Guvernul britanic este pregătit să denunțe protocolul post-Brexit al Irlandei de Nord dacă UE nu renunță la obligativitatea controalelor vamale ale mărfurilor din Marea Britanie – The Independent
Ministrul de externe britanic Liz Truss face presiuni pentru o acțiune unilaterală dacă nu există o schimbare rapidă și semnificativă a poziției Bruxelles-ului de a elimina controalele asupra bunurilor convenite în acordul de retragere Brexit, potrivit cotidianului The Independent.
O sursă din Foreign Office a declarat pentru The Independent că un compromis pare puțin probabil, după ce negociatorul Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a precizat recent într-o convorbire telefonică cu ministrul Truss că UE nu poate merge dincolo de propunerile sale existente pentru a ușura doar unele controale.
Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis – care va fi luni la Belfast pentru discuții de criză după victoria istorică a partidului separatist Sinn Fein în alegeri pentru Adunarea legislativă a provinciei – a sugerat că guvernul este pregătit să „facă ceea ce trebuie să facă” pentru a trece peste protocol.
Ministrul Lewis a negat că guvernul „dansează după cum cântă DUP”, Partidul Democrat Unionist, care dorește menținerea provinciei în Regatul Unit și refuză să încheie un acord de împărțire a puterii cu Sinn Fein până când guvernul de la Londra nu va elimina controalele vamale din protocol pentru mărfurile care vin din Marea Britanie în Irlanda de Nord.
„Este cu adevărat frustrant faptul că UE nu a dat dovadă de flexibilitatea de care avem nevoie pentru a obține această rezolvare”, a declarat duminică ministrul Lewis pentru Sky News, dând de înțeles că nu exclude legislație care să anuleze protocolul. „Întotdeauna am spus că nu luăm nimic de pe masă și acest lucru nu s-a schimbat. Vom face ceea ce trebuie să facem … Există un punct în care va trebui să luăm unele decizii”.
Guvernul Republicii Irlanda a îndemnat toate partidele să colaboreze pentru a restabili un executiv de împărțire a puterii, după ce Sinn Fein a devenit pentru prima dată cel mai mare partid în adunarea de la Stormont, cu 27 de mandate din 90, față de 24 pentru DUP.
Acordul din Vinerea Mare, garantat de guvernele UK și Republicii Irlanda din 1998 care a pus capăt unui război civil de aproape 30 de ani, soldat cu moartea a peste 3.500 de persoane, prevede o guvernare de consens între cele două comunități din provincie: protestant/unionistă și catolic/naționalist/separatistă.
„UE a fost dispusă să dea dovadă de multă flexibilitate în ultimele 12 luni pentru a încerca să găsească o bază pentru un acord” a declarat ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney. „Nu avem nevoie de amenințări de acțiuni unilaterale, de legislație unilaterală la Westminster. Avem nevoie de parteneriat și de negocieri intense pentru a încerca să rezolvăm în cele din urmă problemele legate de protocol fără a desființa un tratat internațional” a mai spus el.
În condițiile în care este puțin probabil ca UE să cedeze în fața amenințărilor, patroni din industria alimentară din Marea Britanie au declarat pentru The Independent că se tem că un război comercial UK – UE ar duce la o nouă creștere a prețurilor în supermarketuri, chiar în momentul în care familiile se luptă să facă față creșterii costurilor de trai.
Comisia Europeană este pregătită să ia măsuri comerciale de retorsiune în cazul în care Londra își va încălca angajamentul de a respecta protocolul, spun experții juridici – inclusiv măsuri pentru a impune tarife vamale asupra produselor britanice.
Liderul DUP, Sir Jeffrey Donaldson, nu a confirmat dacă partidul său va nominaliza un adjunct aș șefului executivului Irlandei de Nord, postul de șef al executivului revenind liderului Sinn Fein în Irlanda de Nord, Michelle O’Neill.
O’Neill a îndemnat DUP să „lucreze împreună” la Stormont. Dar Sir Jeffrey a sugerat că partidul nu va coopera până când No 10 nu va acționa în baza protocolului. Scriind în Sunday Telegraph, liderul DUP a declarat: „Gata cu vorbele. Este timpul pentru acțiune. Frontiera din Marea Irlandei trebuie să dispară, iar protocolul trebuie înlocuit”.
Rezultatele alegerilor înseamnă că majoritatea aleșilor sunt în favoarea păstrării protocolului, care vizează prevenirea unei frontiere dure pe insula Irlanda. Doar 37 de unioniști din noua adunare de 90 de locuri sunt ostili protocolului.
Controalele vamale ale mărfurilor britanice sunt prevăzute în acordul post-Brexit UK – UE care mențin Irlanda de Nord în piața unică europeană. Acest lucru a fost becesar pentru a menține deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, singura pe uscat între UK și UE.
Între timp, președinta Sinn Fein pe întreaga insulă a Irlandei, Mary Lou McDonald, și-a intensificat presiunile pentru organizarea unui referendum privind reunificarea Irlandei, un demers care ar necesita acordul guvernelor din Marea Britanie și Republica Irlanda.
McDonald a declarat la BBC Radio 4 că a sosit momentul să se inițieze o „adunare a cetățenilor” la nivel irlandez pentru a discuta despre cum ar putea funcționa un “referendum de frontieră”. Ea a declarat că un vot de reunificare „va avea loc” în cursul următorului deceniu. (foto: Wikipedia)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank