G4Media.ro

Guvernul a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse de Parlament la rectificarea…

Foto: gov.ro

Guvernul a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse de Parlament la rectificarea bugetară, printre care revenirea la majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie și creșterea salariilor profesorilor începând cu acest an

Guvernul va depune marți la Curtea Constituțională (CCR) o sesizare împotriva legii de aprobare a rectificării bugetare, prin care, la inițiativa PSD, Parlamentul a statuat ca pensiile să se majorze cu 40% de la 1 septembrie 2020 și ca salariile profesorilor să crească și ele din acest an, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, Guvernul va contesta la CCR faptul că nu există resurse bugetare pentru cheltuielile angajate de Parlament prin legea de aprobare a rectificării.

UPDATE: Guvernul a anunțat oficial depunerea sesizării la CCR:

  • Guvernul a depus astăzi la Curtea Constituțională sesizarea în vederea exercitării controlului prealabil de constituționalitate privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și sesizarea privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
  • În esență, Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigențele de previzibilitate a legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii.
  • Totodată, Guvernul arată că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale.
  • Odată cu intrarea în vigoare a OUG  135/2020, noua valoare a punctului de pensie respectiv de 1.442 de lei s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei așa cum a modificat legiuitorul și majorarea salariilor profesorilor ar presupune „un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05 % din PIB). ”
  • Or, execuția bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB. În condițiile actualei crize sanitare extrem de grave în care presiunea asupra bugetului de stat este uriașă din cauza creșterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaș în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecția deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acționeze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligația a le îndeplini.
  • Executivul subliniază faptul că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor și studiilor de impact, reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanțare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la cel mai mic nivel posibil. Distorsionarea construcției bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are ca finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetățenilor, inclusiv a prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli.
  • Totodată, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situația economică internațională provocată de pandemie și maximă precauție în menținerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetățenilor.

Parlamentul a adoptat, pe 22 septembrie, rectificarea bugetară pe 2020 cu amendamentul PSD referitor la creşterea cu 40% a punctului de pensie.

S-au înregistrat 242 voturi ”pentru”, 147 ”împotrivă” şi 11 abţineri.

Parlamentarii au decis, la propunerea PSD, abrogarea articolului potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare Legea sistemului public de pensii care prevede creşterea acestuia cu 40%.

Un alt amendament al PSD adoptat se referă la majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale.

De asemenea, tot la propunerea PSD, s-a decis suplimentarea cu 5,6 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii, precum şi suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerului Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Totodată, s-au aprobat majorarea din acest an a salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei, pentru Programul Start-Up Nation, şi a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Parlamentarii au renunţat, la propunerea UDMR, la prevederea introdusă în raportul comisiilor de specialitate, potrivit căreia „plafonul privind datoria publică, potrivit metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB”.

Plenul Parlamentului a adoptat, cu 246 de voturi „pentru”, 142 „împotrivă” şi 16 abţineri, şi rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020, cu amendamentul PSD care asigură aplicarea Legii 127/2019 privind sistemul de pensii de stat, de majorare cu 40% a punctului de pensie.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, după adoptarea proiectelor în Parlament, că „iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză economică pe care abia ce am depăşit-o”. El a mai spus că Guvernul va ataca la Curtea Constituţională iniţiativele legislative privind rectificarea bugetară în forma aprobată de Legislativ.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Pana la urmă, cât e valoarea legală a punctului de pensie în plată pentru luna octombrie 2020?!!!!

    • Pe Luna Octombrie 2020, Valoarea Punctului de pensie e egala cu 1442 Lei(+14%), pentru ca modificarile de mai sus Votate in Parlament in 22 Septembrie 2020 au fost trimise la Promulgare la Presedintele Romaniei in 24 Septembrie 2020!
      Presedintele inca nu a dat nici un semn!
      Devine Lege dupa Promulgare!
      Dar, PNLeii se pare ca vor ataca la CCR, concertat cu Presedintele, ca s-o lalaie cat mai mult pana la alegeri…”nu exista resurse” decat pentru Pensiile lor SPECIALE uriase si pentru Salariile uriase ale Bugetarilor numerosi!!!
      Uite parcursul legislativ al proiectului de Lege votat de Parlament in 22 Septembrie 2020:
      http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=18828

    • Mersi, dar întrebasem doar retoric😇

  2. m.uie PNL!

    • Muie ție Ipopescu și lui Lili ! Postaci PSD !
      Nu cred că sunteți așa prosti ! Mai degrabă mari Ticăloși ! Populisme de 2 lei ! Așa vreți voi , Bolșevicilor să câștigați alegerile ? România este pe ducă , Tovarăși ! Culmea Ipocriziei este la Lili ! Nu PSD a votat în neștire pensiile speciale ? Nu toate ministerele și primăriile sunt pline de pesedei ? Corupția , Minciună , Hoția va caracterizează pe voi trădători de țară și de neam ! Sunteți susținuți de Moscova și Beijing !

    • @V: termina cu prostiile!
      Am fost cel mai mare sustinator al PNL, am jubliat cand PSDragnea a pierdut guvernarea, sa spuna @Marcel Radulescu, cel care m-a tachinat multa vreme de cand PNL a venit la guvernare, ca „laudam PNL si pe Johannis”!!!
      Dar, am spus mereu, sunt ANTI-PSD Neconditiopnat dar NU sunt PRO-PNL Neconditionat!
      Iar mizeriile absolut inacceptabile facute de PNL dupa ce au venit la guvernare NU le-am trecut cu vederea niciodata!
      Recunsoc sincer ca in naivitatea mea, chiar am sperat de exemplu, ca PNL nu va face numiri controversate, ca PSD!!
      Cand colo, ce am vazut de aproape 1 AN de cand PNL e la guvernare: fiecare numire a fost controversata si a generat scandal public!
      Au numit tot soiul de analfabeti plini de diplome de la celebrele fabrici de diplome in cele mai inalte si mai bine paltite psoturi din Statul roman, fix ca PSdeii!!!
      Iar ipocrizia ca NU sunt BANI pentru cresterea punctului de pensie cu 40% NU o mai suport tot din cauza PNL(multta vreme am postat CIFRE in sprijinul PNL!), de cand cu PROTEJAREA Bugetarilor in perioada pandemiei, desi INITIAL Orban a PROMIS ca bugetarii vor sta acasa cu 75% in somaj tehnic, ca cei din privat!
      S-a razgandit, sfidandu-ne cu vorbe goale, de parca am fi votantii analfabeti ai PSdragnea!
      NU mai repet povestile halucinante cu numirea Codrutei Filip la MS, cu Baranga la ONPCSB, cu cate si mai cate „ispravi” a facut PNL in frunte cu Presedintele Johannis, pe care atata l-am sustinut, PANA la nefericita declaratie din 15 Iulie 2020, cand la Brussels, la 4 ZILE dupa ce DIICOT a anuntat Clasarea Dosarului 10 August, dl Johannis ne-a spus mandru nevoie mare: „Romania a rezolvat statul de drept, nu ne facem griji cu fondurile UE”, iar saptamana trecuta 12 europarlamentari romani, majoritatea PNListi, au votat in Plenul PE la Brussels IMPOTRIVA Rezolutiei privind coruptia din Bulgaria!!!!
      Nu mai spun de Auditurile promise IMEDIAT dupa ce PNL vine la guvernare, NICI macar un singur audit NU au facut, la nici o Institutie publica!!
      Rusine, PNL!!!!
      PNL=PSD=aceeasi mizerie!

