G4Media.ro

Guvernul a aprobat două scheme de ajutor de 82 de milioane de…

Guvernul a aprobat două scheme de ajutor de 82 de milioane de euro pentru întreprinderi care produc energie, primării sau asociații de dezvoltare intercomunitară/ A fost prelungită schema de ajutor pentru ALRO sau Azomureș

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, joi, că Executivul a aprobat două scheme de ajutor, în domeniul Energiei, care însumează 82 de milioane de euro, beneficiarii putând fi întreprinderi care produc energie şi unităţi administrativ-teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalaţii ce produc energie.

De asemenea, Executivul a prelungit, prin Memorandum, schema de ajutor pentru marii consumatori de energie, precum ALRO sau Azomureş. Aceste scheme de ajutor de stat au fost implementate de România în perioada 2019-2021 şi au dat rezultate în condiţiile în care companiile din sectoarele energointensive contribuie anual cu aproximativ 6% din PIB-ul României, a mai spus Cărbunaru.

Purtătorul ce cuvânt al Guvernului a afirmat că gestionarea efectelor crizei energetice rămâne între principalele preocupări ale Guvernului.

”Pe lângă măsurile imediate, Guvernul a aprobat, astăzi, acte normative a căror punere în practică elemente de susţinere a economiei”, a spus Cărbunaru, precizând că, prin Hotărârea de Guvern, au fost aprobate două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei, finanţate din fonduri naţionale şi europene, care vor fi continuate până la sfârşitul anului 2023.

Schemele de ajutor vizează susţinerea investiţiilor care valorifică sursele regenerabile de energie şi eficienţă energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puţin exploatate, respectiv biomasa, biogazul, geotermalul.

A doua schemă de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor în cogenerare de înaltă eficienţă, pentru realizarea de economii a consumului de combustibili şi evitarea emisiilor de carbon aferente combustibililor fosili.

Potrivit lui Dan Cărbunaru, fondurile disponibile pentru cele două scheme de ajutor de stat însumează 82 de milioane de euro, iar potenţiali beneficiari pot fi întreprinderi care produc energie şi unităţi administrativ-teritoriale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalaţii ce produc energie.

Cărbunaru a arătat că, printr-un Memorandum, Guvernul a făcut facem paşi concreţi pentru prelungirea schemei de ajutor pentru marii consumatori de energie. Ministerul Energiei a fost mandatat să deruleze proceduri de consultare prealabilă cu reprezentanţii Comisiei Europene – DG Competition – pentru continuarea schemei de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoare şi subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, începând cu anul acesta, în contextul creşterii accentuate a preţului energiei şi al politicilor europene de protecţie a mediului, precum şi pentru păstrarea locurilor de muncă din aceste sectoare.

”Sunt diverse exemple la care ne putem gândi, Alro sau Azomureş. Aceste scheme de ajutor de stat au fost implementate de România în perioada 2019-2021 şi au dat rezultate în condiţiile în care companiile din sectoarele energointensive contribuie anual cu aproximativ 6% din PIB-ul României”, a mai spus Cărbunaru, precizând că un lucru important îl reprezintă locurile de muncă care trebuie menţinute în acest companii.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Acum urmeazsa sa apara propagandistii anti UE sa spuna ca s-au marit preturile de 10 ori din cauza standardelor europene si ca vor sa ne intoarcem la uresese.

    • Daca standardul european cere sa existe un intermediar acolo unde se poate desfasura actvitate normala fara intermediari sau cu mai putini intermedari, acela e standard viciat, artificiu de colectare a dijmei prin firme care varsa profitul la bruxel.
      Daca pana acum nu era clar ca varful UE exploateaza membrii prin directive mincinoase si viciate, dupa aceasta liberalizare ar trebui sa fie clar.
      Acum asistati pasiv la inchiderea industriei, hiperinflatie si cresterea dependentei de importuri. UE va vrea doar binele.

  2. Sau, sau și?!!!