G4Media.ro

Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro în luna mai de pe…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro în luna mai de pe piețele străine. Împrumuturile cresc pe măsură ce deficitul bugetar se adâncește

Guvernul a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital printr-o emisiunea de euroobligațiuni lansată în 19 mai de Ministerul Finanțelor Publice, potrivit unui comunicat al ministerului. Este cea mai mare emisiune de euroobligațiuni lansată de un stat non-Euro și a doua cea mai mare din regiunea Europei Centrale și de Est.

Împrumutul uriaș vine pe fondul adâncirii deficitului bugetar din cauza performanțelor slabe ale economiei în al doilea trimestru, când criza provocată de coronavirus a dus la scăderea abruptă a încasărilor bugetare și creșterea cheltuielilor.

Tranzacția reprezintă cel mai mare volum de finanțare realizat vreodată de Romania într-o singură zi.

Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an, potrivit comunciatului Ministerului Finanțelor.

„Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțării datoriei publice”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, potrivit comunicatului citat.

Valoarea totală a emisiunii este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori. Fondurile aferente acestei tranzacții au intrat în conturile Trezoreriei marți, 26 mai.

Tranzacția a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG și Unicredit Bank AG.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Nici nepotii nepotilor nu vor plati datoriile facute de Catu,atat de mari sunt.

    • psdragnea a indatorat Romania, nu pacalesti pe nimeni, mincinos rus ce esti; in loc sa minti aici, de ce nu te intrebi de ce e Putin asa de bogat si tu atat de sarac?

    • Te-a pus necuratu sa te asezi la masa de pocker cu meseriasii si nu stii cum sa joci cat de cat, sa controlezi damage-ul care ti-l iei – ai belit berenghelu.

    • in caz ca nu te-ai prins …. te-ai prins, dar incerci sa manipulezi … intreaba organizatia care te plateste cine a aruncat cu pomeni peste pomeni, cine a introdus mii si mii de smecheri in sistemul public platiti cu salarii de 10 mii ron? …. apropo, naivii pe care incerci tu sa ii manipulezi, oare s-au prins de schema asta: nepotii nepotilor vor plati bani folositi de psd pentru a CUMPARA voturi ….

  2. la mai mare….sa vedeti ce nasol o sa fie din toamna

  3. P.n.l. a imprumutat pana acum cat a împrumutat PsD-ul într-un an intreg 2019!
    Deja guvernarea PNL se îndreaptă spre un dezastru economic

    • @Dorulet:
      Ar fi imprumutat mult mai putin daca nu exista tandemul supranumit „Parjol” Dragnea-Valcov si daca nu venea Covidu’ !

      PS. De unde crezi ca ar mai fi avut bani sa-ti dea Ciolanu pt postarile astea de rahat, daca nu se imprumuta Catu, boule ?

    • Poti sa prezinti CIFRE, ca sa demonstrezi afirmatia facuta!!??
      Te rog!!!!!!!!!
      Ar fi interesant sa vad CIFRE la Dvs!!

  4. Problema e ca se împrumută pt plata salariilor, nu investiții.
    Oricum sunt un cădere libera-lă!
    Nu sunt votant psd,dar ii vad din nou in toamna la butoane, din păcate.

    • Macar sa cada atat de mult incat sa nu mai intre in Parlament sau să aiba un procent mai mic decat USR., dar impreuna USR PNL sa formeze un nou guvern.

      Nu cred ca vom avea alegeri anul acesta, intr-un fel e bine pentru ca aroganții PNL 45% au timp să ajungă in zona 5%.

