Guvernul anunță un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în condițiile în care în bugetul construit pentru anul 2020 se estima un deficit maxim de 3,6%. Ce alocări de fonduri primesc ministerele
După ședința Guvernului de miercuri, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a anunțat principalele modificări bugetare adoptate, precum și deficitul provocat de epidemia de Coronavirus. Față de estimarea de deficit de 3,6 % din Procentul Intern Brut (PIB), cât s-a prevăzut în construcția bugetului pentru anul 2020, în prezent deficitul e estimat la 6,7%.
Rectificarea buegtară prevede cele mai mari suplimentări de fonduri pentru Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Pe lista instituţiilor care vor avea suplimentări de fonduri se mai află Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Agriculturii. Şeful Cancelariei a adăugat că alocarea bugetară aferentă măsurilor adoptate se ridică la 3% din PIB.
„Bugetul general consolidat ar putea înregistra în acest an un deficit de 6,7% din Produsul Intern Brut revizuit după declanşarea crizei coronavirus, care a condus la un efort suplimentar la nivel bugetar de aproximativ 3% din PIB faţă de proiecţia iniţială. Rectificarea bugetară propusă Guvernului şi aprobată în şedinţa de joi se bazează pe noua estimare a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză care indică o contracţie de 1,9% a economiei României în 2020. În condiţiile unui deflator PIB de 4,1%, valoarea nominală a produsului intern brut estimat coboară la 1.082,1 miliarde lei, faţă de 1.129,2 miliarde lei cât s-a avut în vedere la bugetul iniţial”, se arată și în comunicatul transmis de Ministerul Finanţelor.
Cea mai amplă scădere este aşteptată la încasările din contribuţii de asigurări sociale, 8,36 miliarde de lei, ca urmare a măsurilor privind şomajul tehnic şi a reducerii sau opririi activităţii în unele sectoare, se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor referitor la rectificarea bugetară.
Reducerea şi închiderea unor activităţi va avea impact negativ și în privința încasărilor din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).
Ce implică rectificarea bugetară?
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale primeşte 8,104 miliarde de lei, din care, în principal, 1,889 miliarde de lei pentru indemnizaţii în urma suspendării activităţii conform OUG nr.30/2020 iar 6,042 miliarde de lei reprezintă transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.
Ministerul Sănătăţii primeşte în plus 3,796 miliarde de lei lei, care vor fi repartizaţi astfel: 740 milioane de lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziţii în regim de urgenţă de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susţinerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2; 250 milioane de lei pentru suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanţare rambursabilă; 2,791 miliarde de lei pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni Generale va fi suplimentat cu 3,215 miliarde de lei, din care 3 miliarde de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi 200 milioane de lei pentru schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.
Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei primeşte în plus un miliard de lei pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală.
Bugetul Ministerului Afacerilor Interne va beneficia de fonduri suplimentare de 586,2 milioane de lei per sold, pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2 fondurile suplimentare fiind de 680 milioane de lei, astfel: 200 milioane de lei pentru finanţarea cheltuielilor pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă; 480 milioane de lei pentru stocuri de urgenţă medicală, în baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Poliţiei de Frontieră Române, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi IGSU, care participă la acţiuni de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.
Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor primeşte fonduri de 135 milioane de lei reprezentând subvenţii acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia iar Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 100 milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare garanţiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor primeşte 34,7 milioane de lei pentru achiziţia de către direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de echipamente de protecţie şi materiale de dezinfecţie necesare desfăşurării activităţii în condiţii de siguranţă.
Pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sunt alocaţi suplimentar 27,5 milioane de lei pentru achiziţia de echipamente, inclusiv licenţe şi aplicaţii informatice pentru creşterea capacităţii STS de asigurare a solicitărilor de servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei primite de la autorităţile şi instituţiile statului implicate în combaterea pandemiei de coronavirus şi limitarea răspândirii acesteia, precum şi pentru proiectarea de către STS de sisteme de comunicaţii şi aplicaţii necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, pentru a comunica în timp real şi permanent cu persoanele carantinate sau izolate.
Serviciul Român de Informaţii va beneficia de fonduri suplimentare de 13,2 milioane de lei pentru susţinerea activităţii unităţilor sanitare din reţeaua proprie, igienizarea spaţiilor de lucru, asigurarea materialelor de protecţie pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea pe aeroporturi şi de transport al corespondenţei clasificate.
Pentru Ministerul Afacerilor Externe sunt alocaţi, la rectificare, 6,5 milioane de lei în special pentru acoperirea cheltuielilor transportului în România a cetăţenilor români aflaţi în carantină pe teritoriul altor state, iar pentru Academia Română 5,6 milioane de lei per sold, din care 20,9 milioane de lei pentru Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu – achiziţionare echipamente protecţie, curăţenie, dezinfectanţi, aparate UV, aparatură medicală şi echipamente comunicaţii în urgenţă.
Ministerul Apărării Naţionale va beneficia de realocări de la cheltuieli de capital la bunuri şi servicii şi Transferuri între unităţi ale administraţiei publice pentru achiziţionare echipamente protecţie, curăţenie, dezinfectanţi, aparate UV, aparatură medicală şi echipamente comunicaţii în urgenţă.
Sursa Foto: Guvernul României
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii