G4Media.ro

Guvernul anunță că peste 570.000 de ucraineni au intrat în România: ”Ţara…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul anunță că peste 570.000 de ucraineni au intrat în România: ”Ţara noastră poate asigura circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi”/ Alte măsuri anunțate de ministere

Guvernul a anunţat, vineri, că din 10 februarie şi până în prezent au intrat în România 572.888 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 4.310 au solicitat o formă de protecţie din partea statului român. În ultimele 24 de ore, în România au intrat 9.995 cetăţeni ucraineni, 5.338 direct din Ucraina, 2.905 din Republica Moldova şi 1.752 din alte state. De asemenea, ţara noastră poate asigura la nivel naţional circa 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi.

„Până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de infracţiuni din sfera traficului de persoane sau exploatării prin muncă împotriva cetăţenilor ucraineni sau comise de cetăţeni ucraineni”, mai arată Executivul, într-o informare de presă.

Totodată, Ministerul Agriculturii precizează că nu poate fi vorba de o criză alimentară în ţara noastră, deoarece ea apare „atunci când nu putem asigura alimente”.

„Agricultura României poate profita de acest moment, să nu mai vindem produse brute, să le procesăm în ţară şi sa vindem produse finite, cu o valoare mai mare. România poate deveni din grânarul Europei hipermarketul Europei”, mai indică sursa menţionată.

De asemenea, în urma apariţiei unor speculaţii de presă pe tema rezervelor de carburant la nivel naţional, Ministerul Energiei infirmă categoric existenţa unei astfel de probleme atât în privinţa stocurilor, precum şi în privinţa aprovizionării cu carburanţi. România deţine toate resursele necesare pentru a asigura consumul atât pentru populaţie, cât şi pentru economie.

Furnizorii de carburanţi dau asigurări că nu există nicio posibilitate, cel puţin într-o perioadă predictibilă, de diminuare a stocurilor de carburanţi sau de modificare importantă a preţului, ceea ce nu justifică niciun fel de îngrijorare din partea consumatorilor.

Au fost stabilite linii concrete de remediere a deficienţelor constatate în timpul verificărilor efectuate de autorităţi.

„Acestea şi multe altele vor fi incluse într-un ghid de bune practici, care va fi elaborat de un grup de lucru format din câte un reprezentant al fiecărui furnizor de carburanţi, cu concursul ANPC, astfel încât serviciile şi produsele, din acest domeniu, oferite consumatorilor, să fie de cea mai bună calitate”, mai arată sursa citată.

Referitor la calitatea aerului, Executivul precizează că datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în următoarele zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Totodată, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul 25-27 martie, circulaţia aerului în estul şi în sud-estul României se va realiza predominant dinspre nord-vest – nord spre sud-est – sud, iar în restul teritoriului predominant dinspre nord-vest şi vest spre sud-est – est.

„Având în vedere că au aparut speculaţii în privinţa riscului de poluare a Mării Negre, facem precizarea că riscurile poluării apelor teritoriale ucrainiene din Marea Neagră sunt minime, iar propagarea unei eventualele poluări până în apele teritoriale române este imposibilă. Specialiştii MMAP monitorizeaza permanent calitatea apei la nivel naţional, inclusiv la Marea Neagră”, mai specifică documentul de presă.

Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăsiri peste valorile normale.

Din analiza măsurătorilor de radioactivitate din ultimele 24 de ore, valorile obţinute sunt normale pentru această perioadă şi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/alarmare, conform OM 1978/2010 pentru nici unul din factorii de mediu monitorizaţi.

Din informaţiile deţinute, în prezent, toate instalaţiile nucleare de la Cernobîl şi de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură şi nu există un pericol pentru mediu sau populaţie.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice.

„În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei”, mai indică sursa amintită.

De asemenea, Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens.

sursa: News.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. MINCIUNI

    daca in Romania ar fi 400 mii de refugiati FARA BANI, care sa si ramana in Romania atunci ar fi un dezastru, nu ar avea unde s-ai cazeze DECENT.

    dar nu sunt 400 mii de refugiati in Romania, poate 40 mii pt ca majoritea pleaca in vest

  2. Si cati ies? Peste 80%. Informatii incomplete as usual de ceva vreme