G4Media.ro

Guvernul austriac vrea ca poliția să aibă puteri sporite pentru a accesa…

Sursa foto: Pixabay

Guvernul austriac vrea ca poliția să aibă puteri sporite pentru a accesa rețelele de socializare, după dejucarea atacului terorist la concertul lui Taylor Swift

Cancelarul Austriei a prezentat consiliului său de informații un pachet de măsuri pentru combaterea terorismului, inclusiv o monitorizare mai strictă a „serviciilor de mesagerie”, în urma unui atac terorist dejucat la un concert Taylor Swift din Viena, relatează Euronews.com.

„A devenit clar că terorismul islamist reprezintă o amenințare la adresa securității și libertății în Austria”, se arată într-o listă de priorități a guvernului, publicată în ziarul austriac Kronen Zeitüng.

„Măsurile juridice ar trebui să împuternicească serviciile Ministerului Apărării și ale Ministerului de Interne să monitorizeze conținutul mesajelor”.

Măsura vine după ce cancelarul Karl Nehammer a declarat presei germane că agențiile de informații din Austria ar trebui să poată decripta aplicații de mesagerie precum WhatsApp, Signal și Telegram, astfel încât agențiile de securitate să poată analiza conținutul acestora atunci când este necesar.

Poliția austriacă a arestat trei adolescenți cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani în legătură cu tentativa de activitate teroristă din 8 august, a declarat poliția în cadrul unei conferințe de presă.

La percheziția domiciliului unuia dintre tinerii de 19 ani a fost găsit echipamentul tehnic necesar pentru fabricarea explozivilor.

Încercări anterioare de a obține date de mesagerie pentru poliție

Aceasta nu este prima dată când parlamentul austriac încearcă să extindă puterile de monitorizare a rețelelor sociale la forțele sale de poliție.

În 2018, guvernul austriac a adoptat o lege care permitea forțelor de poliție să examineze conversațiile în timp real de pe WhatsApp și alte servicii, dacă un ordin judecătoresc permite acest lucru în legătură cu activitatea teroristă.

O secțiune a noului Cod de procedură penală (sau Strafprozessordnung în germană) permitea unui așa-numit software „troian federal” să ocolească criptarea pe aceste aplicații de mesagerie.

Curtea Constituțională a Austriei a anulat în cele din urmă părți ale acestei legi în 2019, afirmând că aceasta reprezintă o „încălcare gravă a drepturilor utilizatorilor la viață privată”, conform hotărârii sale.

Hotărârea a numit software-ul troian o formă „deosebit de intensă” de supraveghere, deoarece datele obținute de sistemele informatice includ informații despre preferințele personale, tendințele și stilul de viață al acestora.

După un atac terorist din 2020 la Viena, guvernul a încercat din nou.

Cazul unui troian federal a câștigat tracțiune în acest an după ce Egisto Ott, un fost ofițer de informații austriac, a fost acuzat că ar fi predat rușilor datele telefoanelor mobile ale unor oficiali de rang înalt.

Epicenter.works, un ONG pentru drepturile fundamentale cu sediul în Austria, a declarat într-un comunicat de presă din iulie că un troian federal care să ocolească criptarea ar „periclita în masă securitatea tuturor smartphone-urilor”.

„Pentru un troian federal, statul trebuie să cheltuiască banii contribuabililor pe lacune de securitate… aici devine clară inversarea absurdă a intereselor”, se arată în comunicat.

Deocamdată, Direcția de protecție a statului (DSN) din țară dispune în prezent de o divizie a poliției naționale care analizează plângerile depuse cu privire la conținutul online care abordează extremismul sau terorismul.

Aceste plângeri vor fi apoi transmise companiei de social media care se ocupă de ele, care trebuie să decidă dacă conținutul încalcă standardele sale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...