G4Media.ro

Guvernul american a discutat cu mai multe companii de energie planuri de…

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Guvernul american a discutat cu mai multe companii de energie planuri de urgență pentru furnizarea de gaze în UE în cazul unui război Rusia-Ucraina

Guvernul SUA a purtat discuţii cu mai multe companii internaţionale de energie cu privire la planuri de urgenţă pentru furnizarea de gaze naturale în Europa în cazul în care conflictul dintre Rusia şi Ucraina ar întrerupe furnizarea de gaze ruseşti, au declarat vineri pentru Reuters doi oficiali americani şi două surse din industrie, transmite News.ro.

Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia se pregăteşte pentru posibilitatea unui nou atac militar asupra ţării pe care a invadat-o în 2014, iar statele europene dependente de importurile de gaze din Rusia se tem de o stopare a acestor livrări, ceea ce ar duce la o criză energetică fără precedent.

Oficialii Departamentului de Stat au abordat companiile pentru a întreba de unde ar putea veni livrările suplimentare dacă va fi nevoie, au declarat pentru Reuters două surse din industrie familiarizate cu discuţiile, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilităţii problemei.

Companiile le-au spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt limitate şi că există puţine gaze disponibile pentru a înlocui volumele mari din Rusia, au spus sursele din industrie.

Rusia neagă că intenţionează să atace Ucraina, dar imagini publicate sâmbătă de Bild arată zeci de trenuri transportând echipament militar spre granița cu Ucraina.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul său de gaze, iar sancţiunile SUA în cazul unui conflict ar putea perturba această aprovizionare.

Orice întrerupere a livrărilor de gaze ale Rusiei către Europa ar exacerba o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului. Preţurile record ale energiei au crescut facturile pentru consumatori, precum şi costurile companiilor şi au stârnit proteste în unele ţări.

Discuţiile Departamentului de Stat cu companiile energetice au fost conduse de consilierul principal pentru securitatea energetică Amos Hochstein, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA, vorbind, de asemenea, sub condiţia anonimatului.

Departamentul de Stat nu le-a cerut companiilor să mărească producţia, a adăugat oficialul.

”Am discutat despre o serie de situaţii neprevăzute şi am discutat despre tot ceea ce facem cu partenerii şi aliaţii noştri naţionali. Am făcut asta cu Comisia Europeană, dar am făcut-o şi cu companii energetice. Este corect să spunem că le-am vorbit despre preocupările noastre şi am vorbit cu ei despre o serie de situaţii neprevăzute, dar nu le-am cerut nimic în privinţa producţiei”, a spus sursa.

Pe lângă faptul că au întrebat companiile ce capacitate au pentru a-şi mări livrările, oficialii americani au întrebat şi dacă au capacitatea de a creşte exporturile şi de a amâna întreţinerea exploatărilor, au spus sursele.

Nu este clar care sunt companiile contactate de oficialii americani.

Royal Dutch Shell, ConocoPhillips şi Exxon au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebaţi dacă au fost contactaţi. Chevron, Total, Equinor şi Qatar Energy nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii. O a doua sursă din industrie a spus că compania sa a fost întrebată dacă are capacitatea de a amâna întreţinerea zăcămintelor de gaze, dacă este necesar.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA nu a comentat despre discuţiile americane cu companiile energetice, dar a confirmat că planificarea de urgenţă este în curs. ”Evaluarea potenţialelor efecte secudare şi explorarea modalităţilor de reducere a acestora este o bună guvernare şi o practică standard”, a spus purtătorul de cuvânt.

Moscova a alarmat Occidentul prin desfăşurarea de trupe în apropierea Ucrainei în ultimele două luni, ca urmare a confiscării peninsulei Crimeea din Ucraina în 2014 şi a sprijinirii separatiştilor care luptă împotriva trupelor de la Kiev în estul Ucrainei.

”Statele Unite au promis că vor sprijini Europa în cazul în care va exista o penurie de energie din cauza conflictelor sau a sancţiunilor”, a spus a doua sursă din industrie. ”Amos merge la marile companii producătoare de GNL şi la ţări precum Qatar pentru a vedea dacă pot ajuta Statele Unite”, a adăugat el, referindu-se la Hochstein.

Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA urmează să crească anul acesta, pentru a deveni cel mai important furnizor de GNL din lume. Europa concurează pentru aprovizionarea cu GNL de la furnizori precum Statele Unite şi Qatar cu consumatorii de top China şi Japonia, care se confruntă, de asemenea, cu o criză energetică. (Sursa/ Moldovagaz Facebook)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Reconfortant să știi că desi dublu la preț, in caz de nevoie vei avea gaz, sau dacă nu-ți permiți tot 25°C si vrei 20°C poti plăti de 3 ori mai puțin si există gaz!
    Acest confort va permite UE să se ralieze la sancțiunile economice dure ale UE.
    Si orice șut in fund (lipsă de energie) este un pas înainte (adaptare la energie alternativă, economisire, inovații) pentru Europa!

  2. Daca pana acum europeanului occidental de rand i se rupea de criza ucrainiana si de amenintarea ruseasca din est, acum deja criza il afecteaza masiv. Si daca europeanului putin ii pasa de soarta unei tari de la periferia Europei, acum sunt fara voie implicati in conflict. Si pacifictul european incepe din ce in ce mai mult sa simta ca razboiul a inceput, iar el e inca fraierul care zambeste frumos a impacare.
    E noi impotriva rusilor, simplu ca bunaziua. Revans ape care o doreste Putin nu inseamna restaurarea „zonei de influenta”, inseamna extinderea ei brutala si infrangerea „dusmanului”. Asa trebuie sa inteleaga europeanul de rand. Trebuie sa se uneasca si sa ia masuri, inainte sa fie prea tarziu. Inca nu e prea tarziu.

    • Hai sa privim si altfel lucrurile si sa vedem cum un cumul de intimplari decid automat viitorul UE . . Aparitia pandemiei cu toate efectele deja cunoscute ce cumva unesc sistemele de sanatate din UE . Aparitia imprumuturilor luate de catre UE, in nume propriu, cu dobinzi mici si redistribuirea acestor sume catre tarile membre UE. Aparitia unui presupus conflict Rusia – Ucraina (tara ce nu este membra NATO) si cererea Rusiei de retragere a SUA din zona (la nivelul anilor 97) .Aparitia unei crize energetice cu alte consecinte stiute de forma deciziei luate doar de Bruxelles cu privire la accesul si achizitia de gaz controlata de la centru .Amenintarile Rusiei (adresate SUA)cu pozitionarea in Cuba si Venezuela a armamentului atomic si a rachetelor de ultima generatie . Cind le punem „cap la cap” avem imaginea reala a ceea ce se intimpla in fapt .Sa nu credem ca UE e chiar asa de naiva si neajutorata .

    • tot ceea ce vezi se incadreasza chiar in ideea de a tine tarile membre UE unite .

  3. Noi avem rezerve de gaz onshore și offshore care ne-ar asigura consumul pentru minim 30 de ani. Dar avem politicieni rusofili care blochează exploatarea lor. Nemții sunt și mai rusofili, vor să fie închise toate centralele nucleare din UE, pentru a crește dependența de gazul rusesc. Dacă UE ar fi cu cap, ar impune un embargo total Rusiei, le-ar scădea PIB-ul la jumate și s-ar cuminți. Dar n-ai cu cine.

    • 👍

      Divide et impera – dacă europenii ar fi uniti, ar fi prima putere a lumii.
      Acum nu au loc nici la masa tratativelor.

  4. Daca aveam leaderi responsabili in UE si nu niste tembeli stangisti, pana acum aveam asigurate surse de gaz alternativ, inclusiv prin importul din SUA a gazelor lichefiate.

    • Exact!
      Dar tembelii verzi vor energie verde care este nesustenabila, demonstrat stiintific.
      Atunci ramane o intrebare.
      De ce germanistanul vrea sa forteze toata europa sa treaca pe verde?
      Oare nu sunt cumva in pat cu rusii?
      Apoi urmeaza inca o intrebare.
      De partea cui este germanistanul? Ue sau rusia?
      Eu zic ca sunt de partea rusilor pentru ca nord stream 2 si atitudinea de milogi fata de putin.
      Ca urmare, germanistanul trebuie pedepsit pentru deztabilizarea ue si in groparea economiei ue.

  5. Mda, inteleg ca abia acum incep sa se gandeasca la posibile solutii. Astia is strategii lui peste prajit! OK, eu timpul sa pregatim izmenele! so sa luam si nicai hartie iginenica pentru de’ nu se stie!

  6. Vin rusii! Scapa cine poate.