    • Pai, in 2017 si 2018 si 2019, Guvernele PSDragnea pentru ce crezi ca se Imprumutau aproape ZILNIC de pe Piata interna si de cateva ori pe An in Euro de pe Piata Externa: EXCLUSIV pentru Cheltuieli curente, adica: Plata salariilor, a pensiilor, a Scadentelor si a Dobanzilor aferente Imprumuturilor anterioare!
      Asa a anuntat sec de fiecare data Minsiterul de finante, daca gasesti vreun Comunicat de la Ministerul de finante ca a Imprumutat BANI pentru vreo Investitie, te rog sa-l prezinti!
      Vezi mai jos in postarea mea de la ora 1:37 ce a declarat Ponta, in 31 Martie 2019 cand Guvernul Dancila a Imprumutat 3 Miliarde Euro de pe piata Externa, pentru o Dobanda de 2,2 Miliarde Euro de-a lungul perioadei!
      EXCLUSIV pentru Cheltuieli curente: Salariile buegtarilor, pensii si Imprumuturile anterioare!
      Asta face Romania de 30 de ANI, imediat dupa ’89 pana azi Romania a IMPRUMUTAT peste 100 Miliarde Euro de pe Piata externa si NU a FACUT, NU a CONSTRUIT NIMIC, BANII au mers la Salarii si pensii si la Plata Imprumuturilor anterioare!

  5. Pai, cum sa nu se imprumute cand in Aprilie Economia a fost oprita toata Luna iar la sfarsit de Mai au pornit incet-incet cateva domenii..
    Ia uite cum se imprumuta Guvernul Dancila numai in 2019(cand NU exista Criza Coronavirus iar Economia Ropmaniei „duduia” ca nicaieri in Lume!), de pe Piata Externa(pentru ca de pe Piata Interna Guvenrul Dancila se imprumuta aproape ZILNIC, doar pentru Cheltuieli curente, cum sec anunta de fiecare data celasi Minister de Finante!):
    – 31.03.2019. „Victor Ponta: Împrumutul de 3 Miliarde de Euro are cel mai mare cost din istoria României.
    Împrumutul de 3 miliarde de euro atras recent de Guvern „are cel mai mare cost din istoria României”, dobânda fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Pro România, Victor Ponta.
    El a vorbit despre împrumutul „de 3 miliarde de euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe l-a luat într-o singură zi”. „Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României (…), azi când vorbim o să Plătim o DOBANDA de 2,2 Miliarde pe parcursul creditului”, a spus Ponta, potrivit Agerpres.
    Totodată, liderul Pro România a afirmat că respectivul credit a fost luat pentru „cheltuieli curente”.
    „Dacă acest credit se lua pentru o investiţie (…), este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat (…). Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 miliarde sunt pentru cheltuieli curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli… se duc, nu rămâne nimic în urma lor. Rămâne doar o datorie de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii”, a punctat Ponta.

    – 10 Iulie 2019: „România a luat 2 Miliarde de Euro de pe pieţele externe. În martie, statul a obţinut suma record de 3 miliarde de euro.
    România a împrumutat 2 miliarde de euro de pe pieţele externe prin 2 emisiuni de eurobonduri pe 12 și 30 de ani, pe 9 iulie 2019.
    Este a doua ieşire pe pieţele internaţionale din acest an după cea din Martie când statul a reuşit să atragă 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă luată vreodată la o singură ieșire pe piețele externe pentru ţara noastră.
    Conform Ordinul publicat în Monitorul oficial de Ministerul de finante, Suma se virează în contul de valută deschis pe numele MFP la BNR și se utilizează pentru Finanțarea Deficitului bugetar, Refinanțarea și Rambursarea anticipată a Datoriei publice guvernamentale.”

    Economia „duduia”, Imprumuturile „duduiau”, unde erau dusi BANII aia multi in vremea Guvernului Dancila?!

    • Ori servești propadandă, ori habar n-ai despre ce vorbești.
      Datoria în valoare absolută e irelevantă datoriă inflației și a faptului că statul e primul care beneficiază de pe urma inflației. 1 miliard euro cumpără în 2020 mult mai puține produse decât în 2015, etc.
      De aceea e relevantă datoria raportată la PIB! Iar din Ian 2017 până în Sept/Dec 2019 datoria a SCĂZUT ca procent din PIB (37.3 -> 35.2%). Datoria, ca procent din PIB, a explodat „ca prin minune” de prin Ian 2020. Vai, dar oare ce „lucruri fantastice pentru români” s-au întâmplat puțin înaintea datei respective???

  6. In plus, Imprumutul de 2 Miliarde Euro din Luna Iulie 2019 a fost MAI SCUMP decat cel de 3 Milairde Euro din Luna Martie 2019:
    10 Iulie 2019: „Împrumutul de marți al României – mai scump decât cel din luna Martie. Și mai scump decât la oricine altcineva din UE.
    Guvernul României a vândut, marți, euroobligațiuni (eurobonduri) de 2 miliarde de euro, la randamente de 2,12 – 2,13% pentru emisiunea pe 12 ani (1,4 mld. euro), respectiv de 3,4% pentru emisiunea din martie pe 30 de ani, redeschisă, potrivit informațiilor de piață.
    Noile eurobonduri emise la scadența 2049 sunt ceva mai scumpe față de randamentul de piață ale celor vândute în 4 martie (randament 3,33%) și de peste două ori mai scumpe decât cele ale Poloniei la același termen (randament 1,39%), potrivit Markets Insider.
    Şi eurobondurile româneşti pe 12 ani sunt ceva mai scumpe, de pildă faţă de cele ale Ungariei, care au un randament de 2,49%.
    Comparații defavorabile pentru România.
    Împrumuturile României la scadența de 10 ani prin eurobonduri sunt cu mult mai scumpe decât cele ale ţărilor UE din regiune şi chiar faţă de cele ale Serbiei, ale cărei titluri cu această scadenţă aveau randamente cu 10 puncte de bază sub cele ale României.
    Eurobondurile României cu scadența în 2029 au un randament de 1,5% în vreme ce cele ale Poloniei este de doar 0,14%.
    Situația este defavorabilă și la titlurile de stat în moneda națională, așa cum se vede mai jos”
    https://cursdeguvernare.ro/imprumutul-de-marti-al-romaniei-mai-scump-decat-cel-din-luna-martie-si-mai-scump-decat-la-oricine-altcineva-din-ue.html

  7. 3 Martie 2019: „Cum a ajuns România ţara din UE care plătește cele mai MARI Dobânzi la împrumuturile pe termen lung.
    Eurostat a publicat datele referitoare la criteriul dobânzilor pe termen lung utilizat pentru accesul în Zona Euro (randamentul titlurilor de stat pe piaţa secundară, în termeni bruţi în raport cu taxele, cu maturităţi reziduale aflate în jurul a zece ani, potrivit descrierii indicatorului mcby – Maastricht criterion bond yields – standardizat pentru toate ţările membre).
    Evoluţia pe perioada 2014 – 2018 arată un trend problematic.
    România este ţara din UE care a ajuns să plătească Anul TRECUT(2018!) cele mai mari Dobânzi la Imprumuturile pe termen lung , cam de 4 ori mai mari faţă de media Zonei Euro (EA 19) şi de aproape 3 ori şi 1/2 nivelul mediu din UE.
    De reţinut, în anul ieşirii din criza economică, 2014, ne plasasem pe locul 3 ca nivel al indicatorului de referinţă (după Grecia, aflată în mare dificultate financiară, dar ne situam şi ceva mai bine decât vecina Ungaria).
    Contrar evoluţiei foarte bune consemnate la nivelul PIB pe parcursul ultimilor 4 ani, când am fost ţara ce a recuperat cel mai mult din decalajele faţă de ţările dezvoltate, din 2016 încoace, Randamentele care au trebuit oferite pentru titlurile de stat au fost în CRESTERE, ceea ce constituie un paradox din perspectiva teoriei economice.”
    https://cursdeguvernare.ro/cum-ajuns-romania-tara-din-ue-care-plateste-cele-mai-mari-dobanzi-la-imprumuturile-pe-termen-lung.html

    V. Ponta, in 2019 critica Guvernul Dancila cand a luat Imprumutul de 3 Miliarde Euro din Martie 2019 la acea Dobanda uriasa, dar acum cand PSDeii ataca, FARA sa PREZINTE aceste Cifre din 2019(sin in 2017 si in 2018 a fost la fel!), in vreme de Coronavirus Imprumuturile facute de Guvernul Orban, Ponta tace chitic!

