Guvernul britanic deschide ușa către un acord de împrumut cu Grecia pentru Frizele Partenonului
Indicațiile pe care guvernul Greciei le-a primit în ultimele zile cu privire la posibilitatea de a împrumuta sculpturile Parthenonului de la British Museum confirmă îmbunătățirea pe care Atena o anticipase în această privință după instalarea guvernului Laburist condus de Keir Starmer la Londra, scrie ekathimerini.
Chris Bryant, ministrul Culturii, Mass-mediei și Sportului, a transmis mesajul ca răspuns la o întrebare scrisă adresată în Camera Comunelor. Bryant a declarat că conducerea British Museum a fost responsabilă pentru decizia de a împrumuta sau nu statuile, menționând totodată „cooperarea constructivă” pe care George Osborne, directorul muzeului, a avut-o cu guvernul Greciei.
După cum subliniază The Times of London într-un articol conex, acest răspuns reprezintă o schimbare clară de ton față de guvernul Conservator anterior. Faza de „pauză” în care au intrat contactele greco-britanice relevante pe această temă din cauza poziției din anii anteriori, care a culminat cu anularea destul de neelegantă a întâlnirii dintre prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și omologul său de atunci, Rishi Sunak, a fost acum depășită. Starmer, după cum subliniază ziarul britanic, ar putea folosi problema returnării ca parte a unei „ofensive de farmec” cu Europa, cu care dorește să revigoreze relațiile Regatului Unit.
Desigur, guvernul Laburist nu intenționează să schimbe legea care prevede exportul de antichități din muzeele țării. În toate referirile lor la această problemă, ei folosesc termenul „împrumut”. Cu alte cuvinte, diferența fundamentală de percepție dintre Grecia și Regatul Unit rămâne, Atena insistând că deține întreaga proprietate asupra „obiectelor furate”.
Bryant a indicat ce formulă ar prefera partea britanică, referindu-se la „succesul” acordului dintre British Museum și Victoria and Albert Museum cu Manhyia Palace Museum din Ghana pentru returnarea a 32 de obiecte din aur și argint furate în urmă cu 150 de ani. Acordul de împrumut are o durată de trei ani, cu posibilitatea unei prelungiri pentru încă trei ani.
Înainte de a fi implicate într-una dintre cele mai lungi și mai aprige dispute artistice din lume, Frizele Parthenonului, împodobeau Acropolele, cetatea antică care domină Atena. La începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador al Marii Britanii în Imperiul Otoman, lordul Elgin le-a îndepărtat din orașul ocupat pe atunci de turci.
Conform unei legi adoptate în 1963, pe care Partidul Laburist a declarat că nu o va abroga, Muzeul Britanic nu poate restitui definitiv obiectele. Cu toate acestea, ca răspuns la o întrebare scrisă în parlament, Chris Bryant, ministrul culturii, a declarat că un împrumut de obiecte ar fi o „problemă pentru administratorii” muzeului. El a remarcat „parteneriatul constructiv” dintre George Osborne, președintele consiliului de administrație al muzeului și fost cancelar, și miniștrii greci.
Sub Neil Kinnock, în anii 1980, Partidul Laburist a sprijinit returnarea Frizelor. Guvernul Blair instalat în 1997 nu a respectat această promisiune, dar documentele publicate anul trecut sugerează că a luat în considerare un „împrumut pe termen lung” către Grecia în speranța de a obține sprijin pentru candidatura la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.
În ianuarie anul trecut, când era ministru al culturii, Michelle Donelan a declarat că sculpturile „aparțin aici, în Regatul Unit” și că returnarea lor ar „deschide o cutie de viermi” și ar fi un „drum periculos de urmat”, scrie The Times
Nu este clar dacă Grecia ar fi chiar de acord cu un împrumut, deoarece guvernul său consideră că acest lucru ar legitima pretenția legală a British Museum asupra obiectelor. Miniștrii din această țară au calificat locul în care se află marmurele la Londra drept un „produs al furtului”.
În Grecia, sculpturile sunt percepute ca o emblemă a națiunii, iar Osborne a încercat să obțină un acord de împrumut care să permită returnarea lor în Grecia fără o modificare a legii sau fără ca muzeul să renunțe la pretențiile sale.
În general, publicul britanic pare să simpatizeze cu poziția Greciei. În luna ianuarie a anului trecut, un sondaj YouGov, realizat în numele Parthenon Project, care militează pentru restituirea sculpturilor, a arătat că 53% dintre adulții britanici susțin returnarea, doar 21% declarându-se împotriva unei astfel de acțiuni.
Muzeul Britanic respinge ideea că lordul Elgin a „furat” sculpturile, afirmând că „a acționat în deplină cunoștință de cauză și cu permisiunea autorităților legale ale vremii, atât din Atena, cât și din Londra”, aceste autorități fiind cele ale Imperiului Otoman ocupant.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu