G4Media.ro

Guinness World Records, acuzat că “spală reputația” unor regimuri autoritare, ca acelea…

Foto: Facebook Guinness World Records

Guinness World Records, acuzat că “spală reputația” unor regimuri autoritare, ca acelea din Emiratele Arabe Unite și Egipt cu certificarea de recorduri plătite

Guinness World Records a fost acuzat că a spălat reputația unora dintre cele mai represive guverne din lume, ajutând la stabilirea unor recorduri pentru forțele de poliție din Emiratele Arabe Unite și pentru armata din Egipt.

Cercetările efectuate de The Times arată că Emiratele Arabe Unite se pot lăuda cu 526 de recorduri după ce statul din Golf a cheltuit milioane de lire sterline pe consultări plătite pentru a genera publicitate favorabilă. Dintre acestea, 21 sunt creditate forțelor de poliție din regiune, inclusiv certificatul departamentului de poliție din Abu Dhabi pentru „cele mai multe semnături pe un pergament”.

Recordul a fost publicat la o lună după ce guvernul britanic a negociat eliberarea din închisoare a unui universitar britanic care a fost forțat să semneze o mărturisire falsă în care pretindea că este spion MI6.

Matthew Hedges, care făcea cercetări pentru un doctorat la Universitatea Durham când a fost condamnat la închisoare pe viață, a cerut organismului de evidență să anuleze certificatul și orice alte certificate care au apărut în urma unor exerciții de PR în beneficiul Emiratelor Arabe Unite.

„Dacă oferi departamentului de poliție din Abu Dhabi o poveste pozitivă, faci acest lucru știind că au un dosar atroce în ceea ce privește drepturile omului”, a declarat Hedges, citat de The Times. „Ar trebui să scoată astfel de înregistrări, să le anuleze și să se asigure că se angajează de acum încolo să își examineze clienții”.

Hedges, care a fost eliberat în noiembrie 2018, a declarat că „cele mai multe semnături pe un pergament” sună ca un dosar creat în beneficiul departamentului de poliție. „Ceea ce fac ei este să încurajeze aceste tipuri de state și să le ofere o sursă de legitimitate”, a spus el.

Guinness World Records nu este explicit cu privire la ce recorduri a facilitat în schimbul banilor, dar printre certificatele acordate poliției din Emiratele Arabe Unite se numără „cele mai multe persoane într-un lanț video online care trec și folosesc un transmițător portabil” (303 persoane), „cea mai lungă ștafetă de strângere de mână” (1.817) și „cea mai mare lecție de conștientizare a dezastrelor naturale” (1.797).

James Lynch, co-fondator al organizației pentru drepturile omului FairSquare și fost diplomat britanic stabilit în Orientul Mijlociu, a descris EAU ca fiind un stat polițienesc. „Nu se înțelege pe scară largă cât de represiv este. Acest lucru se datorează unui PR foarte eficient, din care fac parte și aceste înregistrări”, a spus el. „Nu există activiști pentru drepturile omului activi în EAU, deoarece toți au fost închiși sau forțați să plece. Oamenii raportează în mod regulat că sunt forțați să semneze mărturisiri sub constrângere, așa că este o ironie amară faptul că un departament de poliție din EAU deține recordul pentru cele mai multe semnături pe un pergament.”

Lynch a declarat că este îngrijorat și de activitățile Guinness World Records (GWR) în Egipt, care este condus de președintele Abdel Fattah el-Sisi de când a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat militare în 2014. Egiptul a fost creditat cu 22 de recorduri în 2014, iar acum are 110.

Printre recordurile stabilite anul trecut se numără „cea mai mare plantație de curmale” și „cel mai mare volum de rezervor”, ambele creditate companiei Wataniya, deținută de militari. Cinci recorduri sunt creditate Fondului Tahya Misr, o organizație de ajutorare fondată de președinte și denumită după sloganul său politic, care înseamnă „Trăiască Egiptul”. Armata deține, de asemenea, recordul pentru „cea mai mare stație de tratare a apei”.

Lynch a declarat că Sisi ar fi recunoscător pentru recordurile care îi legitimează regimul. „Ele ajută la spălarea rolului armatei egiptene în economie. Acesta a înregistrat un vârf de sarcină sub Sisi. Bănuiesc că aceste înregistrări vor fi despre legitimarea rolului armatei în economie și contribuția la interesul național.”

„Sisi conduce cu o mână de fier. Sub conducerea sa, represiunea s-a adâncit, iar economia a intrat în spirală. Sub el există 60.000 de prizonieri politici. De când Sisi a preluat puterea, nu a fost posibil ca cineva să organizeze în siguranță o campanie politică împotriva sa. Există o serie de măsuri birocratice și punitive folosite pentru a împiedica pe oricine să se opună lui.”

GWR a precizat într-o declarație că titlurile sale de record „nu pot fi cumpărate” și că pur și simplu și-a licențiat marca și a oferit șansa de a avea un arbitru la o încercare de record. „Sarcina revine întotdeauna celor care încearcă să respecte regulile și să stabilească recordul”, a spus acesta.

„Suntem extrem de transparenți cu privire la această latură a afacerii noastre. Promovăm în mod activ aceste servicii alături de cărțile noastre, emisiunile TV și evenimentele live de pe site-ul nostru și este un domeniu care credem că a fost de neprețuit, permițându-ne să celebrăm culturile și realizările din întreaga lume, acolo unde este posibil ca înainte de crearea sa să fi fost mai mult centrați pe Occident. Bineînțeles că acest lucru vine cu provocări. Continuăm să lucrăm la controalele și echilibrele noastre care ne ajută să ne conducem afacerea în mod responsabil într-un mediu geopolitic din ce în ce mai complex”, susține o declarație GWR.

Craig Glenday, redactor-șef al GWR, și-a exprimat anterior regretul de a lucra cu Gurbanguly Berdimuhamedov, care a condus Turkmenistanul între 2007 și 2022.

Glenday a declarat: „Nu am avut nicio legătură cu acest subiect: Dacă sunteți o școală și veniți la noi din Turkmenistan și doriți să faceți o încercare de record, este în totalitate în regulă. Dar dacă este organizată de ministrul culturii, atunci începi să te gândești, ei bine, stai puțin. De ce?”

GWR continuă să enumere recordurile acordate statului Turkmenistan, printre care „cel mai mare număr de oameni care cântă într-o rundă” pentru un cântec scris și interpretat de președinte, „cea mai mare densitate de clădiri îmbrăcate în marmură albă” și „cele mai multe bazine cu fântâni într-un loc public”.

Cercetările efectuate de Times indică faptul că a existat o creștere a recordurilor stabilite în țări cu regimuri autoritare, inclusiv în Arabia Saudită, unde 135 din 223 de recorduri au apărut în urma unor consultări plătite. În alte state autoritare, precum China și Iran, sporirea bruscă a recordurilor pare să provină din realizări personale.

GWR a precizat că 1.096 de organizații au doborât recorduri în 2023, dar totalul a fost eclipsat de cele 36.191 de cereri depuse de publicul larg. „Noi procesăm aceste cereri în mod gratuit și este incredibil de important pentru noi ca aceste cifre să continue să crească în toate țările din întreaga lume.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...