    In Anul 2019, de exemplu, Guvernul Dancila a Imprumutat in TOTAL pana la venirea Guvernului liberal suma de 59 Miliarde Lei de pe piata interna(cu 9 Miliarde Lei mai mult decat a planificat initial in Buget!) si cele 5 MIliarde Euro(Martie 2019 si Iulie 2019!) de pe piata Externa, adica cu 1 Miliard Euro mai mult decat cele 4 Miliarde Euro, planificate initial in Bugetul pe 2019!
    Planificarile la Imprumuturi pe Piata Interna si Externa sunt Planificate Lunar la Minsiterul de finante!

  8. Comunicatul de la Minsiterul de Finante spune:
    „România a atras 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe de capital la costuri atractive în contextul propagării pandemiei Covid-19.
    Emisiunea de euroobligațiuni lansată în data de 19 mai 2020 de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes excepțional din partea investitorilor, România reușind o serie de performanțe care i-au consolidat, încă o dată, poziția de emitent sofisticat pe piețele externe de capital:
    – Prin volumul impresionant al cererii, precum și prin volumul final al tranzacției, este cea mai mare emisiune de euroobligațiuni lansată de un emitent suveran din zona non-Euro și a doua cea mai mare din regiunea CEE;
    – Tranzacția reprezintă cel mai mare volum de finanțare realizat de Romania într-o singură zi;
    – S-a bucurat de cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar și la închiderea tranzacției când nivelul cererii s-a menținut la un nivel record, de 12 miliarde euro;
    – S-a realizat cea mai mare reducere a Costului față de nivelul inițial lansat în piață, de 50 de puncte de bază.
    „Succesul acestei tranzacții demonstrează încă o dată încrederea de care se bucură România din partea comunității internaționale a investitorilor, chiar și în această perioadă provocatoare, generată de pandemia COVID-19. Guvernul rămâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare în creștere, rezultate din deficitul bugetar și volumul refinanțării datoriei publice. În contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atât volumul atras, precum și cererea record din partea investitorilor și primele de emisiune aferente tranzacției reprezintă realizări deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria piețelor emergente.”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.
    „Valoarea totală a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste 3 ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori”, a arătat Ministerul de Finanţe în Comunicat.
    „Emisiunea a fost realizată în 2 tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an, arata Comunicatul de la Finante!
    Comparati cu ce Dobanzi se imprumuta Veorica atunci cand Econonia Romaniei „duduia” si NU era Covid 19!
    Unde-s PSDeii infractori ai lui Ciolacu si trantorii lui Tariceanu?!
    Bravo, Romania!
    https://www.mfinante.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=999650926

  9. 20 Ianuarie 2020, FARA Pandemie de COVID 19: „Florin Cîțu: Ne împrumutăm ca să plătim Datoriile făcute de cei dinainte.
    Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că mai mult de JUMATATE din Imprumutul de 87 de miliarde de lei pe care urmează să-l contracteze pe Anul 2020 este destinat achitării Datoriilor ajunse la SCADENTA și făcute de Guvernele anterioare.
    „Ne împrumutăm în fiecare zi mai ieftin decât ne împrumutam cu o zi mai devreme. Şi haideţi să discutăm despre împrumuturi pentru că nu e niciun secret. La începutul anului am anunţat NECESARUL de Finantere pentru Anul 2020, e de 87 de Miliarde de lei. Acest necesar vine din 2 surse mari: Deficitul bugetar, care înseamnă 3,6% din PIB plus ce vine din urmă. Să plătim Datoriile contractate în urmă. Asta este jumătate, PESTE 40 de miliarde lei. Datorii ajunse la SCADENTA, Refinanţări de datorii şi dobânzi”, a explicat ministrul Finanțelor Florin Cîțu luni seară, la Digi 24.

    El spune că interesul pentru România a crescut și că, în consecință, și Dobânzile la aceste împrumuturi sunt în scădere.

    „Şi atunci, acum aţi văzut că dobânzile sunt în scădere, aţi văzut că există un interes fantastic pentru România, astăzi printre investitorii internaţionali. La Viena, vă spun, există foarte mare interes pentru România, la fiecare panel la care am participat era plin de investitori. La ultimul panel cred că erau în sală investitori care administrau peste un trilion de euro. Asta se vede şi în dobânzi: ne împrumutăm din ce în ce mai ieftin. Este un guvern care ar trebui să fie de tranziţie, este un guvern care vine după o guvernare îngrozitoare, cu un deficit pe anul acesta mai mic, dar care anul trecut a depăşit 4%. Și, totuşi, avem această încredere a investitorilor”, a mai spus ministrul Florin Cîțu.
    https://romania.europalibera.org/a/citu-romania-imprumut-sa-plateasca-datoriile-facute-guvernele-anterioare/30400910.html

    Azi, cu Veorica si Orlando am fi fost in faliment…
    In Anul 2019, de exemplu, Guvernul Dancila a Imprumutat in TOTAL pana la venirea Guvernului liberal suma de 59 Miliarde Lei de pe piata interna(cu 9 Miliarde Lei mai mult decat a planificat initial in Buget!) si cele 5 MIliarde Euro(Martie 2019 si Iulie 2019!) de pe piata Externa, adica cu 1 Miliard Euro mai mult decat cele 4 Miliarde Euro, planificate initial in Bugetul pe 2019!
    Adica vreo 59 Miliarde Lei + 24 Miliarde Lei(5Mld Euro x~4,8 lei= 24 Mld lei!)=~ 83 Miliarde Lei, iar Economia „duduia” ca nicaieri in Lume!

  10. lili, dar părerea ta care este în legătură cu volumul împrumuturilor făcute de Citu și de costurile aferente?!!!!!!!!

    • Parerea mea e ca Guvernul Orban s-a imprumutat pentru ca TREBUIE BANI pentru Plata salariilor uriase ale bugetarilor, a Pensiilor(inclusiv a Pensiilor SPECIALE inca NEREZOLVATE!) si a Scadentelor si respectiv a Dobanzilor la Imprumuturile anterioare!
      Astea TREBUIE platite, cat timp ele exista, conform Legii, de acord?!
      Daca in vremea de dinaintea Pandemiei, cand Economia Romaniei „duduia” avand cea mai mare Crestere economica din UE, Romania se imprumuta cum am aratat mai sus, ce asteptari ai tu acum cand Economia a stagnat, cand Cheltuielile aparute cu COVID 19 au crescut alaturi de Cheltuiielile oricum MARI ale Romaniei fata de Veniturile NU la fel de mari, asa cum arata Executia bugetara a Fiecarei Luni si in 2017 si in 2018 si in 2019 si in 2020!!
      Ia orice Executie bugetara aferenta oricarei luni din anii mentionati(si in general de dupa ’89!) si vezi ca Veniturile au fost de fiecare data mai MICI decat Cheltuielile!
      Ca sa Cheltui mai mult decat ai Venituri, TREBUIE sa te IMPRUMUTI, nu?!
      Problema e ca Guvernul TREBUIE sa Analizeze ce CHELTUIELI regulate(adica in fiecare luna!) pot scadea si asa ajungem la ceea ce ne deranjeaza!
      Deci NU asta, cu cat Imprumuta azi e ce ma deranjeaza la Guvernul Orban, aici sunt CIFRE, poti comenta ce vrei, matematica e matematica, DAR ma deranjeaza ca NU se ating(inca!) de bugetari(sper ca dupa alegeri vor FACE PRAPAD intre bugetarii numerosi si taietori de frunze la caini, pe Salarii uriase!), ca NU se ating de Companiile de stat falimentare, unde clientela politica NU face nimic de 30 de ani, desi e bine platita si rasplatita in fruntea lor si in celebrele Consilii de Adminsitratie(ba, cred ca si PNLeii si-au pus oamenii lor in aceste CA-uri!), ca NU au un PROIECT in Educatie(asta e DEZASTRU pentru Viitorul Romaniei, deja avem 30 de ANIO pierduti!), ca NU exista nici o preocupare reala pentru modernizarea Cailor ferate ajunse PERICOL public,(nu imi place PLIMBAREALA cu masina, imi place cu trenul pe rutele frumoase din Transilvania, dar cu trenuri civilizate, ca in Olanda sau Franta!!), ca NU fac Concursuri pentru ocuparea posturilor(clientelism ca la PSD!), ca jumate dintre Ministri NU ar avea ce sa caute pe posturile alea(dna de la Educatie e dezastru, sarmana!), ca NU au curajul sa spuna ce vor sa faca cu Cresterea Punctului de pensie din 1 Septembrie 2020(cred ca e mare GRESEALA aceasta lalaiala!) pentru ca in 5 Iunie S&P va face Evaluarea ratingului Romaniei si nu imi dau seama cum va suna acea Evaluare, dupa recenta Retrogradare facuta de S&P in Decembrie 2019(cand a mentionat Guvernul anterior, adica Guvernul Dancila, ca responsabil pentru Cheltuielile care pun in pericol Finantele Tarii, spunea S&P: ”mari deviații de cheltuieli făcute de guvernul precedent” care au forțat actualul guvern să își revizuiască în creștere țintele de deficit pentru 2019 și 2020″ si in special a mentionat Legea pensiilor ca PERICOL pentru Finantele Romnaiei!
      Sunt multe, multe…dar o prietena care a lucrat in Finante publice(deci la Stat!) mi-a povestit ca NU merge ca in mediul privat, unde o masura o ia Conducatorul companiei imediat, la Stat lalaiala e de neconceput pentru cine nu a lucrat in Sistemul bugetar…eu nu prea inteleg asta nu am lucrat niciodata in sistemul bugetar…
      Mai spun ceva in privinta Imprumuturilor: sa zicem MERSI ca ne PUTEM imprumuta, ca GASIM Surse de Finantare, acum vreo 2 Luni, alde Ciolacu si Tariceanu „plangeau” Guvernul Orban ca nu o sa aiba de unde sa mai ia BANI cu Imprumut, Doamne fereste… am ajunge cum a fost Grecia…ala chiar e PERICOL!
      Tineti minte cand la inceputul lui Februarie 2019 Ministerul Finanțelor Publice condus de Orlando Teodorovici a „anunțat că va lansa trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv POPULATIEI. Decizia vine după ce băncile comerciale au refuzat în Ianuarie să împrumute statul, ca urmare a adoptării Ordonanței lacomiei.”??!
      Gasiti informatia pe internet!
      La fel a patit Grecia, Investitorii au refuzat sa mai IMPRUMUTE Grecia, care a ajuns in faliment, pentru ca NU a mai putut sa-si plateasca Datoriile catre Creditorii externi!