  3. !ipopescu

    Domnule draga,

    bugetul nu poate suporta aceste mariri…..

    ar fi fost ilogic ca bugetul sa fi putut suporta, sa vina alegerile parlamentare si guvernul sa se opuna maririlor, cand putea castiga mai usor capital electoral

    sunt cheltuieli mari, inevitabile cu pandemia….cand in casa curge instalatia de apa, aia de gaz e defecta, , canalizarea e sparta, a ars instalatia electrica schimbi mobila?

    in situatia tarii nu stii de unde sa tai ca sa poti da la sistemul sanitar….

    fiti domnule draga lucid….

    eu nu fac propaganda nici unui partid, incerc sa gandesc cu capul propriu, atata cat pot..

    sper ca guvernul sa reuseasca sa stopeze aceste cheltuieli de nesustinut…

    aceste mariri de salariu arunca pe piata o masa monetara semnificativa….ca sa tii inflatia sub control trebuie ca pe piata sa apara produse si servicii in plus, cu cat a crescut masa monetara..

    de unde sa apara asa ceva, daca firmele dau faliment….daca Horeca este blocat…asta inseamna ca nu avem produse si servicii pentru actuala masa monetara..

    o intrebare: domnia-voastra a condus in viata asta macar o tutungerie?

    • Stefane, pentru Orban este important ca Comisia Europeana are acele asteptari pe care el le va sustine pana in panzele albe.
      Cat de necesare sunt aceste asteptari pentru Romanica vom vedea peste ceva ani.

  4. ! Stancuta

    Nu stiu la ce va referiti in mod concret…

    Eu ma pun in locul P.M. care are in fata o problema etica….Aristotel o numea Phronesis, adica cum sa distribuie resursele in functie de nevoi si prioritati.

    Cand ai economia in cadere nu arunci bani pe piata, caci o duci si mai jos.

    Eu sper ca domnul Orban sa nu se lasa santajat electoral/politic de aceasta provocare, ca sa nu spun cacealma..

    Precizez, nu am treaba cu pnl-ul, cu psd-ul, cu usr-ul…am treaba cu buzunarul meu si viata mea…

    Cand arunci bani pe piata intr-o economie in cadere, dai de belea….

    Ceauseascu, doi ani consecutivi, sa fi fost 1979 si 1980 a aruncat cu banii pe piata…a anulat impozitarea aia de 16 la suta si anul urmator a crescut salariile cu 15 la suta.

    Au venit la scandenta datoriile si atunci a scos de pe piata produse ca sa plateasca datoria. Ce a urmat se stie…penurie de produse, inflatie…ca sa stapaneasca inflatia nu stia cum sa reduca salariile, sa amane plata lor. …si sa amane plata pensiilor..

    asa cum in anii 90 erau multi care credeau ca Caritasul, Gerald si alte bazaconii aduc bazaconii in casa si acum unii cred ca daca se maresc pensiile, o sa mearga sa vada Coasta de Azur…

    Tare ma tem sa nu ajunga sa li sa vada coastele…de la foame

    • Cred ca la etică e buba mai mare!

    • Stefan, iti spun ca Orban habar nu are daca masurile pe care le sustine actualul guvern sunt cele necesare pentru Romania.
      Dar aceste masuri au fost calculate de Comisia Europeana, nu de Citu, si corespund intereselor Popularilor Europeni mai ales ale PNL.

  5. CUTU CUTU ARE BANI NUMAI PENTRU BANCI SI MAFIA IMOBILIARA
    NU ARE BANI PENTRU COPII BATRANI SAU PROFESORI!

    • Mai schimba bre placa… Nu vezi ca nu tine și lumea nu pune botu.. La procente stați tot mai nasol, psd adica

  6. La o pensie de 700 de lei o marire de 40 % submineaza economia nationala si primejduiesc alegerile parlamentare!

    • Ticăloșia românească este infinită!
      Un aspect al ei:
      România are unul dintre cei mai mari coeficienți ai inegalității veniturilor din Europa!
      Avem astfel unul dintre cei mai mari coeficienți ai inegalității veniturilor din Europa: cel mai bine plătiți 20% dintre salariați câștigă de opt ori mai mult decât cel mai prost plătiți 20% dintre salariați. În Cehia diferența este de 1 la 3, iar în Polonia de 1 la 4.

