G4Media.ro

Guvernul a aprobat plata cotizaţiilor pentru interconectarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari…

Foto: Pexels.com

Guvernul a aprobat plata cotizaţiilor pentru interconectarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice cu instituţii similare internaţionale, şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică, în valoare de aproximativ 8300 euro

În ședința Guvernului de joi s-a adoptat – din inițiativa Ministerului Sănătății – Hotărârea privind aprobarea plății cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2020.

În felul acesta se asigură accesul la baza de date internațională cu donatorii de celule stem hematopoietice a organizației „Search &, Match Service”, menținerea acreditării de către Federația Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică și histocompatibilitate, precum și menținerea statutului de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă precum și a Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă – transmite biroul de presă al Guvernului.

Actul normativ prevede inclusiv plățile pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică, în valoare de aproximativ 41 mii lei (echivalentul a 8.295 euro), sumă care se suportă din bugetul aprobat Ministerului Sănătății pentru anul 2020.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice (RNDVCSH) a fost înfiinţat prin Hotărârea de Guvern nr 760/2009

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evolutie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute în absenţa Registrului.

Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, s-a decis organizarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul de a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne.

Până în prezent sunt peste 69 500 donatori voluntari înscriși în Registrul Național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, 251 pacienți transplantați și 26 pacienți în așteptarea unui donator.

Sursa Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sub nicio forma, in nicio situație, in nicio condiție nu vreau și nu sunt de acord ca parti, organe, sânge, celule, plasma, limfa, ovare etc, absolut nimic din corpul meu fizic sa fie donate, extrase folosite in scopul cercetarii, studiilor, salvării de viață sau vieți omenești, salvării propriei vieți, sub niciun pretext, pentru nimic, nimeni, nicăieri, niciodată.
    Acestea sunt vrerea, dorința, conștiința si vointa:

    Viața nu se voiește de la altul.
    Îmi aparțin în totalitate.
    Practica olandeză mă dezgusta.
    Labele jos, mișeilor, cum dracului nu ați găsit THC în sângele meu la mijlocul lunii decembrie 2020 la Obregia? Fumasem, o și cât fumasem, constant și aproape zilnic.

    G4Media, va reamintesc, aveți semnătura mea electronică sa o atașați prezentei nici nu știu cum să o numesc,

    Uroborsan,

    A doua vizita, de câteva minute, in amurg.
    Zgomotul asurzitor al ochilor albaștri
    Căldura inimi lui mi-a pipăit, scrâșnind din dinți, creierul dislocat de Ricardo
    Înainte
    Acu. Sora pierduta Posposdia. Pustia
    Nu doresc să mă dezbrac sau să mă exprim omenește.
    Numele meu nu este trandafir negru.

  2. În sfârșit. A fost nevoie de 11 ani pentru ca semenii noștri care au nevoie de celule stem pentru a trăi să primească șansa de a căuta un donator într-o bază de date mai mare. Îmi cer scuze față de acești oameni că noi, cei sănătoși, nu ne-am preocupat de soarta lor și am fost pasivi într-o societate egoistă.