  11. Văzând această informație, eu m-am liniștit! Este evident acum ca guvernul Orban cel Bun va creste pensiile publice din septembrie 2020 cu cel puțin 25%.

    • Nu cred ca va creste Punctul de pensie cu 25%!!(dupa parerea mea, un maxim de 10%!)
      Atunci, chiar NU ar mai gasi Romania sursa de finantare!
      NU e de gluma, fara FINANTARE Externa Romania ar intra in faliment!
      Cand te imprumuti aproape zilnic ca sa platesti salariile si Pensiile, NU poti Creste Punctul de pensie cu 25%!
      CINE va mai IMPRUMUTA Romania DACA in 5 Iunie S&P va Retrograda Romania la categoria JUNK, adica NERECOMANDAT Investitorilor, adica RISCANT sa NU iti primesti BANII inapoi?!
      https://cursdeguvernare.ro/rating-suveran-romania-sezonul-de-primavara-incepe-cu-evaluarea-moodys-in-24-aprilie-urmeaza-fitch-si-sp.html
      Eu cred ca din acest motiv au lalait-o, asteptand Evaluarea S&P din 5 Iunie 2020, evitand sa spuna ce Decizie vor lua la 1 Septembrie, desi cred ca lalaiala asta NU va convinge S&P, dar ma gandesc ca la discutii au fost experti in frunte cu dl Isarescu, ei stiu ce-au gandit…
      Scăderea Ratingului de țară ar însemna Costuri mai mari de finanțare(Dobanzi mai mari la Imprumuturi!) pentru statul român, o valoare mai mică a acțiunilor companiilor românești, Creșterea Datoriei guvernamentale inclusiv prin Deprecierea Cursului de schimb, Scăderea puterii de cumpărare și intrarea în risc de sărăcie și pentru sute de mii de români..
      Practic, decizia S&P ne va afecta pe toți, 5 Iunie 2020 e ziua cea mare…