Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării cere mărirea amenzilor, actualizate ultima oară în 2011: ”Sunt absolut ridicole” / Asociația pescarilor se opune, ar fi ”în totală disonanţă cu realităţile din Delta Dunării”
Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Gabriel Marinov, a declarat că unii vizitatori privesc Delta ca pe ”o baltă din spatele curţii” în care nu trebuie să respecte legislaţia de mediu şi au venit să campeze ilegal în rezervaţie încurajaţi de valorile ”extrem de mici” ale amenzilor, informează Agenția de presă Rador.
Marinov a menţionat că aceste amenzi nu au mai fost actualizate din anul 2011, aşa încât în momentul de faţă persoanele care campează ilegal în Deltă sunt sancţionate cu sume de 12,5 lei sau 35 de lei, dacă le achită în primele 15 zilele de la constatarea contravenţiei.
”Cuantumul amenzilor este extrem de mic, vorbim de amenzi care plătite în 15 zile sunt de 12,5 lei sau de 35 de lei. Aceste cuantumuri sunt absolut ridicole şi nu relevă nici pericolul social şi nici vinovăţia faptei. De aceea se impunea actualizarea cuantumului amenzilor cel puţin la nivelul amenzilor practicate de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. De multe ori, se întâmplă ca aceia care campează ilegal în perimetrul RBDD să întreprindă acţiuni care pun în pericol biodiversitatea. Simpla aruncare a gunoaielor în Dunăre poate provoca stricăciuni ireparabile. Avem un regulament pe care trebuie să-l respectăm cu toţii cât timp vrem să lăsăm mai departe ce am moştenit, respectiv tot acest ansamblu natural de importanţă mondială de care ne bucurăm cu toţii”, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.
El a mai spus că în momentul de faţă Administraţia RBDD se confruntă cu foarte multe abateri la legislaţia de mediu.
”Ştim cu toţii că noi, românii, am privit şi privim Delta Dunării ca pe o distracţie sălbatică, dar facilă, ca pe o baltă din spatele curţii la care putem accede direct, fără a respecta regulile impuse în alte părţi. De aceea ne confruntăm cu foarte multe abateri de la legislaţia în vigoare şi de la regulamentele interne. Gândiţi-vă la ce se întâmplă pe plajele sălbatice ale Mării Negre pe care nu se respectă niciun fel de principiu legal, pe de o parte, iar de pe altă parte ne gândim la ce se întâmplă pe braţele Dunării. Chiar şi la această oră pescarii sportivi-recreativi instalează adevărate tabere de pescuit fără să respecte legislaţia în vigoare, toate acestea conducând mai departe la alte abateri considerate foarte grave, respectiv reţinerea de peşte interzis la captură, mă refer la speciile cu valoare comercială mare. Am situaţii în care aceştia au fost identificaţi cu zeci de kilograme de somn sau de crap în contextul în care ei nu au voie să reţină aceste specii. Numai miercuri s-au aplicat 22 de sancţiuni doar pe canalul Sulina şi trebuie să spun că ei sunt mult mai mulţi, dar ajungem greu la ei”, a afirmat guvernatorul Deltei.
Gabriel Marinov a mai spus că noile cuantumuri ale amenzilor trebuie să îi facă pe vizitatori să conştientizeze necesitatea de a proteja mediul.
”Mulţi dintre cei care plănuiesc să-şi facă vacanţele vin conştienţi fiind de faptul că vor încălca legislaţia. Primesc multe telefoane şi sunt întrebat dacă au intrat în vigoare noile amenzi, deoarece dânşii intenţionează să vină cu cortul la pescuit (…) Spun că în fiecare an sunt sancţionaţi pentru locul în care campează şi activitatea pe care o desfăşoară. Nu încurajăm genul acesta de vizitatori, dar din păcate există”, a menţionat Marinov.
Administraţia RBDD a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că amenzile prevăzute în legea privind constituirea Rezervaţiei au fost actualizate prin Hotărârea de Guvern nr. 1194/2022, publicată în Monitorul Oficial, astfel încât ele sunt în concordanţă cu contravenţiile prevăzute la art. 53 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/ 2011.
În acest context, persoanele care încalcă prevederile legislaţiei de mediu pe teritoriul RBDD riscă să plătească sancţiuni de cel puţin 1.500 de lei.
Asociaţia Pescarilor Recreativi/Sportivi.RO a anunţat că va contesta creşterea amenzilor, susţinând că o creştere de aproximativ 1.000% este ”nejustificată” şi ”în totală disonanţă cu realităţile din Delta Dunării şi cu cele social-economice din România’”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii