G4Media.ro

Guvernul a adoptat rectificarea. Deficitul bugetar la 7,13% din PIB, creștere economică…

Guvernul a adoptat rectificarea. Deficitul bugetar la 7,13% din PIB, creștere economică de 7%

Guvernul a aprobat în ședința de vineri, prin Ordonanțe de Urgență, a doua rectificare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, potrivit unui comunicat de presă.

Ponderea deficitului bugetar pe 2021 se menține la 7,13% din PIB, deși după primele zece luni ale anului era înregistrat un deficit de 4,03%. Creșterea economică prevăzută la 7,0% ajunge la o valoare nominală a PIB de 1.190,3 mld. lei.

Prin rectificare sunt asigurate fondurile pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătății, inclusiv pentru programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului, dar și pentru pensii și salarii.

Prin rectificare, 2,2 miliarde lei sunt alocate pentru asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării aferente consumului de energie electrică și gaze, pentru plata indemnizațiilor acordate la întreruperea activității în contextul pandemiei și pentru plata alocațiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizației de creștere a copilului și pentru plata integrală a pensiilor, indemnizațiilor și a ajutorului de încălzire.

Au fost suplimentate bugetele următoarelor instituții:

Ministerul Finanțelor: + 3,7 mld. lei pentru acțiuni generale care țin de atribuțiile ministerului, plus o linie de finanțare în valoare de 1,4 mld. lei pentru continuarea procedurilor de recapitalizare a CEC Bank S.A.

Ministerul Sănătății: +2,4 mld lei per sold, în principal pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. O parte dintre banii alocați suplimentar vor asigura necesarul de finanțare până la sfârșitul anului pentru drepturile salariale ale personalului din sectorul sanitar și pentru programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +2,2 mld. lei, în special pentru asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării facturilor la energie electrică și gaze, indemnizații acordate la întreruperea activității din cauza pandemiei, alocații de stat, alte drepturi de asistență socială, plata integrală a pensiilor și indemnizațiilor și a ajutoarelor de încălzire.

Ministerul Justiției: + 823,9 milioane lei, per sold, pentru plata unor titluri executorii și debite restante stabilite prin hotărâri judecătorești.

Ministerul Public: +346,5 milioane lei, per sold, pentru plata titlurilor executorii, precum și pentru debite restante datorate personalului și dobânzile legale penalizatoare stabilite prin hotărâri judecătorești.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: +157,3 milioane lei, per sold, pentru continuarea și finalizarea unor proiecte aflate în derulare.

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +129,3 milioane lei, per sold: pentru despăgubirile acordate crescătorilor de animale a căror activitate a fost afectată de apariția cazurilor de pestă porcină africană și a scrapiei.

Ministerul Educației: +100 milioane lei, pentru cheltuieli de personal necesare ca urmare a preluării creșelor în sistemul de educație.

Ministerul Afacerilor Interne: + 44,9 milioane lei, per sold, pentru plata pensiilor militare de stat în luna decembrie 2021 și pentru achiziționarea de teste rapide antigen SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă, pentru unitățile de învățământ.

Au fost diminuate creditele bugetare pentru următoarele instituții: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (-2,3 mld. lei), Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (-757,3 milioane lei), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (-156,4 milioane lei), Ministerul Energiei (-72,78 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (-44,4 milioane lei), Curtea de Conturi (-48,5 milioane lei) și Ministerul Culturii (-27,1 milioane lei).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Normal, urmeaza luna cu prima de porc,de craciun

    • 3% deficit in ultimele 5 saptmani ale anului
      Defixitul e din PIB nu din bugetul de stat…

      Ajungem rapid din urma Grecia.

  2. Inflatia, cat este inflatia?:)))