G4Media.ro

Guvernul a suspendat prin OUG prevederile legii privind pensionarea la 57 de…

Sursa: G4Media.ro

Guvernul a suspendat prin OUG prevederile legii privind pensionarea la 57 de ani a personalului de ambulanţă şi primiri urgenţe / Arafat susține că trebuie prevenit un val de pensionări ”cu impact foarte grav pe viața cetățenilor”

Guvernul a adoptat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă care suspendă prevederile Legii 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful DSU. Proiectul de lege a fost inițiat în 2016 de mai mulți parlamentari de la PSD, PNL, UDMR și minorități și votat în ianuarie 2021.

„Legea obligă la pensionare la vârsta de 57 de ani a personalului care lucrează în serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe. Iniţial, toate discuţiile care erau până la votarea legii erau despre posibilitatea de a cere pensionarea în unele condiţii de către personalul care lucrează şi nu de a se pensiona obligatoriu la 57 de ani şi dacă a completat stagiul de cotizare. Legea permite ca persoana care a ajuns la vârsta de 57 de ani înaintea pensionării să solicite anual şefului secţiei sau serviciului unde lucrează prelungirea cu câte un an a activităţii sale în cadrul serviciului respectiv cu condiţia de a fi consultată de un medic de medicina muncii şi să fie de acord şeful unităţii”, a spus Arafat, într-o conferinţă de presă la Guvern.

El a arătat că impactul imediat ar fi că 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 18% din medicii de primiri urgenţe s-ar pensiona.

„Noi am făcut o analiză de impact. (…) Imediat, ar intra cam 18% din medicii serviciilor de ambulanţă şi 17%, chiar 18% din medicii unităţilor de primiri urgenţe şi SMURD în categoria personalului pensionar la 57 de ani şi va trebui, dacă doreşte, să ceară prelungirea. Problema cu prelungirea este că nu avem niciun standard clar pentru medicii de medicina muncii în ţară la acest moment, care este baza că el sau ea poate să continue activitatea sau nu poate, ceea ce înseamnă că s-ar putea să avem decizii destul de diferenţiate în ţară din punct de vedere al medicului care va stabili dacă persoana poate sau nu să continue activitatea. Lăsând asta la o parte, persoana este vrând sau nevrând la cheremul şefului. Cifrele pe care le-am dat, impactul lor este extrem de serios”, a explicat şeful DSU.

El a prezentat şi impactul pe trei ani al acestei legi, menţionând că 31% dintre medici ar fi pensionari, 12% dintre asistenţi medicali, 45% dintre ambulanţieri, aproape 10% din şoferi de autospeciale şi 34% din operatorii registratori de urgenţă.

Şeful DSU a atras atenţia că nu sunt pensii mari pentru aceste persoane şi că ar exista probleme şi în ceea ce priveşte concediile dacă s-ar aplica legea.

„Un medic primar, după calculele efectuate de noi, ar avea 52 de zile de concediu de odihnă. Adică, ar lipsi în total în jur la 10 săptămâni din 52 de săptămâni Nu avem nicio problemă, dar nu avem cu cine să-i înlocuim”, a spus Arafat.

El a subliniat că unele prevederi ale legii pot crea dezechilibre.

„Au scăpat şi sunt convins că a fost o scăpare, anumite categorii de personal care lucrează în unitatea de primiri urgenţe la acest moment sau în unele unităţi, scăpând menţionarea lor înseamnă că în viitor acest personal nu va putea să activeze în calitate de medic sau de personal în cadrul UPU sau ambulanţă. Mai mult decât atât, tot o scăpare, a scăzut perioada de pregătire a medicilor care fac competenţă de urgenţă pentru UPU şi a scăzut cu şase luni”, a spus Arafat.

El a precizat că legea a fost suspendată în ansamblu până la finalul anului următor.

„S-a suspendat întreaga lege ca să putem să o analizăm şi să vedem care sunt soluţiile şi împreună cu Parlamentul să venim cu soluţii de modificare şi, bineînţeles, la înţelegere cu colegii care sunt de la sindicat, serviciile de urgenţă să găsim soluţiile care să fie OK pentru personal, dar în acelaşi timp să nu ducă la pierderi de vieţi şi la un impact foarte grav pe viaţa cetăţenilor”, a argumentat şeful DSU, care a mai arătat că soluţia legislativă trebuie să fie promovată printr-un proiect de lege.

(Sursa: Agerpres)

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Aha, deci se poate, dacă nu e vorba de personalul instituțiilor de forță. Când vine vorba de moș Teacă, brusc nu ne mai lasă Curtea Constituțională, avocatul poporului, extratereștrii etc.

    • Asa este… 35 SRI… 45 politie, 50 armata (care a iesit la 39 cu reducerile)… Ce plm vreti voi astia? Si pensie mare? NESIMTITILOR! Sunteti stresati de plimbatul hartiilor si plimbari???!!!