  7. !Stancuta

    la experienta pe care o am si la cunostintele pe care le posed, eu consider ca tara nu poate suporta in situatia asta de criza ( traim din imprumuturi, adica peste ce ne putem permite!) cresterile in cauza!

    cu siguranta ca exista decalaje mari de salarizare, ca exista decalaje intre pensii, ca exista aceasta nenorocire a pensiilor speciale, ca guvernul acorda *binefaceri* clientelei politice, ca exista coruptie in ceea ce priveste numirile pe posturi ( a se vedea care au fost primele masuri pe care domnul Orban le-a luat cand a luat puterea asa cum a luat-o!)…

    si totusi zic ca nu ar fi bine sa se dea drumul la bani pe piata, indiferent ce spun cei din UE!

    • Ai dreptate Stefan. Doar ca Orban considera ca va reduce considerabil defictul bugetar prin masurile pe care guvernul le aplica acum, fara a tine cont ca in primul rand investitiile creatoare de locuri de munca pot oferi valoarea necesara care sa acopere infuziile de lichiditati pe care se straduieste sa le asigure guvernul prin aceste masuri.

  8. !Stancuta

    eu cred ca atunci cand esti pe minus, tai cheltuielile…..ar trebui inghetate salariile si pensiile, taiate pensiile speciale, alta grila de salarizare, achizitiile militare…naiba stie cate or mai fi

    investitiile reprezinta o supapa de redresare pe termen mediu, nicidecum termen scurt si nu dau rezultate rapide…un prapadit de mall, din ala de tabla tot dureaza un an pana il dai in functiune…iar autostrazile, caile ferate, drumurile nu prea dau venituri directe…

    poate gresesc eu, la acest capitol al ratelor de revenire mari si rapide nu ma pricep..

    sunt foarte ingrijorat de incurcarea planurilor….

    noi avem o urgenta majora si radicala si presedintele o tine matu-gatu cu alegeri in decembrie…toate energia noastra ar trebui canalizata nu spre campanie electorala, ci spre managementul medical al momentului

    • Stefan, tocmai am citit ca sunt negociate noi stimulente salariale pentru profesori si medici dar si ca FMI estimeaza o contractie economica mai mica si deficit de cont curent mai redus la care se adauga pentru anul viitor crestere economica.
      Deci Orban isi permite campania electorala, gestionarea pandemiei si revigorarea economica. Asa sa fie oare?

  9. Oh, da, evident ca NU sunt BANI pentru Punct de pensie crescut cu 40%, DAR sunt BANI pentru noi privilegii, IN REGIM de URGENTA chiar, pentru Conducerea ASF, asa cum a propus si DEJA a fost ADOPTAT AZI in Plenul Camerei Deputatilor, de catre liberalul Florin Roman!
    Era si foarte URGENT, Roman a solicitat Procedura de urgenta iar Biroul Camerei a APROBAT Procedura de urgenta(!!) iar cand Claudiu Nasui de la USR a facut publica azi mizeria PNListului Fl. Roman, acesta din urma l-a jignit in ultimul hal pe Claudiu Nasui!
    Jigodii ordinare, PNL=PSD=aceeasi mizerie!!
    Nu sunt bani pentru prostii care muncesc, dar SUNT totdeauna bani pentru privilegiatii analfabetilor care ne conduc!

    Uitati-va la CVul lui Florin Roman, 2 fabrici de diplome, NU cred ca a pus piciorul pe la vreo Facultate la Invatamant de zi, toate facute la mare distanta, nici macar NU mentioneaza Anii de studii, un CV indoielnic, fix ca la TOTI analfabetii din Politica romaneasca:
    http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=249&cam=2&leg=2016&pag=0

    Are si o carte publicata, sper ca Emilia Sercan sa-l ia la puricat si pe acest semianalfabet!!