Guvern minoritar, cea mai probabilă opțiune după ieșirea președintelui Iohannis / Urmează marele blat PNL – PSD în Parlament pentru susținerea Guvernului Cîțu – doi?
Varianta unui guvern minoritar Cîțu-doi, susținut din Parlament de o parte semnificativă din PSD, pare cea mai probabilă opțiune în acest moment. Președintele Klaus Iohannis nu a lăsat pe masă prea multe variante de joc după ieșirea de luni seara.
Guvernul Cîțu a picat în Parlament cu cel mai mare număr de voturi înregistrat de vreo moțiune de cenzură (281). Deși a fost depusă de PSD, șeful statului a continuat răfuiala cu USR începută în Parlament de premierul Cîțu chiar înainte de votarea moțiunii.
Grija amândurora a fost parcă să închidă orice uși, să arunce în aer orice șansă de colaborare cu USR. Dacian Cioloș a lăsat loc de întors și înainte de Congres, și după ce a fost ales președinte.
Ceva parcă nu se leagă. Din moment ce liberalii au tot spus că-și doresc refacerea coaliției cu USR, cum de premierul Cîțu și președintele Iohannis torpilează tocmai această variantă chiar în ziua în care Guvernul pică în Parlament?
De ce nu i-au curtat, de ce n-au încercat să-i aducă înapoi cât mai repede din moment ce singura alternativă rămâne PSD? Cu AUR nu se pune problema, deci variante de joc nu prea rămân. Așadar, ce se întâmplă?
Pare de neînțeles totul la prima vedere, dar jocurile au fost făcute încă înainte de moțiune. Acum asistăm doar la multă butaforie, la ceață și fum, la o regie ceva mai sofisticată decât mascarda alegerii lui Cîțu de la congresul PNL.
G4Media.ro a scris, pe 9 septembrie, la scurt timp după declanșarea crizei politice și plecarea miniștrilor USR PLUS din Guvern că România se îndreaptă spre un guvern minoritar. În realitate, PNL abia aștepta să scape de ”neomarxiști” pentru a guverna cu socialiștii old fashion din PSD, așa că și-a împins partenerul de guvernare afară printr-o mutare de forță, demiterea ministrului justiției Stelian Ion.
Blatul ascuns dintre PNL și PSD s-a văzut mai clar când oamenii lui Ciolacu l-au ajutat pe Florin Cîțu să rămână în funcția de premier până la Congresul din 25 septembrie. Pesediștii au sabotat la vedere moțiunea de cenzură semnată de AUR și USR PLUS pentru ca planul alegerii lui Cîțu să nu fie dat peste cap.
Înțelegerea subterană a ieșit la suprafață și am văzut-o cu toții în acțiune, oricât s-au străduit să o nege cele două mari partide. Problema e că liberalii au ales un Superman cam sleit de puteri, pe care nu l-a lăsat doar vocea în timpul Congresului, ci și combustibilul politic. Azi, liberalii au un lider cu cote de încredere chiar mai mici decât ale lui Ludovic Orban.
Dar acest politician-marionetă n-a fost pus șef la partid ca să fie dat jos de la Guvern a doua zi. Asta ar însemna ca tot partidul, președintele Klaus Iohannis, susținătorii din umbră ai lui Florin Cîțu să se facă de râs. Mulți ar zice că avem de-a face cu niște habarniști cu minte scurtă, cu ageamii fără nicio treabă cu politica.
S-a opintit tot sistemul de putere din România degeaba timp de jumătate de an? A fost planul președintelui Iohannis de a face din Cîțu mare lider o prostie cap-coadă? A bătut câmpii cînd a decretat că nu există motive ca premierul să fie schimbat? Nu, desigur. Așa ceva este de neconceput, și nu doar pentru cuplul Alina Gorghiu – Lucian Isar, bine conectat la Palatul Victoria.
Prin urmare, minciuna trebuie să meargă cumva mai departe. PSD și-a luat ceva mai în serios rolul de opozant și a venit cu butaforie în ziua moțiunii de cenzură, cu un Superman căzut în cap într-o baltă cu sânge, instalat pe holurile Parlamentului.
Ciolacu i-a urat zbor lin acasă de la tribuna Parlamentului, iar moțiunea PSD a trecut așa cum se aștepta toată lumea cu un vot istoric. După acest episod, nu mai poate suspecta nimeni PSD că ar avea înțelegeri pe sub masă cu PNL sau cu Klaus Iohannis.
Butaforia arată un război stelar între PSD și PNL.
Numai că, împotriva oricărei logici, liberalii au anunțat prin Rareș Bogdan că partidul îl va propune tot pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru și că niciunul dintre numele vehiculate, Lucian Bode, Dan Vîlceanu sau Nicolae Ciucă, n-a fost luat niciun moment în calcul.
Această forțare indică din nou o anumită siguranță, o soluție negociată de mai multă vreme. Nici președintele n-a părut foarte panicat în ieșirea lui după căderea Guvernului, nici înainte, din moment ce și-a făcut timp de premii prin Germania. Consultările le-a pus abia pentru săptămâna viitoare, deși cîteva minute mai devreme constata că România să află în criză.
Liberalii și pesediștii se pregătesc să împartă în administrațiile lor cele 80 de miliarde de euro de la UE (30 din PNRR, 50 din bugetul multianual), plus resursele din bugetul național (Anghel Saligny, funcțiile rămase libere după plecarea USR).
Singura grijă a lui Marcel Ciolacu, după ce i-a urat lui Superman zbor lin spre casă și l-a aruncat în cap pe holul Parlamentului, este să-l recupereze discret din balta de sânge și să-l resusciteze fără să-și ridice în cap tot partidul.
Și în PSD sunt cel puțin două tabere, unii care și-ar dori să intre rapid la guvernare, alții gata să sprijine guvernul din Parlament dacă se vor mufa înapoi la resurse, dar fără funcții în guvern. Vom vedea care tabără cîștigă.
În realitate nimeni nu-și dorește anticipate, iar la a doua nominalizare premierul Cîțu are toate șansele să treacă fără mari emoții de votul Parlamentului.
Dacă vom ajunge în acest scenariu, toată criza politică a fost complet inutilă, un alt mare fals politic, iar România a funcționat cu un guvern paralizat în plină pandemie pentru a trece de la un guvern legitim PNL – USR – UDMR, votat anul trecut, la un guvern ilegitim PNL- UDMR – susținut de PSD din Parlament, o formulă care n-a fost votată de nimeni.
Această distorsionare gravă a jocului politic, dacă se va produce până la capăt, va avea efecte dramatice în societate: va da apă la moară partidelor extremiste și va amplifica periculos gradul de frustrare și de revoltă din societate, deoarece politica va fi fi fost decuplată încă o dată de realitate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
118 comentarii