    • Tradare , de trei ori tradare , Caragiale nu alta , si – au facut treaba cu ei in pandemie si acum la gunoi cu ei . Daca nu suntem corecti fata de cetateni nu o sa mearga treaba bine in Romania niciodata !

  2. Doar atrocitatile mafiei IGSU au impact benefic asupra vietii oamenilor.

  3. Bine ca aia de la SMURD ies la pesnsie la 40 de ani. Stam linistiti!

    • Cine ți-a zis ca cei de la smurd ies la 40 de ani? Comentezi doar sa pari deștept. Cei de la smurd sunt niște amărâți de pompieri militari obligați de aRahat sa fie ambulantieri peste noapte, fără voia lor, dar sunt militari și executa ordinele. Cei de pe ambulantele smurd sunt aceiași oameni care fac servicii prin rotație și sting incendiile, descarcereaza, merg la inundatii, șamd. ACEIASI OAMENI!
      Referitor la pensie citește legea 80 privind statutul cadrelor militare unde vei vedea ca varsta de pensionare este de 60 de ani.

  4. Să angajeze înainte cu 1 an personal pentru a înlocui pe cei care urmează să iasă la pensie

  5. Ați lucrat in urgență sau pe ambulanță?
    Ați lucrat într-o secție de ortopedie, de diabet și nutriție, ați lucrat în locul unui asistent medical dintr-o sală de operație unde se fac reconstrucții de maxilare și implanturi dentare?
    Aveți habar ce înseamnă să ridici pacienți supraponderali zilnic, pacienți imobili sau cu mobilitate redusă, aveți idee ce înseamnă să stai nemișcat ore înșir trăgând de maxilarele unui pacient???
    Înseamnă hernii pe toate vertebrele , înseamnă artroze, înseamnă, tendinite, însemna gastrite și ulcere, însemna afecțiuni renale!
    După 10-15 ani de muncă nu te mai repară nimeni și nimic!
    Asta pe langa faptul că toate bolile acestea profesionale le tratezi pe cheltuială proprie că asigurarea e tot cea pe care o are orice muritor !
    Dar nici o problemă țineți cadrele medicale la muncă până crapă și pensionați milițienii cărora le fuge hotul din față în timp ce ei legitimează reclamantul ori păgubitul, pensionați jandarmii care au stat paznici pe la instituții și toate leprele!

    • Totul e ok „stați acasă”

    • Stai jos 4… SRI la 35… ai mai auzit? desteptule

  6. Statul român produce mii de asistenți anual prin postliceale, colegii și facultăți cu taxe și suprataxe care ajung să muncească că îngrijitori in toată Europa, sau că vinzatori in moluri la noi, producem mii de medici anual cărora le plătim cu bani grei rezidențiatul că mai apoi să-i trimitem unde pe vedea cu ochii.
    Pe tinerii buni de muncă ii alungăm, asta in timp ce pe ce uzați îi ținem legați până mor!

  7. Aha, la magistrati si parlamentari nu poate fi abrogata pensia speciala sau pensionarea la 50 ani, dar pentru cei de pe ambnulanta se poate. Rusine PNL si USRPLUS

  8. La pensionari „devreme”(57 de ani) :pensie „de contributivitate”!!! La pensionari „târzii”(66 de ani,ca mine!): pensie cum a APROBAT !! senatul în 2016, de 80% din salarul brut… Știți voi! Și să vezi cum ar sta în sistem personalul de la ambulanță peste 57 de ani!Nu mai tot căutați soluția aiurea!E sub nasul vostru MARE!???

  9. Varsta pentru medici sa fie 60 de ani, pentru asistente sa fie de 55 de ani iar pt brancardieri 45. Pentru SRI sa fie 65, pentru militari 50, pentru mineri 40, pentru scafandri 42, pentru piloti 50, pentru politicieni 70, pentru politistii locali 55, cei care lupta pe front sa fie dupa caz daca sunt afectati serios la mansarda daca nu la 50 de ani. In razboaiele civile au luptat de la mic la mare fara pretentii ca sunt de varsta a 2 a sau a 3 a. Pentru profesori varsat de 58 de ani e ok. Cei care vor sa mai stea peste varsta de pensionare sa primeasca in plus inca 1/3 din pensie sau salariul de dinaintea pensionarii fara sa aiba si salariu si pensie simultan.

  10. Pentru avocatul poporului, magistrati, consilieri, angajati primarii, Anaf si alte institutii de stat sa fie varsta de pensionare ca pentru romanul de rand 63 la femei si 65 la barbati, taierea pensiilor speciale si a salariilor ce depasesc suma de 5000 de lei net si sa traiasca decent ca feilalti romani pe care ii batjocoresc