G4Media.ro

Guvernul anunță amânarea deschiderii liniei de finanțare pentru IMM-uri (Măsura 411), cu…

Sursa foto: Unsplash

Guvernul anunță amânarea deschiderii liniei de finanțare pentru IMM-uri (Măsura 411), cu buget de 385 milioane euro

La propunerea mediului de afaceri, Guvernul va modifica criteriile de departajare în caz de punctaj egal pentru apelul competitiv privind granturile de investiții de până la 1 milion de euro (Măsura 4.1.1.) ce urmează a fi acordate IMM-urilor și amânarea termenului de lansare până la primirea avizului din partea Comisiei Europene pe noua schemă, anunță Executivul printr-un comunicat de presă.
Măsura trebuia deschisă luni, 21 martie.
Deciziile au fost luate în urma unei întâlniri de joi a premierului Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria cu reprezentanții mediului de afaceri, pentru a analiza cele mai relevante criterii de evaluare a formulelor de selectare a firmelor care să beneficieze de viitoarele granturi de investiții.

La întâlnire, a participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, alături secretarul de stat în cadrul MIPE, Csilla Hegedus,

Potrivit comunicatului, reprezentanții mediului de afaceri au propus înlocuirea criteriului de departajare privind scăderea cifrei de afaceri din 2020 față de 2019 cu alte criterii, considerate a fi mai relevante.

Alte detalii din comunicat:
În urma discuțiilor, au fost elaborate noi criterii de departajare în caz de punctaj egal, respectiv:
1. productivitatea muncii per angajat în anul 2019, exprimată ca raport între cifra de afaceri realizată în acel an și numărul de angajați;
2. ponderea valorii utilajelor tehnologice în cadrul proiectului din total grant solicitat;
3. numărul de locuri de muncă nou create;
4. data și ora înscrierii în program.
Totodată, reprezentanții mediului de afaceri au propus ca firmele al căror acționariat a fost modificat în ultimul an, să nu fie eligibile pentru această măsură, acceptată de Guvern pentru a preveni specula de vânzări și cumpărări de firme special destinate acestor granturi.
Guvernul își reafirmă întreaga disponibilitate pentru un dialog cât mai deschis cu mediul de afaceri din România și este deplin angajat în a susține IMM-urile care au avut de suferit din cauza pandemiei și a crizei economice generate de aceasta.
Bugetul apelului va fi de 358 milioane euro, la care se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro.”
Măsura 4.1.1 destinată investițiilor în activități productive pentru IMM-uri are un buget total de 358 milioane euro, din care 300 milioane euro din instrumentul REACT – EU (creat de Uniunea Europeană pentru a sprijini redresarea economică post-pandemie).
Ghidul final pentru solicitanți a fost publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în data de 18 februarie iar deschiderea apelurilor urma să aibă loc luni, pe 21 martie.
Reprezentanții mediului de afaceri erau nemulțumiți de modul în care a fost pregătită această lansare.
De exemplu, potrivit reprezentaților din mediul de afaceri consultați de MIPE, miercuri, pe 16 martie, cu numai 4 zile înainte de data depunerii proiectelor, a fost publicat în Monitorul Oficial  un Ordin de ministru cu schimbări în ceea ce privește cheltuielile eligibile. Un alt exemplu, faptul că antreprenorii nu au avut la dispoziție tutorial de utilizare sau posibilitate de testare pentru platforma unde ar urma să fie depuse proiectele.
sursa foto: Unsplash

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Nu sitiu cât de reprezentativi pentru mediul de afaceri au fost cei care au reprezentat firmele la aceste discuții. Niciun antreprenor nu este de acord să-și asume o anumită cifră de afaceri pentru anul 2026. Dacă nu o atinge, va trebui să dea banii înapoi.
    De o oră de când a apărut acest anunț am aflat cel puțin 10 metode de fraudat acest criteriu de departajare. Cel mai inteligent este cel aplicat si la start-up nation: promiti o creștere de 10 ori a cifrei de afaceri, iei banii și aștepți să vină ei peste treiani să ți-i ia. Până atunci, muți activitatea pe altă firmă și-ți vezi de viață.

  2. Da unde e latrau cocÎrțu? A latrat vre-o doua zile si acum iar liniste.

  3. Cum, Cîțu e de acord?! Dă – le dracu de firme capitaliste, ce ne trebuie nouă!
    Băi nebunilor, vi se duce dracu bugetul de stat!

  4. Doar de curiozitate, cine au fost “reprezentantii mediului de afaceri”?. Multumesc.

  5. Criteriul cu cifra de afaceri in scadere ar fi trebuit eliminat ! Au fost acordate granturi pt firmele afectate. Grantul acesta pt dezvoltare ar fi trebuit acordat cu sanse egale pt toate firmele si punctat in baza altor criterii