Guvernul a discutat un proiect de OUG pentru ca angajaţii din asistenţa socială să prezinte dovada vaccinării, test negativ sau dovada trecerii prin boală / Cîțu: Mergem în această direcție. Testarea se va face pe banii angajaților, statul oferă vaccin gratuit
Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură, un proiect de ordonanță de urgență potrivit căruia angajaţii din domeniul asistenţei sociale vor fi obligați să prezinte fie dovada vaccinării anti-COVID, fie săptămânal test negativ, fie dovada trecerii prin boală. Premierul Florin Cîțu a explicat că autoritățile merg în această direcție pentru mai multe categorii de angajați și a precizat că testarea se va face pe banii angajaților, pentru că statul oferă vaccin gratuit.
„Am discutat un proiect de OUG care stabileşte că angajaţii din instituţii publice din zona asistenţei sociale vor trebui să facă dovada vaccinării, sau să prezinte un test negativ sau să facă dovada trecerii prin boală”, a declarat premierul.
Întrebat dacă este posibil ca tot prin ordonanță de urgență să fie introduse astfel de măsuri și pentru alte categorii, precum profesorii sau medicii, Florin Cîțu a replicat: „Mergem în această direcţie, clar vom cere testare, personalul medical e vaccinat 70 la sută. Vom vedea cea mai bună variantă”.
Premierul a precizat că, în acest moment, varianta pe care se merge este testarea pe banii angajaților, pentru că statul oferă gratuit vaccinarea.
Ce prevede proiectul de ordonanță de urgență discutat de Guvern:
(1) Furnizorii de servicii sociale publici și privați solicită personalului din centrele rezidențiale, în desfășurarea activității, are contact cu persoanele beneficiare, după caz:
a) dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz;
b) adeverința emisă de medicul de familie prin care nu se recomandă vaccinarea persoanei care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni;
c) rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test RT-PCR ori test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 ;
d) confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, prin care dovedește că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
(2) Furnizorii de servicii sociale publici și privați au obligația verificării documentelor prevăzute la alin. (1).
(3) Costurile aferente testării se suportă de angajat.
(4) Prin excepție de la prevederile alin.(3), pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testării se suportă de direcțiile de sănătate publică județene;
(5) Nerespectarea prevederilor alin.(1) conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.
(6) În aplicarea prevederilor alin.(5), furnizorul de servicii sociale poate dispune, cu acordul angajatului, modificarea temporară, în condițiile legii, a atribuțiilor din fișa postului.
sursa foto: Guvernul României
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii