Gunoaiele din Târgu Mureș vor fi strânse în regim de urgență / Peste 2.000 de tone de deșeuri menajere trebuie scoase din oraș / Criza deșeurilor menajere există aici de peste doi ani
Directorul ADI Ecolect, Toth Andrea, societate care administrează deșeurile menajere din județul Mureș, susține că gunoaiele din Târgu Mureș vor fi strânse în regim de urgență, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.
Aceasta a declarat că a luat act de decizia Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Tg. Mureș, prin care se solicită ridicarea, în regim de urgență, a celor peste 2.000 de tone de deșeuri menajere din oraș.
„Suntem în procedura de negociere fără publicare prealabilă a a unui anunț, la care au fost invitați operatori de salubrizare, colectare și transport, până la finalizarea licitației pe termen lung. Fiind o urgență, încercăm să încheiem un contract pe cantitatea comunicată de municipiul Tg. Mureș, cu ridicare în cel mai scurt timp. Astăzi transmitem invitațiile la operatori, pe baza unui caiet de sarcini simplificat, și așteptăm oferta. După ce vine și reușim s-o analizăm, sperăm ca a doua zi să reușim să încheiem un contract”, susține Toth Andrea.
Ea a precizat că, potrivit legii, firmele din cauza cărora s-au reziliat precedentele contracte de salubritate nu au voie să participe nici la negocierile pe termen scurt și nici la licitația pe termen lung a salubrizării Zonei 2 din județ, în care intră municipiul Tg. Mureș și localitățile limitrofe.
Ieri, la inițiativa primarului Soós Zoltán, a fost convocat Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Târgu Mureș.
În cadrul ședinței a fost votată împuternicirea primarului de a lua toate măsurile necesare pentru rezolvarea situației urgente în care se află orașul, din cauza întreruperii serviciului de colectare a deșeurilor municipale, a precizat pentru Radio Tg. Mureș purtătorul de cuvânt al Primăriei, Cristina Pruteanu.
„Până în prezent, ADI ECOLECT nu a reușit să rezolve situația, atât în municipiul Târgu Mureș, cât și în restul localităților aflate în zona 2, acestea rămânând fără un operator de colectare a gunoiului menajer din data de 4 aprilie, de când Brantner Veres S.A. a refuzat prelungirea perioadei de serviciu după cele 90 de zile ulterioare încetării contractului de salubritate. Municipiul, prin primarul Soós Zoltan, solicită ADI ECOLECT măsuri urgente în atribuirea contractului de salubritate pentru zona 2, dar și rezolvarea situației deșeurilor menajere din oraș, prin colectarea, în următoarele zile, a celor peste 2300 de tone de deșeuri adunate pe domeniul public”, susține Cristina Pruteanu.
Criza deșeurilor menajere există în Tg. Mureș de peste doi ani, timp în care au fost încheiate și reziliate contracte de colectare și transport cu două firme de salubritate, care nu au respectat însă termenii contractuali.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank