ALDE in Parlamentul Romaniei!
      Stiu bine ca Romania are pe cap si MCV si Rapoartele Comisiei Europene si Rapoartele Comisiei de la Venetia si de la GRECO si ca Asaltul PSD+ALDE care a dus la macelarirea Legilor Justitiei e tot acolo cat timp PSD+ALDE au majoritate… cum sa spui asta?
      Abia astept ca in Tara sa fie intrebat, mi se pare penibil la asemenea nivel sa spui astfel aberatii, FIX cum ar spune Ciolacu, Tariceanu sau Ciordache!
      FIX ca ei a vorbit Presedintele Johannis depsre statul de drept din Romania, mai ramane sa se ratoiasca la ei, ca Veorica in Plenul Parlamentului european, daca vreunul va indrazni sa ii spuna in fata ca nu e asa!!!

    • nu fi surprinsa ,nu ai motive

    • Pai ce voiati fratilor sa spuna?
      Ca justitia a fost facuta harcea=parcea de ticalosi?
      Incearca si el sa dreaga busuiocul.

    • @m tu cine p..la mea esti?

  8. trebuie sa intelegem cu totii frugal si rezervat optimist ,pentru a pricepe cat din felia de tort va primi romania prin priceperea presedintelui johannis

    • Romania NU va lua multi BANI, dar nu din nepriceperea lui Johannis, CI pentru ca BANII aia multi se dau pe PROIECTE!
      Iar la facut Proiecte Romaniia a aratat destul in cei aproape 14 ANI ca NU e in stare sa FACA Proiecte si sa aduca BANI Europeni in Tara!
      TOATE Rapoartele Comisisei europene au aratat drept CAUZA slaba capacitate administrativa, adica INCOMPETENTA celor din Institutiile Statului Roman!
      Si Corina Cretu a spus asta nu o data!

    • corina vorbea despre altii , vad ca ai uitat .

  9. relax, totul se ofera 🙂 in functie de criteriile stabilite de Comisia UE 2021/2022…pana in 2026 . https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/european-council/2020/07/17-19/

  10. UE = Mizerie corupta franco germana

  11. toti saracii comenteaza pe baza acestui articol de foame. nu aveti nimic mai bun de facut duminica seara? oricum sunteti inutili, votati la comanda si nu schimbati nimic nici macar la voi pe scara. Gata, toti va pricepeti la geopolitica. din cauza voastra este ro asa de kkt. priceputilor