Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei solicită din nou o schimbare de politică economică pentru a face un salt în planul competitivității
Ungaria a plătit foarte mult pentru faptul că schimbarea pe planul competitivităţii nu s-a produs până acum şi, dacă va continua să se amâne, recuperarea decalajelor o va costa. Prin urmare, este necesar să se schimbe structura politicilor economice guvernamentale şi să se înfiinţeze o nouă instituţie responsabilă de competitivitate, a scris György Matolcsy, guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei (MNB), în articolul său publicat, luni, în ediţia online a cotidianului “Magyar Nemzet”, citat de Rador.
Săptămâna trecută, acesta a considerat încredinţarea politicilor economice Ministerului Finanţelor ca fiind o greşeală. Guvernatorul MNB este convins că următoarea criză financiară bate deja la uşă şi întrebarea nu este dacă va veni, ci când şi cum va sosi.
Prin urmare, trebuie găsită cheia care va închide bine porţile în faţa crizei. La prima vedere, această cheie o reprezintă băncile centrale, pentru că toate economiile, inclusiv cea ungară, au reuşit să bareze criza actuală şi tranziţia acesteia într-o criză financiară, prin creşterea bilanţurilor băncilor centrale, a explicat Matolcsy.
Lumea a învăţat din crizele anterioare, astfel încât pandemia nu a dus la o criză financiară. Efectul acesteia are însă un preţ: au apărut bule financiare peste tot în economia mondială, bilanţurile băncilor centrale s-au umflat, datoria publică şi deficitele bugetare au crescut, iar dinamica redresării economice generează inflaţie.
Potrivit lui György Matolcsy, din regiunea noastră, balticii, polonezii şi românii au gestionat mai bine criza decât ceilalţi, inclusiv Ungaria. În opinia guvernatorului, diferenţa în rezultatele gestionării crizei este determinată de eficienţa deciziilor guvernamentale luate pentru gestionarea crizei şi de nivelul de competitivitate al unei ţări.
Cu toate acestea, nivelul actual de competitivitate reflectă rezultatul deciziilor guvernamentale anterioare. Din punct de vedere al tratării crizei, guvernatorul evidenţiază, între lecţiile care trebuie învăţate, legătura puternică dintre gestionarea crizei şi pregătirea digitală.
În articolul său, guvernatorul MNB subliniază, de asemenea, că în timpul gestionării crizei, competitivitatea ţării s-a îmbunătăţit, deoarece criza a rezolvat un impas de politică economică internă.
Propunerile de îmbunătăţire a competitivităţii nu au mai fost blocate de interesul bugetar anual. Preţul este, acum, deficitul bugetar ridicat şi creşterea datoriei publice. Cu toate acestea, învăţătura este clară: saltul competitivităţii necesită mai degrabă o politică economică, decât o gândire bugetară, subliniază guvernatorul MNB.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii