G4Media.ro

Grupurile de consumatori lansează o petiție pentru interzicerea aspartamului în Europa

Foto: Photo 32990966 © Loganban | Dreamstime.com

Grupurile de consumatori lansează o petiție pentru interzicerea aspartamului în Europa

O petiție pentru interzicerea îndulcitorului artificial aspartam a fost lansată marți de organizația internațională non-profit Foodwatch, Liga franceză împotriva cancerului și compania de aplicații mobile Yuka, scrie Euronews.

Petiția este adresată Comisiei Europene și statelor membre ale UE.

„Nu este timp de pierdut. Inacțiunea guvernelor și a Europei din ultimul an și jumătate este intolerabilă”, a declarat într-o declarație Natacha Cingotti, strateg principal de campanii la Foodwatch International.

„Un aditiv cu atât de multe riscuri nu are ce căuta în alimentele sau băuturile noastre”, a adăugat ea, îndemnând factorii de decizie europeni să ne «protejeze».

Coaliția a declarat că aspartamul este prezent în peste 2 500 de produse din Europa, în special în alimente și băuturi fără zahăr, precum Coca-Cola Zero, Pepsi Max și Sprite Zero.

Foodwatch a încheiat un parteneriat cu Yuka, o aplicație mobilă care scanează codurile de bare ale produselor alimentare și cosmetice și le evaluează în funcție de impactul lor asupra sănătății.

„95% dintre utilizatorii Yuka spun că au încetat să mai cumpere produse care conțin aditivi controversați datorită aplicației”, a declarat Julie Chapon, director general al Yuka.

„Acum dorim să le dăm mai multă putere consumatorilor, astfel încât aceștia să poată acționa ca o pârghie pentru interzicerea acestui aditiv riscant”.

Aplicația spune că are 45 de milioane de utilizatori în Europa.

În medie, 40 % dintre europeni au declarat că au consumat aspartam, Spania, Belgia și Țările de Jos înregistrând un consum mai ridicat, conform unui studiu realizat în șapte țări și comandat de Foodwatch.

În toate țările, majoritatea respondenților au fost de acord că aspartamul ar trebui să fie interzis din alimente ca măsură de precauție până când siguranța sa poate fi garantată.

Aspartamul a fost clasificat drept „posibil cancerigen pentru oameni” de către Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății în iulie 2023.

Acest lucru înseamnă că există dovezi limitate care îl leagă de cancer la animale și oameni, în special de cancerul hepatic.

IARC recomandă limitarea aportului zilnic de îndulcitor artificial la 40 mg/kg greutate corporală.

Aceasta ar reprezenta aproximativ 12 cutii de băutură fără zahăr pentru un adult care cântărește 70 kg.

Comisia Europeană nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Euronews Health.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.